breaking newsΕλλάδα

Πανηγυρίζει η Άγκυρα για το DEB: «Οι Τούρκοι ενώθηκαν και υποστήριξαν τη φωνή της μειονότητας» – Κρίσιμη η κατάσταση στη Θράκη

 

Επίδειξη δύναμης κάνει η Τουρκία προς την Ελλάδα, για τους ψήφους των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης λόγω ευρωεκλογών και επικείμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, ενώ το DEB την Δευτέρα εξέδωσε ανακοίνωση για «προβλήματα» στα αποτελέσματα σε κάποια εκλογικά τμήματα.   

 Εκτενές ρεπορτάζ είχε ο τουρκικός τύπος για το κόμμα DEB που κατέβηκε στις προχθεσινές εκλογές στην Ροδόπη εκφράζοντας την ευαρέσκεια της Άγκυρας για την πορεία του παρά το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να βρει θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το κόμμα των Τούρκων της δυτικής Θράκης συγκέντρωσε την υποστήριξη όλων των εθνοτικών Τούρκων που ζουν στην Ελλάδα στις εκλογές της Κυριακής, φτάνοντας ένα βήμα πιο κοντά για να γίνει η φωνή της μειονότητας της Δυτικής Θράκης στην ΕΕ», αναφέρει το άρθρο.

Το Κόμμα Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης (FEP) έλαβε συντριπτική υποστήριξη σε δύο νομούς της περιοχής της Δυτικής Θράκης, όπου η τουρκική μειονότητα ζει κυρίως, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Το DEB κατέλαβε την πρώτη θέση στις επαρχίες Ροδόπης και τρίτης στην Ξάνθη, κερδίζοντας το 38% και το 25% των ψήφων, αντίστοιχα.

Συγκέντρωσε επίσης περισσότερες ψήφους και από τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε σύγκριση με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014, αναφέρονται μεταξύ άλλων.

Παρ’όλη την μεγάλη επιτυχία, γράφει ο τουρκικός τύπος, το μειονοτικό κόμμα δεν μπόρεσε να εκλέξει βουλευτή λόγω του σχετικά χαμηλού αριθμού ψηφοφόρων της τουρκικής μειονότητας. Ωστόσο, βλέπει και τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ως ευκαιρία να ακουστεί η φωνή της τουρκικής μειονότητας.

Πριν από τις εκλογές, ο ηγέτης του κόμματος Ciğdem Asafoğlu δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency (AA), ότι κάθε ψήφος που θα λάβει το κόμμα, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα κατά των πολιτικών της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της τουρκικής μειονότητας.

Ο ίδιος είπε ότι οι ψήφοι στο DEB είναι απόδειξη της τουρκικής ταυτότητας στη Δυτική Θράκη.

Ο Ozan Ahmetoğlu, ένας από τους κοινοβουλευτικούς υποψηφίους του κόμματος, είπε επίσης, ότι τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης περιμένουν λύσεις εδώ και χρόνια.

Η περιοχή της Δυτικής Θράκης φιλοξενεί μια μουσουλμανική τουρκική μειονότητα περίπου 100.000 κατοίκων και εδώ και χρόνια υποφέρει από διάφορες πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, ένα από τα σημαντικότερα των οποίων είναι το ζήτημα των μουφτήδων.

«Η εκλογή μουφτήδων στην Ελλάδα ρυθμίστηκε στη Συνθήκη της Αθήνας το 1913 μεταξύ Ελλάδος και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και επιβεβαιώθηκε το 1920. Αλλά το 1991, η Ελλάδα ακύρωσε αυτόν τον νόμο και ξεκίνησε η ίδια να ορίζει μουφτή. Η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων Τούρκων στη Δυτική Θράκη δεν αναγνωρίζει τους διορισμένους μουφτήτες και αντ ‘αυτού εκλέγει τους δικούς της , οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος», τονίζει μεταξύ άλλων το τουρκικό άρθρο.

Σε γραπτή ανακοίνωση που έγινε αργά τη Δευτέρα, το κόμμα DEB διαμαρτυρήθηκε ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών ήταν «πολύ αργή» και επίσης παραπονέθηκε ότι υπήρχαν ελαττώματα και λάθη σε κάποια εκλογικά τμήματα.

«Θέλουμε να ανακοινώσουμε στον λαό μας ότι έχουμε αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ανάκτηση των αναφερθέντων ατελειών και λαθών», τόνισε η ανακοίνωση του DEB.

Εδώ έχουμε ουσιαστικά μια επίδειξη δύναμης των μουσουλμάνων της Θράκης με την βοήθεια φυσικά του τουρκικού προξενείου ενόψει φυσικά και των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019.

Οι Τούρκοι μιλούν επίσης για ψήφους που έλαβαν και στις δύο μεγάλες ελληνικές πόλεις (Αθήνα-Θες/νικη) θέλοντας να δείξουν μια δυναμική η οποία αυξάνεται συνεχώς, με σκοπό να διαδραματίσουν κάποια στιγμή «ρόλο» στο πολιτικό γίγνεσθαι εντός Ελλάδος.

Αυτός είναι ο κύριος σκοπός τους, κάτι αντίστοιχο υλοποιούν στην γειτονική Βουλγαρία, θέλοντας να έχουν ομήρους κυβερνήσεις και πολιτικούς στα όποια άνομα σχέδια τους.

Η Ελλάδα οφείλει να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει εντός και εκτός χώρας για να ακυρώσει τα σχέδια αυτά, τα οποία σύμφωνα με το ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, οριοθετούνται σε Νότιο Βουλγαρία και Δυτική Θράκη (με την «ανεξάρτητη Θράκη που διαθέτει και σημαία), αποτελώντας τα περιβόητα «σύνορα καρδιάς» της νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας που θέλει να αναβιώσει ο ίδιος.

 

Back to top button