breaking newsΔιεθνή

Ιράν: Ο Χαμενεϊ και χιλιάδες πολίτες στην κηδεία του στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης

 

Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεϊ και χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το παρών στην κηδεία του ηγετικού στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης Μουσαβί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και χιλιάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν σήμερα στην κηδεία στην Τεχεράνη του Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, ηγετικού στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, σκοτώθηκε από ισραηλινό πυραυλικό πλήγμα στη Συρία, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, ο Χαμενεΐ απέτισε φόρο τιμής «στον ακούραστο αγώνα του μάρτυρα αυτού και κάλεσε να βρεθεί μαζί με τους φρουρούς του Θεού». Ο ταξίαρχος Μουσαβί, ένας σημαντικός διοικητής της Δύναμης Κοντς, που είναι η πτέρυγα ξένων επιχειρήσεων και η μονάδα των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκε από πυραυλικό πλήγμα τη Δευτέρα στη νότια Δαμασκό.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο δεν προέβη σε διάψευση. Σε ερώτηση για το πλήγμα που επέφερε τον θάνατο του Μουσαβί, το Ισραήλ δήλωσε ότι «δεν σχολιάζει τις πληροφορίες ξένων μέσων». Ο Μουσαβί ήταν «ένας από τους πιο πεπειραμένους και αποτελεσματικούς διοικητές του μετώπου αντίστασης», δήλωσε ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, ο επικεφαλής της διοίκησης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC).

«Η εκδίκησή μας για τον μάρτυρα Σαγέντ Ραζί δεν θα είναι τίποτε λιγότερο από την απομάκρυνση του σιωνιστικού καθεστώτος», πρόσθεσε ο Σαλαμί σε ομιλία του στην κηδεία, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, τονίζοντας ότι ο εκλιπών υπερασπίστηκε το μουσουλμανικό έθνος για σχεδόν 33 χρόνια.

Ο θάνατός του έρχεται εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό της Τεχεράνης, και τη Χαμάς, το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα που υποστηρίζετια από το “μέτωπο της αντίστασης”, στο οποίο μετέχει κυρίως το Ιράν. «Ελπίζω ότι σύντομα, Θεού θέλοντος, οι σπουδαίοι και τιμημένοι Παλαιστίνιοι μαχητές θα εξαλείψουν το γεωγραφικό και πολιτικό όνομα αυτού του κακού και πλαστού καθεστώτος», πρόσθεσε ο Σαλαμί.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σήμερα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μουσαβί στο κέντρο της Τεχεράνης, στην πλατεία του ιμάμη Χουσεΐν, φωνάζοντας: «Θάνατος στην Αμερική, Θάνατος στο Ισραήλ». Η σορός του Μουσαβί μεταφέρθηκε αεροπορικώς από τη Συρία στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ στο Ιράκ χθες, Τετάρτη, προτού μεταφερθεί για ταφή στην Τεχεράνη.

Τη Δευτέρα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει για τον θάνατο του Μουσαβί, αλλά δήλωσε ότι ο στρατός έλαβε όποια δράση ήταν απαραίτητη για την υπεράσπιση της χώρας. Από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, μετά την αιματηρή και άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν έχουν κλιμακώσει τις επιχειρήσεις τους κατά του Ισραήλ, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένων πολιτοφυλακών στο Ιράκ, απειλούν συμφέροντα των ΗΠΑ.

Για χρόνια, το Ισραήλ διεξάγει επιθέσεις κατά στόχων που, σύμφωνα με το ίδιο, συνδέονται με το Ιράν στη Συρία , όπου η επιρροή της Τεχεράνης έχει αυξηθεί μετά την υποστήριξή της στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη Συρία το 2011.

n PrimeNews.

Back to top button