breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝθρησκεια

Ναι του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας στο Netflix για τον ”γκέι Ιησού”

«Η σάτιρα δεν θα επηρεάσει τη χριστιανική πίστη των Βραζιλιάνων», δήλωσε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ανέτρεψε την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου, απόφαση κατώτερου δικαστηρίου το οποίο ζητούσε από το Netflix να αποσύρει τη σατιρική τηλεταινία που παρουσιάζει τον Χριστό ως ομοφυλόφιλο.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Ντίας Τόφολι επεσήμανε ότι, το Netflix μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει στους συνδρομητές του την ταινία της βραζιλιάνικης ομάδας κωμικών, Porta dos Fundos, τονίζοντας ότι, η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδης στη δημοκρατία.

«Η σάτιρα δεν θα επηρεάσει τη χριστιανική πίστη των Βραζιλιάνων», εξήγησε.

«Ο πρώτος πειρασμός του Χριστού» εμφανίζει τον ”Χριστό” να φέρνει σπίτι τον σύντροφό του, προκειμένου να γνωριστεί με την οικογένειά του.

Την Τετάρτη, δικαστήριο στο Ρίο ντε Τζανέιρο διέταξε το Netflix να σταματήσει την προβολή της ταινίας. Στην καταγγελία της, την Πέμπτη, το Netflix επέκρινε αυτή την απόφαση για τη λογοκρισία της κωμωδίας των Porta dos Fundos.

Στις 24 Δεκεμβρίου μια ομάδα αγνώστων με καλυμμένα τα πρόσωπα επιτέθηκε στα γραφεία των Porta dos Funtos με βόμβες μολότοφ. Αν και κανείς δεν τραυματίστηκε, η αστυνομία αποφάσισε να ερευνήσει το περιστατικό, ως απόπειρα, ανθρωποκτονίας καθώς ομάδα ανέλαβε την ευθύνη.

Η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε στο σκεπτικό πως «θα έβλαπτε μία άκρως χριστιανική κοινωνία».

Στην έφεση όμως που κατέθεσαν οι νομικοί σύμβουλοι της Netflix, υποστήριξαν πως, «Η απόφαση του δικαστηρίου σκοπό έχει να φιμώσει τους Porta dos Fundos, μέσα από τον εκφοβισμό».

Με ανακοίνωση τους στο δικαστήριο, οι Porta dos Fundos, δήλωσαν πως σέβονται απόλυτα την ελευθερία του λόγου και πως, «Έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη, πως το δικαστήριο, θα υπερασπιστεί το σύνταγμα της Βραζιλίας».

Η ταινία αναρτήθηκε στο Netflix στις 3 Δεκεμβρίου προκαλώντας την οργή των συντηρητικών χριστιανών στη Βραζιλία. Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτηση με την οποία ζητούν από την πλατφόρμα να κατεβάσει την ταινία, ενώ η θρησκευτική οργάνωση Associaçao Centro Dom Bosco de Fe e Cultura προσέφυγε δικαστικά εναντίον των δημιουργών της.

Στη Βραζιλία ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός καθολικών, ενώ αυξανόμενοι είναι και οι αριθμοί των ευαγγελιστών χριστιανών που υποστηρίζουν την ακροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο ίδιος ο Μπολσονάρου έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε να έχει έναν νεκρό γιο παρά έναν ομοφυλόφιλο.

Ο γιος του Εντουάρντο Μπολσονάρου έχει αποκαλέσει την ταινία των Porta dos Funtos «σκουπίδι» στον λογαριασμό του στο Twitter, τονίζοντας ότι «δεν εκπροσωπούν την κοινωνία της Βραζιλίας».

Πηγή: Reuters

Back to top button