breaking newsκοινωνία

Έρχεται η απόλυτη συντριβή: «Τελειωμένοι» οι υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ σε Αττική, Θεσσαλονίκη & Πειραιά – Προβλέπεται μεγάλο «Βατερλώ»

 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να συνέλθει από τα «χαστούκια» όλων των μετρήσεων που διεξάγονται για τις ευρωεκλογές, τα οποία δείχνουν ότι, παρά τις επικοινωνιακές αντεπιθέσεις και την συνεχή προεκλογική παροχολογία, το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παγιώνεται.

Ακόμα χειρότερες είναι όμως οι επιδόσεις των εκλεκτών της κυβέρνησης στις αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις των μεγάλων δήμων, από τους οποίους αναμένεται να εξαχθούν και τα πολιτικά συμπεράσματα για τους νικητές και τους ηττημένους, αλλά και τα βήματα της επόμενης ημέρας.

Είναι σε τέτοια κατάσταση, μάλιστα, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σε πολλές περιφέρειες δυσκολεύονται ακόμα και να βρεθούν στον δεύτερο γύρο, πολλώ δε μάλλον να καταφέρουν να εκλεγούν.

Το παραπάνω κλίμα αποτυπώνεται σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», για Περιφέρεια Αττικής, Δήμο Πειραιά και Δήμο Θεσσαλονίκης.

Όλες έχουν κάτι κοινό. Οι εκλεκτοί του κυβερνώντος κόμματος, υστερούν κατά πολύ των αντιπάλων τους, ώστε να μην φαντάζει απίθανη ακόμα και η εκλογή τους από τον πρώτο γύρο.
Ταχιάος Οδηγεί κέρδισε έδαφος η Νοτοπούλου

Σημαντικό προβάδισμα έχει εξασφαλίσει στη Θεσσαλονίκη ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος προπορεύεται στον Δήμο Θεσσαλονίκης, εκεί που ο εντυπωσιακός αριθμός των 19 υποψηφίων αποτελεί ρεκόρ.

Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση της Interview θεωρείται σίγουρο ότι ο κ. Ταχιάος θα κόψει πρώτος το νήμα της κάλπης της 26ης Μαϊου και το μόνο που μένει είναι να δούμε ποιος θα είναι ο αντίπαλός του την δεύτερη Κυριακή.

Στην πρόθεση ψήφου ο υποψήφιος της ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 23,4% και ακολουθεί η σκληρή μάχη της Κατερίνας Νοτοπούλου με τον Γιώργο Ορφανό που συγκεντρώνουν 11,7 και 11,5 αντίστοιχα.

Από κοντά ακολουθεί και ο πρώην νομάρχης και περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης με 9,2%, αλλά και ο υποστηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ πρώην υπουργός Σπύρος Βούγιας με 9%.

Από κει και πέρα, ο προσκείμενος στον κεντροδεξιό χώρο, πρώην αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας με 5,8% και έπονται Σωτήρης Ζαριανόπουλος με 3%, Χάρης Αηδονόπουλος και Μάκης Κυριζίδης με 2,6% και 2,7% αντίστοιχα αλλά και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος με 1,7%. Οι υπόλοιποι βρίσκονται κάτω από το 1%.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω αποτελέσματα, η μεγάλη πληθώρα υποψηφίων προκαλεί και διασπορά ποσοστών.

Πάντως για του ψηφοφόρους της ΝΔ προτιμότερη επιλογή είναι ο Νίκοας Ταχιάος με 44,4% και μετά ο Γιώργος Ορφανός με 18,1%. Από την άλλη πλευρά, μόλις το ένα τρίτο όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες βουλευτικές εκλογές θα στηρίξουν την Κατερίνα Νοτοπούλου (31,7%), ενώ 9,1% πάει στον Γιώργο Ορφανό και 8,7% σε Νίκο Ταχιάο και Σπύρο Βούγια.

Όσον αφορά τον νικητή του δεύτερου γύρου, ο Νίκος Ταχιάος φαίνεται νικητής ανεξαρτήτως του αντιπάλου του. Ακόμα περισσότερο αν αναμετρηθεί με την εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα φτάσει άνετα το 50,1% αφήνοντας την κ. Νοτοπούλου στο 21%.

Δυσκολότερη θα είναι η επικράτησή του σε ενδεχόμενο «γαλάζιο» εμφύλιο καθώς με τον κ. Ορφανό ως αντίπαλο συγκεντρώνει 38,7% έναντι 29,2% του αντιπάλου του.

Σε οποιαδήποτε άλλη αναμέτρηση ο κ. Ταχιάος φαίνεται να επικρατεί σχετικά άνετα.
Ξανά δήμαρχος ο Μώραλης στον Πειραιά

Επανεκλογή του νυν δημάρχου Πειραιά δείχνει και η αναμέτρηση με τις προτιμήσεις των δημοτών του επίνειου της πρωτεύουσας που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό της εταιρίας Marc κατέγραψε σαφές προβάδισμα του Γιάννη Μώραλη τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο γύρο, όπου κατά τα φαινόμενα -και σε περίπτωση που χρειαστεί- θα αναμετρηθεί με τον υποψήφιο της ΝΔ, Νίκο Βλαχάκο, αφού ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπελαβίλας είναι πολύ πίσω για να ελπίζει σε συμμετοχή στον δεύτερο γύρο.

Στην πρόθεση ψήφου, ο επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς Νικητής», Γιάννης Μώραλης συγκεντρώνει το 34% και προηγείται του κ. Βλαχάκου, ο οποίος φτάνει στο 22,8%. Πίσω και αρκετά μακριά ο κ. Μπελαβίλας με 13,4% και έπονται με χαμηλότερα ποσοστά η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου με 5,1%, ο Θανάσης Διαβολάκης με 2,2% και Κωνσταντίνος Νιζάμης με 0,9%. Στο 7% βρίσκονται όσοι προτιμούν λευκό, άκυρο, αποχή και 8% οι αναποφάσιστοι.

Η επίδοση του κ. Μώραλη ανεβαίνει στο 40,4% με υπολογισμό της πρόθεσης ψήφου επί των έγκυρων και με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων. Αντιστοίχως, το προβάδισμά του φτάνει στις 13,4% μονάδες με την απήχηση του κ. Βλαχάκου να εκτιμάται στο 27% και κ. Μπελαβίλα στο 15,9%, επίδοση η οποία θα τον αφήσει εκτός τους δεύτερου γύρου.

Στην επαναληπτική εκδοχή που, κατά τα φαινόμενα, θα διενεργηθεί ανάμεσα στους κυρίους Μώραλη και Βλαχάκο, οι Πειραιώτες φαίνεται να επιλέγουν τον νυν δήμαρχο, ο οποίος διευρύνει ελαφρώς το προβάδισμά του και θα προηγηθεί με 14,4 μονάδες (57,2 έναντι 42,8 δίχνει η προβολή που γίνεται με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων).

Στα μεγάλα ατού του εν ενεργεία δημάρχου είναι η υψηλότερη δημοτικότητα έναντι όλων των ανθυποψηφίων του, καθώς και η τεράστια απόσταση που έχει κατακτήσει στην παράσταση νίκης.

Θετική γνώμη για τον κ. Μώραλη έχει το 56,2% των Πειραιωτών, ενώ τον αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Βλαχάκο είναι 41,9%. Ακολουθούν η κυρία Μανωλάκου με 22% και ο κ. Μπελαβίλας με 18,5%.

Την ίδια ώρα, οι Πειραιώτες σε ποσοστό 61,9% έχουν την πεποίθηση ότι τον δημαρχιακό θώκο θα καταλάβει εκ νέου ο νυν δήμαρχος, ενώ μόλις το 8,6% πιστεύει σε νίκη του κ. Βλαχάκου και το ισχνό 1,9% ότι μπορεί να επικρατήσει ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στα αξιοσημείωτα της εν λόγω έρευνας είναι το θετικό αποτύπωμα που έχει στην κοινή γνώμη ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού και πρώτο σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Βαγγέλης Μαρινάκης. Το 52,6% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά τη συμβολή του στα δρώμενα του Πειραιά.
Στις 13,5 μονάδες το προβάδισμα Πατούλη

Στην Περιφέρεια Αττικής, η νέα έρευνα, η οποία έγινε από την εταιρία Rass, επιβεβαιώνει το μεγάλο προβάδισμα που διατηρεί ο νυν δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης. Ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ υποψήφιος Περιφερειάρχης συγκεντρώνει 32,1% και προπορεύεται με 13,5% από την εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, η οποία απολαμβάνει την προτίμηση μόλις του 18,6% των ψηφοφόρων του λεκανοπεδίου.

Με την επίδοσή της αυτή, ωστόσο, η εν ενεργεία περιφερειάρχης προβάλλει ως επικρατέστερη αντίπαλος του κ. Πατούλη στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης καθώς προηγείται που προκατόχου της, Γιάννη Σγουρού, ο οποίος με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στην τρίτη θέση με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 16,4%. Κάτι που δεν αποκλείεται πάντως να ανατραπεί.

Στις επόμενες θέσεις κατατάσσονται ο επικεφαλής της «Δημιουργίας Ξανά», Θάνος Τζήμερος, με 5,8% και το στέλεχος του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης με 4,7%. Άκυρο, λευκό και αποχή δηλώνει ότι επιλέγει το 6,4% των ερωτηθέντων, ενώ οι αναποφάσιστοι εμφανίζονται σε ποσοστό 8,9%.

Ο «γαλάζιος» υποψήφιος έχει, σύμφωνα με την έρευνα, μεγάλη διεισδυτικότητα σε όλους τους πολιτικούς χώρους, καθώς υπέρ της εκλογής του τάσσεται, εκτός από το 66,3% όσων ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, και το ένα τέταρτο (24,3%) όσων είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το 14,5% που έδωσαν ψήφο σε άλλα κόμματα.

Αντιστοίχως η βασική αντίπαλός του κ. Δούρου, συσπειρώνει το 41,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεγάλο μειονέκτημα για εκείνη φαίνεται να είναι το χαμηλό ποσοστό ικανοποίησης από το έργο της που φτάνει το 21,7%, όταν την ίδια ώρα το ποσοστό εκείνων που δεν είναι ικανοποιημένοι εκτινάσσεται στο 72%.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, εξάλλου, έχει το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο γνωμών (η θετικές υπερτερούν των αρνητικών κατά 25%), με δεύτερο τον κ. Σγουρό +7% και όλους τους άλλους να έχουν αρνητικό ισοζύγιο που στην περίπτωση της κ. Δούρου εκτινάσσεται στο 36,5%.

Ο κ. Πατούλης προηγείται καθαρά στην παράσταση νίκης, καθώς το 51,5% προεξοφλεί ότι θα είναι εκείνος ο τελικός νικητής νικητής της αναμέτρησης, με μόλις 20,6% να βλέπει επικράτηση της κ. Δούρου και 6,8% του κ. Σγουρού.

 

 

pentapostagma

Related Articles