breaking newsΚύπρος

«Πόλεμος» Κύπρου-Τουρκίας για την ΑΟΖ: Ιδού ο χάρτης & οι συντεταγμένες που κατέθεσε η Λευκωσία στον ΟΗΕ – Δεν «μαζεύονται» οι Τούρκοι

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι στρατηγικές κινήσεις της Λευκωσίας για άμεση αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Α.Μεσόγειο, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Με επιστολή και συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη, η Κύπρος δείχνει πως οι κινήσεις της Άγκυρας δεν μπορούν να την επηρεάσουν, ενώ το σύνολο των αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας προμηνύει πως αν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει άμεσα θα έχει προβλήματα.

Τέσσερις μέρες μετά την κατάθεση συντεταγμένων στα Ηνωμένα Έθνη για τις θαλάσσιες περιοχές βόρεια και δυτικά της Κύπρου, δημοσιεύεται ο χάρτης που κατατέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη με τις συντεταγμένες καθώς και την επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την απεικόνιση που έγινε από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών οι συντεταγμένες που απεστάλησαν περιλαμβάνουν το σύνολο της ακτογραμμής στο βόρειο μέρος της Κύπρου στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κατεχόμενες περιοχές, αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή.

Εδώ μπορείτε να δείτε την επιστολή και τις συντεταγμένες που κατατέθηκαν

Με βάση τον χάρτη που εστάλη στα Ηνωμένα Έθνη οι νέες συντεταγμένες ξεκινούν από το δυτικότερο σημείο της σημερινής ΑΟΖ εκεί όπου είναι το τεμάχιο 4 ανεβαίνουν βόρεια-ανατολικά μέχρι τη μέση γραμμή με την Τουρκία και σε παράλληλη τροχιά με τις βόρειες ακτές της Κύπρου καταλήγουν στο ύψος του Αποστόλου Ανδρέα έως το σημείο που ξεκινά η ΑΟΖ του Λιβάνου.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια μετά την απόφαση της Τουρκίας να αρχίσει γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα.

Την τουρκική απόφαση να κλιμακώσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να αμφισβητήσει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατήγγειλαν ευθύς εξαρχής η Ε.Ε. μέσω της αρμόδιας Ύπατης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ουάσιγκτον, η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και το Ισραήλ.

Ήδη, από την Κυριακή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» «πολύ προκλητικό βήμα» που «εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκος είπε, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να αρχίσει επιχειρήσεις πλωτών γεωτρήσεων σε μια περιοχή που διεκδικείται από την Κυπριακή Δημοκρατία ως ΑΟΖ της».

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα, όπως φάνηκε από την αντίδραση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών.

«Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ημερομηνία 5ης Μαΐου, σχετικά με τις δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα, είναι μη ρεαλιστική» ανέφερε χθες το πρωί το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Οι προσπάθειες τρίτων μερών να υποκαταστήσουν τα διεθνή δικαστήρια για να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα είναι απαράδεκτες», ενώ «οι επιχειρήσεις εξόρυξης και σεισμικής έρευνας θα συνεχιστούν στην υφαλοκηπρίδα μας, στις ζώνες για τις οποίες η κυβέρνησή μας είχε χορηγήσει άδειες στην Turkish Petroleum το 2009 και το 2012», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, το Σάββατο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επιτεθεί και εναντίον της κ. Μογκερίνι, η οποία προανήγγειλε αλληλεγγύη και κοινή στάση της Ε.Ε. στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κομισιόν επανήλθε, χθες, μέσω της εκπροσώπου Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η οποία ζήτησε από την Τουρκία «να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια».

 

 

pentapostagma.

Related Articles