breaking news

Η Τουρκία «σημαδεύει» Ελλάδα-Κύπρο: Προσπαθεί να παρεμποδίσει τις εργασίες στην Κυπριακή ΑΟΖ – ΥΦΕΞ ΗΠΑ: «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση»

 

Τα συμφέροντα είναι πολλά για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες και καθώς η Τουρκία δεν υποχωρεί, η στρατιωτικοποίηση της κρίσης αποτελεί μια πολύ πιθανή εξέλιξη στο μέλλον. Οι μονομερείς διεκδικήσεις και η αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.

Με το αίτημα στην Τουρκική κυβέρνηση, ώστε να διεξάγει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται νότια της Ρόδου έως το Καστελόριζο που φέρεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» που αναμετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, να κατέθεσε η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, να έχει προκαλέσει αίσθηση στην Αθήνα, η Άγκυρα συνεχίζει να διατηρεί την πίεση τόσο σε Ελλάδα όσο και Κύπρο.

Καταρχάς προσπαθεί να παρεμποδίσει τις εργασίες του σκάφους PSV HIGHLAND NAVIGATOR για το οποίο η Κύπρος έχει εκδώσει την NAVTEX 381/19 με την οποία δεσμεύει περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού στην ΑΟΖ της για το χρονικό διάστημα από τις 4 μέχρι τις 13 Αυγούστου.

Με τις NAVTEX 0844/19 και 0845/19 η Τουρκία τονίζει πως η περιοχή που έχει δεσμευτεί, παραβιάζει μέρος δικής της δικαιοδοσίας και εκτός αυτού έχει εκδοθεί και από μή εξουσιοδοτημένο σταθμό. Επί της ουσίας δηλαδή λέει πως η NAVTEX που εκδίδει ο σταθμός της Λάρνακας για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ισχύουν.

Επιπλέον προκειμένου να συνεχίσει και την αμφισβήτηση της Ελληνικής δικαιοδοσίας στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, με την 0842/19 δεσμεύει όλη σχεδόν την θαλάσσια περιοχή μεταξύ του ακριτικού νησιού και της Ρόδου για άσκηση με όπλα για αύριο 30 Ιουλίου από τις 10 μέχρι τις 12 το πρωί.

Την Παρασκευή πάντως η Τουρκία υπήρξε αρκετά δραστήρια και στο Αιγαίο. Μια τετράδα από μαχητικά F-16 της Πολεμικής της Αεροπορίας και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235 πραγματοποίησαν 33 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η τακτική των Τούρκων είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν δύο εμπλοκές σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Φ.Φάνον: Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τους Ενεργειακούς Πόρους, Φράνσις Φάνον, μιλώντας σε συνάντηση του αμερικανο-αιγυπτιακού εμπορικού επιμελητηρίου στο Κάιρο, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 2ης Υπουργικής Συνάντησης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο.

Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο που φιλοξενεί τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της ΗΠΑ, ο κ. Φάνον ζήτησε από τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου να συμμετάσχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να διασφαλίσουν ότι το φυσικό αέριο θα καταστεί μέσο συνεργασίας και συντονισμού και όχι μέσο σύγκρουσης και αστάθειας.

Σύμφωνα με τον ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο, «το Φόρουμ των χωρών της ΝΑ Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, ιδίως μετά που η ηγεσία της Αιγύπτου κατάφερε να ενώσει το Ισραήλ με τους Παλαιστινίους, καθώς και με τα άλλα μέλη του φόρουμ: την Ιορδανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία».

Τα ρεπορτάζ των αιγυπτιακών εφημερίδων επισημαίνουν ότι κ. Φάνον τόνισε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στο Φόρουμ είναι παρατηρητής και μόνο, προσθέτοντας ότι η χώρα του βοηθά στο να ενώσει το όραμα των διαφόρων μελών του φόρουμ σε θέματα ενέργειας προκειμένου να προσφέρει μια ευκαιρία για πρόοδο και αναγνώριση της σημασίας της ενέργειας για την ανάπτυξη και την πολιτική σταθερότητα των χωρών, και καταλήγοντας ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα κίνητρα στις χώρες του φόρουμ για να συνεργαστούν μεταξύ τους, γεγονός που χαρακτήρισε υπέροχο.

Οι NAVTEX:

pentapostagma

Tags

Related Articles