breaking newsΕλλάδα

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΒΙΑΙΑ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ

Από μια φήμη που διακίνηθηκε από ανώνυμους μέσω Facebook ότι ομάδες προσφύγων θα μετακινηθούν στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων και ότι θα υπάρξει άνοιγμα των συνόρων ξεκίνησε η συγκέντρωση εκατοντάδων προσφύγων έξω από τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» των Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Τα επεισόδια που ακολούθησαν όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να τους εμποδίσουν ήταν πρωτοφανούς αγριότητας και καταδεικνύουν πως επρόκειτο για δοκική «μαύρων επιχειρήσεων» αφού όλα ξεκίνησαν με την απλή διάδοση φημών μέσω social media.

Δείχνει μάλιστα το γεγονός αυτό ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να ελεγχθούν και αποτελούν «δούρειο ίππο».
Οι εμπνευστές αυτής της κινητοποίησης την ονόμασαν, σύμφωνα με την Καθημερινή, «καραβάνι της ελπίδας».

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες και ξύλα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός ενώ ζημιές υπέστη το τζάμι αυτοκινήτου τηλεοπτικού σταθμού με αστυνομικούς να προσαγάγουν τρία άτομα, εκ των οποίων ο ένας Κούρδος και ο άλλος από το Ιράκ.

Διανυκτέρευσαν έξω από τα Διαβατά

Παρά τα επεισόδια περίπου 600 πρόσφυγες από διάφορα camp της χώρας, σύμφωνα με το voria.gr, διανυκτέρευσαν έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών και εκτιμάται ότι και σήμερα θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν νέα πορεία προς τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων.

Ο υπεύθυνος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος δήλωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να πείσει αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν πίσω είτε στις δομές, είτε τα διαμερίσματα, ή τα ξενοδοχεία που ήρθαν καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να περάσουν τα σύνορα.

Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: Μην ξεφεύγετε από το όριο της νομιμότητας
Την ίδια ώρα άλλες πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι «δυστυχώς κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω κοινωνικών δικτύων παρά τις προειδοποιήσεις από τις διοικήσεις των δομών».

Οι ίδιες πηγές καλούσαν τους πρόσφυγες «που ακολούθησαν το ανεύθυνο κάλεσμα για πορεία προς τα σύνορα να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση να μην ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας». Επίσης, κάνουν λόγο για «επιπόλαιη συμπεριφορά των υποκινητών, που υποβάλλει χωρίς λόγο ανθρώπους που είναι ήδη ταλαιπωρημένοι σε νέες άσκοπες περιπέτειες.

Pronews
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Back to top button