breaking newsθρησκεια

ΕΔΩ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΙΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Παρουσία περίπου πέντε χιλιάδων Αρμενίων, Ασσυρίων, και Ελλήνων, έγινε στην πόλη Örebro της Σουηδίας τα αποκαλυπτήρια του πρώτου μνημείου της μεγάλης γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής.

Το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν η επιγραφή στα ασσυριακά, αρμενικά και ελληνικά, «Δεν ξεχνάμε την Γεννοκτονία», ενώ υπήρχαν και συνθήματα καταδίκης της σύγχρονης γενοκτονίας των χριστιανών της Συρίας και του Ιράκ από τους Τζιχαντιστές που στηρίζονται από την Τουρκία.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν παρουσία του Πατριάρχη των Ασσυρίων, Εφραίμ, των τοπικών σουηδικών αρχών, εκπροσώπων των αρμενικών ενώσεων της Σουηδίας και των Ποντίων της Σουηδίας, με μια μεγαλοπρεπή τελετή όπου τονίστηκε η ανάγκη αναγνώρισης της ολικής γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής από τους Οθωμανούς και τους Κεμαλικούς στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Οι ομιλίες των προσκεκλημένων τόνισαν την επιδίωξη κάποια μέρα να ανεγερθεί μνημείο της γενοκτονίας στην ίδια την Τουρκία, που θα είναι και μια ιστορική και ηθική δικαίωση των εκατομμυρίων θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας, (αυτά για τους εδώ τουρκολάγνους που θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα πάντα).

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο λόγος της Σουηδού Νομάρχη της περιοχής, Maria Larsson, η οποία αφού τόνισε ότι η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που αψηφώντας τις τουρκικές απειλές για αντίποινα αναγνώρισε τον Μάρτιο του 2010 την γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής, συμπαρίσταται στην προσπάθεια για την ιστορική δικαίωση των θυμάτων αυτής της φρικτής γενοκτονίας.

Μεγάλη εντύπωση έκανε και ο λόγος του τουρκικής καταγωγής βουλευτή του αριστερού κόμματος της Σουηδίας, Murad Artin, ο οποίος είχε ψηφίσει στην σουηδική βουλή την αναγνώριση της γενοκτονίας και ο οποίος τόνισε την ανάγκη της κοινής προσπάθειας για την προώθηση της διεθνούς αναγνώριση της γενοκτονίας, ενώ κατήγγειλε την σημερινή ισλαμική τουρκική κυβέρνηση ότι πισωγύρισε την Τουρκία σε παλαιότερες κακές εποχές.

Δυστυχώς η ιστορική αυτή εκδήλωση δεν είχε καμία σχεδόν προβολή στο εσωτερικό της Ελλάδας όπου επικρατεί η μνημονιακή μιζέρια και η παραπληροφόρηση των δοσιλογικών ελληνόφωνων ΜΜΕ.

 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Back to top button