Η Επιτροπή Εργασίας συζήτησε πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών η οποία προτείνει την μείωση των ορίων έκθεσης των πολιτών σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και των ραντάρ.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον της Επιτροπής στην Κύπρο υπάρχουν 1.300 κεραίες κινητής τηλεφωνίας οι μισές εκ των οποίων δεν είναι αδειοδοτημένες.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Φακοντής, συζητήθηκε «πρόταση νόμου του κ. Περδίκη, η οποία αφορά τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία τα οποία εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι κεραίες των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, ως επίσης και τα ραντάρ».
Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή «υπάρχει έντονη ανησυχία του κοινού αναφορικά με το πρόβλημα υγείας, ιδιαίτερα των παιδιών από την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία».
«Για εμάς, όπως και για την ίδια την Επιτροπή, πάνω από όλα είναι η υγεία των πολιτών και ειδικότερα η υγεία των παιδιών, τα οποία είναι και πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις από την ακτινοβολία», είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, στην Κύπρο υπάρχουν 1.300 κεραίες κινητής τηλεφωνίας ενώ οι μισές εξ αυτών δεν είναι αδειοδοτημένες.
«Με βάση μετρήσεις που έγιναν όλες είναι κάτω από το όριο εκπομπής που καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή οδηγία», είπε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν χώρες που προχώρησαν και μείωσαν αισθητά την εκπομπή ακτινοβολίας και η συγκεκριμένη πρόταση αναφέρεται σε δραστική μείωση.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα προστασίας που καθορίζονται από την υφιστάμενη νομοθεσία του 2006 είναι ανεπαρκή». Χρειάζεται εκσυγχρονισμός, χρειάζεται να ληφθούν περισσότερα μέτρα, ειδικότερα για την προστασία των παιδιών, με στόχο να υπάρξει δραστική μείωση στην ακτινοβολία».
Είπε ότι σύμφωνα με το Τμήμα των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών μείωση της εκπομπής ακτινοβολίας από τις υφιστάμενες κεραίες, εξυπακούει αύξηση στον αριθμό των κεραιών στην Κύπρο για να μπορεί να υπάρξει κάλυψη στα ηλεκτρονικά δίκτυα.
«Έχουμε ζητήσει τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από την Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών να μελετήσουν με ποιο τρόπο αντιμετωπίστηκε (το ζήτημα) σε άλλες χώρες της ΕΕ, δηλαδή η μείωση της ακτινοβολίας και τι μέτρα έχουν πάρει ώστε από την μια να υπάρξει μείωση και από την άλλη να μην υπάρξει αύξηση στον αριθμό των κεραιών.
Σίγουρα, ανέφερε ο κ. Φακοντής, «στην ζωή μας είναι αναγκαία τα ηλεκτρονικά δίκτυα, είναι μέρος της ζωής μας, είναι μέρος της ψηφιακής οικονομίας». Από την μία είναι αναγκαία και κανείς δεν λέει ότι πρέπει να τα σκοτώσει, αλλά από την άλλη πρέπει να πάρουμε μέτρα για προστασία της υγείας των παιδιών και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε ως Επιτροπή να ασχολούμαστε.
Σήμερα έγινε η αρχή, είπε, προσθέτοντας ότι θα έχουμε και συνέχεια.
Ανέφερε επίσης ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και τα συναρμόδια Υπουργεία και άλλες υπηρεσίες να μελετήσουν και να βρουν τρόπους για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, «ώστε να δώσουμε λύση και να μειώσουμε τα επίπεδα ηλεκτρονικής ακτινοβολίας».
«Μας έχει λεχθεί επίσης ότι η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα είναι εξίσου αρκετά μεγάλη και επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων» είπε, προσθέτοντας ότι «εδώ αντιλαμβάνεστε φυσικά είναι επιλογή του ίδιου του ατόμου αν θα τα χρησιμοποιεί και σε ποιο βαθμό». Ενώ, σημείωσε, «η επίδραση από τις κεραίες είτε των τηλεπικοινωνιών, είτε των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών είτε των ραντάρ, δεν είναι επιλογή του ίδιου του πολίτη αλλά τοποθετούνται και αδειοδοτούνται από την ίδια την Πολιτεία.
Είναι εδώ που πρέπει να επικεντρωθούμε και να βρούμε εκείνες τις λύσεις που πάνω απ’ όλα θα προστατεύουν των πολιτών και των παιδιών.
Η Επιτροπή θα επανέλθει σύντομα για συνέχιση της συζήτησης του θέματος.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της πρότασης νόμου και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι σήμερα γίνονται επεισόδια στην Ορούντα μεταξύ κατοίκων και Αστυνομίας για τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας εντός της κοινότητας. «Παρά τις διαμαρτυρίες και τις ανησυχίες των κατοίκων που είναι έντονες φαίνεται ότι το συμφέρον για κάποιους είναι πιο σημαντικό από την ανάγκη προστασίας της υγείας των ανθρώπων», είπε.
Αναφερόμενος στην πρόταση νόμου ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι «έχει ως στόχο την εφαρμογή της ευρωπαϊκής αρχής της συνετούς προφύλαξης και της συνετούς αποφυγής».
Έκανε λόγο για την ανάγκη μείωσης των ορίων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού και όχι της εκπομπής.
«Πιστεύουμε ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των εκπομπών δεν θα υπάρχει πρόβλημα να μειωθούν τα όρια. Ελάχιστες είναι οι επιπτώσεις που θα υπάρχουν για την οικονομία από αυτή την πρόταση νόμου και συμπληρωματικά υπάρχει και πρόταση νόμου για μια νέα αυστηρή χωροθετική πολιτική», πρόσθεσε.
Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ελπίδα ότι «η πρότασή νόμου θα οδηγηθεί για ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας το συντομότερο δυνατόν για να ικανοποιηθούν και να διασκεδαστούν και οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων».
Απαντώντας σε ερώτηση για την άλλη πρόταση νόμου είπε ότι είναι ξεχωριστή και είναι κατατεθειμένη στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.
Αναφερόμενος στις κεραίες των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών είπε ότι είναι πολύ πιο λίγες, έχει εφαρμοστεί ένα σχέδιο όπου ουσιαστικά οι εκπομπές γίνονται εκτός πόλεων, άρα ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε κατοικημένες περιοχές προέρχεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Στόχος μας, διαβεβαίωσε, δεν είναι να δυσκολέψουμε την επικοινωνία, αλλά να προστατέψουμε την υγεία. Άρα, είπε ο κ. Περδίκης, πιο ψηλοί πομποί, πιο καλά τοποθετημένοι, πιο μακριά από ευάλωτες περιοχές ίσως να είναι κάποια από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Πηγή: ΚΥΠΕ