breaking newsΕλλάδα

Έρχεται κρίση… Οι Τούρκοι πολιορκούν το ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη – Ζητούν «απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου»

Μυρίζει” ελληνοτουρκική κρίση μετά και την “πολιορκία” του ελληνικού προξενείου στην Σμύρνη από Τούρκους εθνικιστές με επικεφαλής των πρώην Γενικό Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ουμίτ Γιαλέν, ο οποίος αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του ταξιάρχου.

Η συγκέντρωση δεκάδων Τούρκων είχε σαν αντικείμενο τη διαμαρτυρία για την κατάληψη από την Ελλάδα 18 νησιών και μερικών βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Με πανό παραληρηματικού περιεχομένου, οι Τούρκοι ζήτησαν την άμεση επιστροφή των νησιών αυτών και την αποχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται εκεί καθώς και των πολιτών που τα κατοικούν.

«Θα φύγετε όπως ήλθατε», γράφει ένα από τα πανό των διαδηλωτών που στην πλειοψηφία τους ήταν γέροντες. Σε ένα άλλο πανό έγραφε «Tsipra Go Home».

Οι Τούρκοι φώναζαν  ότι η Ελλάδα παραβίασε τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 κει εξόπλισε τα νησιά αυτά. (προφανώς οι εθνικιστές του πρώην ταξιάρχου είναι και απληροφόρητοι αφού το θέμα εξοπλισμού των νησιών, εμπεριέχεται στις πρόνοιες της συνθήκης του Μοντρέ).

Eπιπλέον οι συγκεντρωμένοι Τούρκοι ζήτησαν και την καταβολή στην Τουρκική Δημοκρατία όλων των κερδών που αποκόμισε η Ελλάδα από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στον Πρίνο, έξω από τη Θάσο δηλαδή, στα ανοιχτά της Καβάλας.

Όλα τα παραπάνω θα προκαλούσαν μόνο γέλιο και σαρκασμό αν δεν απηχούσαν τις θέσεις του ρεπουμπλικανικού κόμματος που εξακολουθεί να αναφέρεται στον Κεμάλ Ατατούρκ!

Ο ηγέτης του κόμματος αυτού και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κιλιντσάρογλου, έχει επανειλημμένος αναφερθεί σε 18 νησιά και βραχονησίδες που κατά τη γνώμη του ανήκουν στο τουρκικό κράτος και έχουν καταληφθεί από τους Έλληνες.


Άλλωστε την ίδια θεωρία έχουν εδώ και δεκαετίες ασπαστεί οι Γκρίζοι Λύκοι καθώς και άλλες τουρκικές παραφυάδες, από το κόμμα MHP που έχει συμμαχήσει με τον Ερντογάν έως γνωστές και άγνωστες οργανώσεις που δρουν στη γειτονική χώρα.

Τέλος ας επισημανθεί, έτσι για την ιστορία, πως η διαδήλωση έξω από το ελληνικό προξενείο της Σμύρνης οργανώθηκε σε μια πόλη που δεν ελέγχεται από τον Ερντογάν, ούτε από τους ισλαμιστές.

Θεωρείται μάλιστα το απόλυτο πολιτικό φρούριο της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Σπρώχνουν τον Ρ.Τ.Ερντογάν σε επεισόδιο ή το έχουν ήδη συμφωνήσει;

Δείτε φωτογραφίες


Back to top button