breaking newsΆποψηΕλλάδα

Οι «κατσαρίδες» που διέλυσαν και χρεοκόπησαν τη χώρα

Φωτο: Shutterstock

 

Ένας από τους πλέον γνωστούς αστικούς μύθους υποστηρίζει ότι μόνον οι κατσαρίδες θα επιβιώσουν μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο στον πλανήτη, κάτι που ευτυχώς δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη.

Ωστόσο, η περίπτωση της Ελλάδας και της κρίσης πυρηνικών διαστάσεων που μας έπληξε προσφέρει ισχυρές αποδείξεις ότι το «θα επιβιώσουν μόνο οι κατσαρίδες» έχει ισχυρές δόσεις αλήθειας.

Διότι δέκα, και πλέον χρόνια, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι «κομματικές κατσαρίδες», ανθρωπάκια – κολαούζοι της εκάστοτε εξουσίας, ο συρφετός που κατέστρεψε τη χώρα όχι μόνο επιβιώνουν αλλά κουνούν και τα δάχτυλο για το ποιος και ποιοι ευθύνονται για την κρίση.

Εκατοντάδες κομματικές «κατσαρίδες» με ενεργό συμμετοχή σε σκάνδαλα, που έφυγαν νύχτα από την χώρα για να αποφύγουν ποινικές ευθύνες, που διετέλεσαν υπουργοί, σύμβουλοι, πρόεδροι κ.α., που εδώ και 40 χρόνια λυμαίνονται τη χώρα, παραμένουν προσκολλημένοι στην εξουσία και εξακολουθούν να έχουν θέσεις ευθύνης ή να είναι πολύ κοντά σε ανθρώπους με θέσεις ευθύνης.

Άνθρωποι που χαϊδεύουν αυτιά και εκμαυλίζουν την κοινωνία λέγοντας όμορφα ψέματα και φανταστικές ιστορίες για το πόσο φταίνε οι άλλοι.

Όμως, ποιον βαραίνει η ευθύνη γι’ αυτό το χάλι που ακούει στο όνομα ελληνική δικαιοσύνη; Ποιον βαραίνει η ευθύνη γι’ αυτό το χάλι που ακούει στο όνομα δημόσια διοίκηση;

Ποιος μετέτρεψε το κράτος σε φέουδο των κομμάτων; Ποιος διορίζει ανεπάγγελτους κομματικούς σε θέσεις ευθύνης; Ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη για το κράτος που αδυνατεί να φέρει εις πέρας το παραμικρό; Ποιος δημιούργησε τις στρατιές συνταξιούχων ετών 45;

Ποιοι πολιτικοί νομοθέτησαν οι συντάξεις να είναι πιο υψηλές από τους μισθούς; Ποιος ζήτησε συγνώμη και αναγνώρισε το λάθος για τις ανατροπές των δειλών μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού που επιχειρήθηκαν στις αρχές του 2000; Ποιος ζήτησε συγνώμη για το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος που στο διάστημα 1994 – 2009 ανήλθε στα 89 δισ. ευρώ;

Ποιος έχει ζητήσει συγνώμη από τα 500.000 νέα παιδιά που έχουν φύγει στο εξωτερικό για να αναζητήσουν εργασία; Ποιος έχει ζητήσει συγνώμη για την κατάσταση στην παιδεία, τους εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν τη δουλειά τους, και τον ωκεανό των φροντιστηρίων; Ποιος έχει ζητήσει συγνώμη για την κατάσταση στα νοσοκομεία και το άθλιο χάος που επικρατεί;  

Κανείς.

Οι «κομματικές κατσαρίδες», επιβιώνουν εξαιρετικά στα χαλάσματα της χώρας, μεταθέτοντας τις ευθύνες σε βολικούς εχθρούς: το PSI, τους πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, τους Ευρωπαϊους, τους δανειστές – τοκογλύφους, τον Γεωργίου που φούσκωσε το έλλειμμα και άλλα.

Διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ΔΝΤ έκανε τεράστια λάθη, ότι οι ευρωπαίοι εταίροι αντιμετώπισαν με ένα καταστροφικό ερασιτεχνισμό και κυνισμό την ελληνική χρεοκοπία, ότι αρνήθηκαν τις μεγάλες ευθύνες τους, ότι επέβαλαν λύσεις που μεγιστοποιούσαν, αντί να λύνουν τα προβλήματα. Αλλά όλα αυτά έγιναν μετά την χρεοκοπία της χώρας.

Αν δεν κατανοήσουμε και αναγνωρίσουμε πρώτα τις ευθύνες μας για την κατάσταση της χώρας, αν δεν μάθουμε από τα λάθη μας, δεν έχει κανένα νόημα η αναζήτηση και μετάθεση των ευθυνών, πέραν του να χαϊδέψει αυτιά και να κρατήσει την κοινωνία ναρκωμένη μακριά από την πραγματικότητα.

Προς μεγάλη χαρά των κομματικών κατσαρίδων που συνεχίζουν το πάρτι στα χαλάσματα της χώρας…

 

economistas.g

 

Back to top button