breaking newsΚύπρος

Την ώρα που τρυπούν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ, εμείς θέλουμε συνομιλίες για τη διακυβέρνηση

 

 

του   Άριστου Μιχαηλίδη

Προσέξτε τώρα εικόνα που έχουμε μπροστά μας. Η Τουρκία προχωρεί σε γεωτρήσεις ανοικτά της Πάφου, κατατρυπάει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει θρηνητικές δηλώσεις ότι «δεν θεωρώ ότι με τα όσα πράττει η Τουρκία μπορεί να υποβοηθηθεί ο διάλογος».

Ο Άντρος Κυπριανού συνεχίζει να φορτώνει: «Είναι φανερό ότι ο δρόμος που επιλέγει ο κ. Αναστασιάδης δεν οδηγεί σε επανέναρξη των συνομιλιών. Ούτε καν οδηγεί σε στρίμωγμα της τουρκικής πλευράς».

Οι Τουρκοκύπριοι, διά του Οζερσάι, στον κόσμο τους, κατηγορούν τους πάντες ότι φταίνε για την κατάστασή τους, ακόμα και την ΕΕ, που ενέταξε μονομερώς τους Ελληνοκύπριους και «εμείς οι Τουρκοκύπριοι πληρώσαμε το τίμημα τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτή η έλλειψη οράματος από την πλευρά της ΕΕ μάς απομάκρυνε απλώς από τη λύση».

Στο ίδιο βιολί θα συνεχίσουν όλοι μέχρι να πουν τετέλεσται. Διότι, κατά ‘κεί πάμε. Τουλάχιστον, ας έκαναν κάτι οι «δικοί μας», μια αντίδραση, μια συνεννόηση, να δείξουν ότι δεν παραδόθηκαν.

Να θυμίσω απλώς ότι την πρώτη φορά που μπήκε το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ και σεργιάνιζε, ο Πρόεδρος διάκοψε τις συνομιλίες και απαιτούσε να αποχωρήσει. Προειδοποιούσε, μάλιστα: «Το έχουμε καταστήσει σαφέστατο ότι σε περίπτωση που συνεχίσουν οι παραβιάσεις, η απάντηση θα είναι έξοδος από τις συνομιλίες».

Σημείωνε ότι «οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι ότι τα μικρά επεισόδια που παρατηρήθηκαν δεν θα επαναληφθούν, ενόσω τουλάχιστον διαρκούν οι συνομιλίες» (Καθημερινή, 23/2/14). Οι παραβιάσεις συνεχίστηκαν κι έτσι αρνήθηκε να πάει σε συνομιλίες. Στις 5/1/15, ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς: «Ενόσω υφίσταται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδύνατη η συμμετοχή μου στον προκαθορισμένο διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν γίνεται πια μόνο με τους περιπάτους του «Μπαρμπαρός». Οι Τούρκοι προχωρούν σε γεωτρήσεις.

Αλλά, εμείς όχι μόνο ικετεύουμε για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης και πολλοί πολιτικάντηδες πρώην φίλοι και συνοδοιπόροι του Προέδρου, τον κατηγορούν ότι αυτός ευθύνεται που δεν ξεκινούν οι συνομιλίες. Την ώρα που η Τουρκία πραγματοποιεί νέα εισβολή γι’ αυτούς «είναι φανερό ότι ο δρόμος που επιλέγει ο κ. Αναστασιάδης δεν οδηγεί σε επανέναρξη των συνομιλιών».

Στην πραγματικότητα, το μόνο που αυτή τη στιγμή οφείλει να κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι να διαμηνύσει στον Γκουτέρες και στη Λουτ ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες αν δεν τερματιστεί η παραβίαση από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, να κινητοποιήσει τους «φίλους» στην Αμερική, στις τριμερείς και στην Ευρώπη. Ποιος ο λόγος να περηφανεύεται το κυβερνών κόμμα ότι στήριξε πρώτο τον μελλοντικό πρόεδρο της Κομισιόν, τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος δηλώνει ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ, αν δεν ζητά τη βοήθειά του μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις.

Άλλωστε, ακόμα κι αν προχωρήσει τώρα σε συνομιλίες, θα αναγκαστεί να διαπραγματευθεί ξανά το κεφάλαιο διακυβέρνηση, όπως κάνουν οι συνομιλητές μας εδώ και δεκαετίες, αγνοώντας όλα τα άλλα, που οι Τούρκοι θεωρούν αδιαπραγμάτευτα.

Αλλά το πιο ουσιώδες είναι ότι αν δεν υπάρξει αντίδραση από την πλευρά μας και συνεχίσουμε να εκλιπαρούμε για επανέναρξη αποτυχημένων διαπραγματεύσεων (με την αυτομαστίγωση του ΑΚΕΛ και πολλών του ΔΗΣΥ) θα είναι ως να αποδεχόμαστε τη νέα τουρκική εισβολή, την αφήνουμε να συνεχίζεται κι εμείς, δήθεν, βλέπουμε μπροστά. Όμως, πιο μπροστά δεν έχει. Είναι το απόλυτο χάος.

Υ.Γ.: Απευθυνόταν χτες στο ΑΚΕΛ ο Αβέρωφ Νεοφύτου: «Να ξεκαθαρίσουν αν υπόσχονται στους Τουρκοκύπριους ότι η εκλογή Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή σημαίνει εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Ευρωκοινοβούλιο και άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος. Να ξεκαθαρίσει, επίσης, τη θέση του το ΑΚΕΛ. Υπόσχεται στους Τουρκοκύπριους ότι, με την εκλογή Τουρκοκύπριου στην Ευρωβουλή, θα εισαγάγει την Τουρκική ως επίσημη γλώσσα της Ένωσης;»

Μα, γίνονται τέτοια πράματα; Ακόμα και τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές, τα κόμματά μας τη διαχειρίζονται με πολιτική άρπα-κόλλα, χωρίς προοπτική και όραμα. Και περιμένουμε σωτηρία.

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/696733/tin-ora-poy-trypoyn-oi-toyrkoi-stin-kypriaki-aoz-emeis-theloyme-synomilies-ga-ti-diakybernisi

Back to top button