Διεθνή

Εισβολή 350 Κοσοβάρων αστυνομικών σε Β Κοσσυφοπέδιο. Επεισόδια, 1 τραυματίας αστυνομικός Κοσοβάρος. Αυθαιρεσίες κατά του σέρβικου στοιχείου. Αφορμή η κατάσχεση μιας από τις μεγαλύτερες οινοποιίες στα Μετόχια. 1.000 Σέρβοι αστυνομικοί θα επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο! ΒΙΝΤΕΟ

Εισβολή 350 Κοσοβάρων αστυνομικών στο σέρβικο θύλακα στο Β Κοσσυφοπέδιο. Επεισόδια, 1 τραυματίας αστυνομικός Κοσοβάρος. Αυθαιρεσίες κατά του σέρβικου στοιχείου. Αφορμή η κατάσχεση μιας από τις μεγαλύτερες οινοποιίες στα Μετόχια.

Ένας Κοσοβάρος αστυνομικός τραυματίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, καθώς τα επεισόδια συνεχίζουν να αυξάνονται ενόψει των εκλογών της 18ης Δεκεμβρίου.

«Σήμερα, 8 Δεκεμβρίου, γύρω στις 23.00, στο χωριό Serbovc του δήμου Zveçan, ενώ περιπολούσαν σε τακτική υπηρεσία, αστυνομικές μονάδες δέχθηκαν επίθεση από άτομα με μακριά όπλα, από όχημα τύπου Audi, γκρι χρώματος. , με πινακίδες ΚΜ. Ως αποτέλεσμα του συμβάντος, ένα μέλος της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου τραυματίστηκε ελαφρά από πυροβολισμό και προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές στο αστυνομικό αυτοκίνητο», ανέφερε η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου. Πάντως σέρβικες πηγές μιλούν για προβοκάτσια. Ήδη τεταμένη μετά από πολλές εκρήξεις χειροβομβίδων, η ένταση αυξήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης καθώς μερικές εκατοντάδες μαχητές των Ειδικών Δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου ROSU εισέβαλαν στο σερβικό βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια.

Περισσότερα από 50 οχήματα των ειδικών δυνάμεων της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου παραβίασαν τα σύνορα και εισήλθαν στο έδαφος στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια και απέκλεισαν τους δρόμους της πόλης Kosovska-Mitrovica.

Ο σκοπός των παραβιάσεων των σερβικών συνόρων από τις Ειδικές Δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου ROSU και πού ακριβώς κατευθύνονταν ήταν άγνωστος.

Σύμφωνα με τις συμφωνίες των Βρυξελλών, οι δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου δεν έχουν δικαίωμα να εισέλθουν στη σερβική βόρεια περιοχή χωρίς την απόφαση των αρχηγών τεσσάρων σερβικών δήμων.

Σύμφωνα με τον Petar Petkovic επικεφαλή του γραφείου της κυβέρνησης της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, περίπου 350 μέλη των ειδικών δυνάμεων της μη αναγνωρισμένης αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου εισέβαλαν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια και μπήκαν στην πόλη Kosovska Mitrovica.Σύμφωνα με την UNSCR 1244, το Βελιγράδι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής 1.000 μελών των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια. Οι Σέρβοι αστυνομικοί παραιτήθηκαν πριν λίγους μήνες διαμαρτυρόμενοι για το θέμα με τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Ωστόσο αρχικά η ένταση δημιουργήθηκε από ενέργειες του Κοσσυφοπεδίου εναντίον του σερβικού λαού στη Velika Hoča.
Μέλη του «KPS» και του «Τελωνείου Κοσσυφοπεδίου» θέλησαν να κατασχέσουν 40.000 λίτρα κρασιού από την οικογένεια Πέτροβιτς, η οποία είναι μια από τις ισχυρότερες οικογένειες μικρών επιχειρήσεων στη Μετόχια.
Δεν απαρίθμησαν μόνο τη φετινή καλλιέργεια αλλά και αυτή των προηγούμενων ετών. Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα εκφοβισμού των Σέρβων στο Κόσοβο.Εκεί ξέσπασαν κάποια πρώτα επεισόδια με παρέμβαση και KFOR.

Η Σερβική κοινότητα στην επικράτεια του Κόσοβο και Μετόχια ζει εδώ και χρόνια σε συνθήκες διακρίσεων και παραβιάσεων των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλει η σέρβικη πλευρά..
Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι εκδιώχθηκαν από το Κόσοβο με αυτόν τον τρόπο με στόχο την εθνοκάθαρση της νότιας σερβικής επαρχίας, την οποία οι Αλβανοί προσπαθούν να χωρίσουν από τη Σερβία μέσω απόσχισης.

Back to top button