breaking newsΕλλάδα

Καίγεται για 8η μέρα η Ελλάδα – Έγκλημα δίχως τέλος που θα θαφτεί για ακόμη μία φορά

Μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στη χώρα μας, με τις φωτιές να συνεχίζουν να καίουν τα πάντα στο πέρασμά τους για όγδοη μέρα στη Ρόδο ενώ ενεργά παραμένουν τα μέτωπα σε Κάρυστο και Κέρκυρα.

Πριν από λίγα λεπτά, αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά και καίει ανεξέλεγκτα στο σημείο από όπου ξεκίνησε, δηλαδή κοντά στο χωριό Λούτσες, σε πλαγιά του όρους Παντοκράτορας.

Στο σημείο επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, εθελοντές και κάτοικοι, ενώ κάνουν ρίψεις και ελικόπτερα.

Μια δεύτερη αναζωπύρωση καίει σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα από την Παλιά Περίθεια και το χωριό Λαύκι . Από την νύχτα βρίσκονται έξω από χωριό κάτοικοι, πυροσβέστες και υδροφόρες του Δήμου Β.Κέρκυρας προκειμένου να σταματήσουν την φωτιά πριν τον οικισμό.

Το πρωί της Τρίτης έγινε αναζωπύρωση στο Βατί Ρόδου με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν για την κατάσβεσή της ενώ υπάρχει αγωνία και για τη φωτιά στην Κάρυστο, αφού έγιναν και αναζωπυρώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ξημερώματα της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 02:00, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Πλατανιστό να εκκενώσουν προς Κάρυστο, με αρκετούς όμως να μην εγκαταλείπουν τον τόπο τους.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις όλη τη νύχτα ενώ από το πρωί συνδράμουν στην κατάσβεση και τα εναέρια μέσα.

Μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κέρκυρα με τις αναζωπυρώσεις, οι κυριότερες από τις οποίες εντοπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι στιγμής ν’ απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Μεγάλη αναζωπύρωση στο Βατί Ρόδου

Μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή Βάτι στη Ρόδο που η φωτιά καίει για όγδοη ημέρα. Η φωτιά στο Βάτι πήρε διαστάσεις το πρωί της Τρίτης, χωρίς όμως ευτυχώς να απειλεί για την ώρα οικισμούς.

Η συγκεκριμένη φωτιά απειλεί το μόνο ενεργό μέτωπο αυτή τη στιγμή στη Ρόδο που ωστόσο οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις δίνουν τη μάχη για την πλήρη κατάσβεση και την πρόληψη περαιτέρω αναζωπυρώσεων.

Η προσπάθεια έχει στραφεί προς το Βάτι, όπου η φωτιά καίει σε μια δύσβατη περιοχή που δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμη από τις επίγειες δυνάμεις.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τη φωτιά στη Ρόδο

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών και συντρέχουσας αμέλειας υπευθύνων σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής που προκαλεί η φωτιά που πλήττει για όγδοη μέρα τη Ρόδο παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη του νησιού η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Ταυτόχρονα δόθηκαν οδηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανάθεση της έρευνας σχετικά με τις ευθύνες της φωτιάς σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια.

Η Εισαγγελέας, σύμφωνα με τη rodiaki, κατέστησε σε όλους τους τόνους σαφές ότι στην παρούσα φάση προέχει η κατάσβεση της φωτιάς και ότι οι ενέργειες που παραγγέλθηκαν θα διενεργηθούν με απόλυτη προτεραιότητα με την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων.

Ανάλογη έρευνα είχε παραγγελθεί και για την ανεξέλεγκτη φωτιά που έπληξε τη Ρόδο τον Ιούλιο του 2008, που έκαψε 132.000 στρέμματα δασώδους και χορτολιβαδικής έκτασης και είχε ερευνηθεί τυχόν ευθύνη των αρμοδίων εξαιτίας κακού συντονισμού, συνιστάμενου αφενός μεν στην καθυστέρηση αποστολής βοήθειας από την ηπειρωτική Ελλάδα, αφετέρου δε στην επιλογή συντονιστών που δεν γνώριζαν την μορφολογία της πυρόπληκτης περιοχής.

 

karditsastakra.

Back to top button