breaking newsΚύπρος

Συνοδευτικό σκάφος εγκατέλειψε το Γιαβούζ – NAVTEX Κύπρου για παρεμπόδιση του γεωτρύπανου

 

Πρώτη μεγάλη απώλεια δέχθηκε το «σχέδιο Yavuz» καθώς τα ξένα συνοδευτικά πληρώματα άρχισαν να το εγκαταλείπουν, δείχνοντας πως τελικά η απειλή των ενταλμάτων σύλληψης πετυχαίνει τον αποτρεπτικό ρόλο της, τουλάχιστον στις τρίτες χώρες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε NAVTEX δεσμεύοντας μεγάλη περιοχή για άσκηση με πραγματικά πυρά, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως σε αυτή την κίνηση, η Άγκυρα δεν απάντησε κατά τη συνήθη τακτική της.

Καθυστέρηση στην προετοιμασία του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz για την παράνομη γεώτρηση στον κόλπο της Καρπασίας, προκαλεί η κινητοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την απειλή της έκδοσης διεθνών ενταλμάτων εναντίον του προσωπικού που συμμετέχει σε παράνομες γεωτρήσεις αλλά και με τις προειδοποιήσεις σε ξένες εταιρίες που διστάζουν να παραχωρήσουν τα αναγκαία για την γεώτρηση συνοδευτικά σκάφη.

Χθες ο τουρκικός σχεδιασμός δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα καθώς ένα συνοδευτικό σκάφος το Bourbon Topaz (με σημαία Μπαχάμων) που είχε φθάσει στην Αττάλεια δυο εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη του Yavuz προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία, αναχώρησε από την Αττάλεια με κατεύθυνση την Μάλτα που αναμένεται να καταπλεύσει την Κυριακή.

Το Bourbon Topaz ανήκει στην εταιρία Bourbon Offshore που έχει έδρα την Μασσαλία και διαθέτει θυγατρική στην Τουρκία την «Inebolu Petrol Deniz Hizmetleri», που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Ανώνυμη Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), σε δραστηριότητες στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Φιλελεύθερος της Κύπρου απευθύνθηκε στην μητρική εταιρία (χωρίς να πάρει απάντηση) θέτοντας το θέμα των ποινικών ευθυνών για τέτοιες παράνομες ενέργειες ενώ θέμα υπάρχει και για την στάση της ίδιας της γαλλικής κυβέρνησης η οποία έχει ήδη συμφωνήσει στην Ε.Ε. για την λήψη «στοχευμένων μέτρων» εναντίον εταιριών και ατόμων που θα συμμετάσχουν σε αυτές τις παράνομες ενέργειες.

Πάντως προς το παρόν το σκάφος της εταιρίας, το Bourbon Topaz, αποσύρθηκε από την Αττάλεια.

Δίπλα στο Yavuz παραμένει το συνοδευτικό βοηθητικό σκάφος Altan με τουρκική σημαία το οποίο αγοράσθηκε από Νορβηγική εταιρία και συνέδραμε το Fatih στην προετοιμασία της παράνομης γεώτρησης του εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Στο λιμάνι της Αττάλειας βρίσκεται το με ιταλική σημαία συνοδευτικό σκάφος για υπεράκτιες δραστηριότητες, VOS THALASSA, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν το σκάφος αυτό θα συνδράμει την προσπάθεια για παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, αψηφώντας τον κίνδυνο έκδοσης ενταλμάτων εναντίον του πληρώματος και κυρώσεων εις βάρος της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου το Fatih να φθάσει στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και να επιχειρήσει την γεώτρηση, υποχρεώθηκε η Τουρκία να αγοράσει και να υψώσει τουρκική σημαία σε τρία νορβηγικά σκάφη, τα οποία πλέον συμμετέχουν στην παράνομη δραστηριότητα του Fatih.

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ το Yavuz θα κινηθεί σε περιοχές που το βάθος φθάνει 1.000 μέτρα μέχρι τον βυθό και θα επιχειρήσει γεώτρηση σε βάθος 3000 μέτρων κάτω από τον βυθό νοτιοανατολικά της χερσονήσου της Καρπασίας.

NAVTEX ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η Κυπριακή Δημοκρατία, με Navtex που εξέδωσε, δέσμευσε μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και μέρος του τεμαχίου 2 της κυπριακής ΑΟΖ, εντός της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, για ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τη Δευτέρα 1η Ιουλίου που θα επαναληφθεί και την Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνορεύει με τον στόχο «Σουπιά», όπου ερευνητική γεώτρηση παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία τον Φεβρουάριο του 2018. Σύμφωνα με τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα».

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Τουρκία, τουλάχιστον μέχρι και αργά χθες, δεν είχε αντιδράσει ως συνηθίζει με δήθεν αντι-Navtex με την οποία θα θεωρεί ως «μη εκδοθείσα» τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι εμφανές ότι η Navtex έχει προληπτικό χαρακτήρα και απαντά σε τουρκικές απειλές ότι θα μεταφέρει το γεωτρύπανο Yavuz σε περιοχή του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό αφενός να συνεχίσει την αμφισβήτηση της ΑΟΖ που ξεκίνησε με την παρεμπόδιση της γεώτρησης στη «Σουπιά» και να δικαιολογήσει τις τότε ενέργειες. Επίσης, η Τουρκία θέλει να βάλει νέα εμπόδια σε νέο σχέδιο γεώτρησης στον ίδιο στόχο που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά και την αναμενόμενη είσοδο και της γαλλικής ΤΟΤΑL στα δικαιώματα του τεμαχίου μαζί με τις ΕΝΙ και Kogas.

Αν και δεν γίνεται αναφορά είναι πολύ πιθανό η σχεδιαζόμενη άσκηση να αφορά κοινή άσκηση με συμμετοχή πολεμικού ναυτικού άλλης χώρας. Να σημειωθεί ότι νότια της Κύπρου τις τελευταίες μέρες γαλλικά πολεμικά πλοία πλέουν σε περιοχή στα ανοικτά του άξονα των ακτών μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ ένα από αυτά παραμένει στο λιμάνι Λεμεσού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ BOURBON

Η γαλλική πολυεθνική Bourbon Offshore, απάντησε χθες στα ερωτήματα του Φιλελεύθερου σε σχέση με συνεργασία που υπήρξε μεταξύ του ειδικού για υποστήριξη υπεράκτιων υδρογονανθράκων πλοίου της «Bourbon Topaz» με το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz.

«Το σκάφος μας, Bourbon Topaz, πράγματι ήταν στην περιοχή (αγκυροβόλιο Αττάλειας), αλλά αποχώρησε ήδη από εκεί με τελικό προορισμό τη Βόρεια Θάλασσα. Δεν έχουμε συμβόλαιο για περαιτέρω συνεργασία με το Yavuz», απάντησε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι το Bourbon Topaz είχε φτάσει στο αγκυροβόλιο Αττάλειας στις αρχές της εβδομάδας από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ προχθές Τετάρτη προσέγγισε το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, προς το οποίο για μερικές ώρες μετέφερε εξοπλισμό.

 

Related Articles

Back to top button