breaking newsΔιεθνή

Η απόλυτη «κόλαση» στην Αλβανία – Προς αιματοχυσία – Ράμα: «Θα σας κάνω αυτό που δεν έχετε δει ούτε στα χειρότερα όνειρά σας»

 

Διατεθειμένος να τεντώσει το σκοινί της αντιπαράθεσης με τους πολιτικούς του αντιπάλους που ζητούν την ακύρωση των δημοτικών εκλογών εμφανίστηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός ο οποίος έρχεται και σε κόντρα με τον πρόεδρο Ιλίρ

Μέτα που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ακυρώσει τις εκλογές. «Εάν κάποιος παρεμποδίσει τις εκλογές, τότε θα δει αυτό που ούτε στα χειρότερα όνειρα του δεν έχει δει», δήλωσε ο Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με το ομογενειακή ιστοσελίδα himara.gr ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ξανά πως δεν θα παρατείνει τις εκλογές όπως ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση. Μάλιστα μίλησε με απειλητικούς τόνους και τόνισε πως, όποιος θα παρεμποδίσει τις εκλογές, θα τον περιμένει αυτό που δεν το έχει δει ούτε στα χειρότερα όνειρα του.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «το λέω άλλη μία φορά, οι εκλογές θα γίνουν. Εάν κάποιος παρεμποδίσει τις εκλογές, τότε θα δει αυτό που ούτε στα χειρότερα όνειρα του δεν έχει δει».

Ο Πρωθυπουργός Εντι Ράμα σχολίασε και τη δήλωση του Προέδρου της χώρας Ιλίρ Μέτα, για την μετάθεση του Διατάγματος των εκλογών, λέγοντας ότι «οι πολιτικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή τους», τονίζοντας πως ο ίδιος δεν συμφωνεί, καθώς η έκδοση νέου Διατάγματος θα παραβίαζε το Σύνταγμα.

«Ο Πρόεδρος ήταν πολύ σαφής στις δημόσιες δηλώσεις του, όταν είπε πως και τα δύο μέρη θα πρέπει να είναι σύμφωνα. Εμείς δεν είμαστε σύμφωνοι και εδώ τελειώνει το θέμα. Πρέπει να είναι και τα δύο μέρη σύμφωνα. Το μεγαλύτερο μέρος δεν είναι σύμφωνο. Η 30η Ιουνίου είναι η οριακή προθεσμία του Συντάγματος», επισήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες με ανάρτησή του στην προσωπική ιστοσελίδα του ο Έντι Ράμα, την ώρα που σημειώνονταν συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομίας, έξω από τη Βουλή έγραψε το εξής μήνυμα: «ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ! Καληνύχτα»

TI EΓΙΝΕ ΧΘΕΣ

«Έκτακτα γεγονότα στα Τίρανα και σε όλη την Αλβανία για την νικηφόρα εξέγερση! Τιμή στους δημοκράτες», γράφει ο Μπερίσα στο Facebook.

Η αντιπολίτευση θέλει να αποχωρήσει ο Ράμα και να διεξαγάγει τις εκλογές με έναν άλλο πρωθυπουργό.

Ο Πρόεδρος της αλβανικής Δημοκρατίας, Ίλιρ Μέτα, αποφάσισε να κάνει παρέμβαση για να καταργήσει το διάταγμα για τις εκλογές της 30ης Ιουνίου και να απαιτήσει αυτοσυγκράτηση.

«Έχω αποφασίσει να ακυρώσω το διάταγμα 10928 της 11/5/2018 για τη διεξαγωγή των εκλογών σε κυβερνητικούς φορείς με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2019», αναφέρει η δήλωση του Προέδρου.

«Έχω βαθιά ανησυχία για την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα ως αποτέλεσμα της μη συμφωνίας των δύο πλευρών.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη της επείγουσας κατάστασης και του κινδύνου μιας απρόβλεπτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη χώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή συνταγματική και θεσμική μου ευθύνη και την πεποίθηση ότι η προστασία των συνταγματικών αρχών είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε νομική θητεία, ως αρχηγός του κράτους που τιμώ τον όρκο μου, για να εξυπηρετήσω τη διατήρηση της σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης και της εθνικής ενότητας.

Με πλήρη επίγνωση ότι οι τρέχουσες συνθήκες δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη πραγματικών, δημοκρατικών, αντιπροσωπευτικών και χωρίς αποκλεισμούς εκλογών· διότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι το κύριο κριτήριο της Κοπεγχάγης και υπό τις σημερινές συνθήκες, που υπάρχει έλλειψη συνεννοήσεως και των δύο πλευρών, κατευθυνόμαστε προς μια ψηφοφορία από τα κόμματα.

Με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται κάθε δυνατότητα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταστρέφοντας την εικόνα μας ως μέλος του ΝΑΤΟ και παραβιάζοντας τις συνθήκες ανάληψης της προεδρίας του ΟΑΣΕ το 2020.

Για όλα αυτά, καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εγχώρια και διεθνή να δώσουν την εποικοδομητική τους συμβολή, για την αποκατάσταση επειγόντως ενός απαραίτητου πολιτικού διαλόγου για την εξεύρεση μιας γρήγορης λύσης, που θα εξυπηρετεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας.

Αποφάσισα να καταργήσω το διάταγμα αριθ. 10928, της 05.11.2018, σχετικά με τη διεξαγωγή των τοπικών κυβερνητικών εκλογών στις 30 Ιουνίου 2019.

Την Δευτέρα, στις 10 Ιουνίου, το πρωί, θα γνωρίζω όλα τα επιχειρήματα, που θα αφορούν συνταγματικές και νομικές λύσεις που οδηγήσουν σε αυτή την απόφαση.

Απευθύνω έκκληση στους ηγέτες της αντιπολίτευσης να διεξάγουν την σημερινή διαδήλωση με εντελώς ειρηνικό τρόπο, μακριά από οποιαδήποτε πράξη βίας.

Συγχρόνως, εφιστώ την προσοχή όλων των πλευρών ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε πρόκληση που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας», κατέληξε ο Ιλίρ Μέτα.

pentapostagma

Related Articles