breaking newsΕλλάδα

Πολεμική ρητορική & NAVTEX στην Κυπριακή ΑΟΖ – Άγκυρα: «Ελλάδα-ΗΠΑ μας στριμώχνουν στο Αιγαίο!»

 

υρική κρίση έχει πιάσει τους Τούρκους το τελευταίο διάστημα. Από την μία η συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου & Ισραήλ σφυρηλατείται συνεχώε, με τις ΗΠΑ να μπαίνουν σφήνα και να απλώνουν δίχτυ προστασίας εν όψει των κρίσιμων ενεργειακών εξελίξεων στην Α. Μεσόγειο.

Έτσι λοιπόν, έχουμε αντιπαράθεση μέσω NAVTEX μεταξύ της Λευκωσίας και της Άγκυρας καθώς η Τουρκία όχι μόνο δεσμεύει παράνομα περιοχές για ασκήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά επιχειρεί να εμποδίσει την διενέργεια νέων προπαρασκευαστικών δραστηριοτήτων για νέες γεωτρήσεις σε Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία εκδίδοντας δυο NAVTEX (480/19 και 481/19) υποστηρίζει ότι κυπριακή NAVTEX εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο Σταθμό, καθώς αφορά μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εντός περιοχής τουρκικής ευθύνης για έκδοση NAVTEX.

Ταυτόχρονα καλεί όλες τις Αναγγελίες εντός της «τουρκικής περιοχής ευθύνης NAVTEX, να συντονίζονται με τις τουρκικές Αρχές για την ασφαλεια των ναυτιλομενων».

Η δεύτερη τουρκική NAVTEX δηλώνει ότι η κυπριακή Αναγγελία NW0210/19 παραβιάζει την περιοχη τουρκικής θαλάσσιας αρμοδιότητας και συνεπώς είναι άκυρη.

Οι τουρκικές αρχές μάλιστα έσπευσαν να εκδώσουν και νέα NAVTEX για την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ με τρόπο μάλιστα που επικαλύπτει τμήμα της περιοχής για την οποία έχει αναγγείλει λίγες ημέρες αργότερα η Κύπρος τις εργασίες του PSV HIGHLAND NAVIGATOR,σε ένα σαφές μήνυμα ότι θα επιμείνει στην προσπάθεια παρεμπόδισης των εργασιών του συγκεκριμένου ερευνητικού σκάφους, αναφέρει το hellasjournal. Με την σειρά της η Λευκωσία επανήλθε και κήρυξε άκυρη την τουρκική Αναγγελία για την διεξαγωγή της άσκησης επισημαίνοντας ότι αφορά περιοχή για την οποία η αρμοδιότητα ανήκει στις Κυπριακές Αρχές.

ΣΟΚ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και Τουρκίας, έκανε τις ΗΠΑ να αξιολογήσουν εκ νέου τους συμμάχους τους στην περιοχή. 

Ελληνικά ΜΜΕ γράφουν πως Αθήνα και Ουάσιγκτον, στέκονται σε πιο ¨ευέλικτες¨ επιλογές για την συνέχιση της παρουσίας των αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται επιλογές όπως η στάθμευση drones ή περισσότερων ιπτάμενων τάνκερ στην βάση της Λάρισας. Επίσης αναφέρεται πως οι ΗΠΑ προτίθενται να αυξήσουν και να διευρύνουν την συμμετοχή τους σε ασκήσεις που γίνονται στην Ελλάδα

Υπό αυτή την πιο στενή συνεργασία, αναμένεται πως από τώρα και μετά τα αμερικανικά πλοία θα αγκυροβολούν πιο συχνά σε λιμάνια του Αιγαίου.

Η ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ ΙΣΣΟΡΟΠΙΕΣ ΙΣΧΥΟΣ

Η ενίσχυση αυτών των σχέσεων συμπίπτει με μια περίοδο στην οποία οι συμμαχία Ουάσιγκτον και Άγκυρας τελεί υπό πίεση. Γίνεται αντιληπτό πως η Αθήνα θα επωφεληθεί από την αλλαγή στο ισοζύγιο ισχύος στην Αν. Μεσόγειο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον την ώρα που προειδοποιούσε σε σκληρό τόνο την Τουρκία να μην παραλάβει το αμυντικό σύστημα S-400, υπέβαλε ταυτόχρονα στο αμερικανικό κογκρέσο και τον νόμο που αποβλέπει στην διπλωματική και στρατιωτική ενίσχυση Κύπρου και Ελλάδας.

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η σχετική με την βάση της Λάρισας σύμβαση λήγει τον Αύγουστο και αναμένεται να ανανεωθεί, ενώ οι δύο πλευρές διεξάγουν συζητήσεις για τα οπλικά συστήματα που θα εγκατασταθούν εκεί, αναφέρουν τα tourkikanea.

Επιπρόσθετα αναμένεται να συνεχιστεί η χρήση της αεροπορικής βάσης του Στεφανοβίκειου από ελικόπτερα των ΗΠΑ και να χρησιμοποιηθούν τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης ως ενδιάμεσοι σταθμοί σε πτήσεις προς την Αν. Ευρώπη.

Η Αθήνα έστω και αν αντιμετωπίζει με ικανοποίηση αυτό το νέο στάδιο των στρατιωτικών δεσμών της με την Ουάσιγκτον, θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει να εμπλακεί στο μέσο των προστριβών ΗΠΑ-Τουρκίας.

 

pentapostagma

Back to top button