breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βακτήριο που εξαπλώνεται απειλεί τις ελιές ολόκληρης της Ευρώπης

Πώς διασκορπίζεται το μικρόβιο και ποιες περιοχές έχει προσβάλει.

Τον κίνδυνο μιας θανατηφόρας ασθένειας που χαρακτηρίζεται «πολύ σοβαρή» για την ελαιουργική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατρέχουν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του BBC.

Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ESFA) επισημαίνει πως με τη βοήθεια των υπολογιστών έχει γίνει κατανοητός ο τρόπος που εξαπλώνεται ο ιός, για τον οποίο ωστόσο δεν υπάρχει θεραπεία.

Οι ειδικοί περιγράφουν την «Xylella» ως ένα από τα πιο παθογόνα μικρόβια παγκοσμίως.

Καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2013 στην Ιταλία και από τότε έχει εξαπλωθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο δρ. Στέφεν Παρνέλ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σάλφορντ και επικεφαλής της ομάδας εργασίας της EFSA τόνισε πως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με αυτό τον ιό είναι πως εξαπλώνεται αθόρυβα και χωρίς να γίνεται αντιληπτός.

«Μπορεί παράλληλα να παραμείνει κρυμμένος για χρόνια. Στο ελαιόδεντρο για παράδειγμα μπορεί να αντέξει χωρίς να γίνει αντιληπτός ακόμα και για δεκάδες χρόνια», σημείωσε.

Ο ίδιος προειδοποίησε πως από τη στιγμή που η ασθένεια μολύνει τα φυτά, δεν υπάρχει καμία θεραπεία.

Από την άφιξη των παθογόνων ιών στην Ευρώπη πριν από έξι χρόνια, οι ερευνητές κατάφεραν να συλλέξουν πλήθος δεδομένων σχετικά με αυτούς και πλέον αναπτύσσουν ειδικά μοντέλα και φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Το βακτήριο εισβάλλει στα αγγεία που έχει το φυτό για να μεταφέρει νερό και θρεπτικά συστατικά, ενώ προκαλεί συμπτώματα όπως κάψιμο ή σημάδια ξηρότητας στα φύλλα. Στο τέλος το φυτό θα ξεραθεί τελείως.

Πέρα από την Ιταλία, το μικρόβιο έχει καταγραφεί και σε περιοχές της Νότιας Γαλλίας, της Ισπανίας και της Βόρειας Πορτογαλίας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως εάν η ασθένεια εξαπλωθεί με ταχύτερους ρυθμούς, τότε υπάρχει πιθανότητα να καταστρέψει ακόμα και ολόκληρη την παραγωγή ελιάς στην Ευρώπη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής ελαιόλαδου στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μπλοκ των 28 χωρών της παράγει το 73% και καταναλώνει το 66% του παγκόσμιου ελαιόλαδου.

 

 

huffingtonposτ

Back to top button