breaking newsΔιεθνή

Ινδία-Καναδάς: Σκληρό «μπρα ντε φερ» για τη δολοφονία ηγέτη των Σιχ – Απελάσεις και αλληλοκατηγορίες

Στα ύψη η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και τον Καναδά. Η Οτάβα κατηγορεί την ινδική κυβέρνηση για το φόνο ενός ηγέτη των σιχ στον Καναδά, με το Νέο Δελχί να χαρακτηρίζει τις κατηγορίες«παράλογες».

Η Ινδία απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό ότι είχε ρόλο στο θάνατο ενός Καναδού ηγέτη των Σιχ. Ο Χάρντιπ Σινγκ Νιτζάρ πυροβολήθηκε έξω από ναό των Σιχ στις 18 Ιουνίου στη Βρετανική Κολομβία.

Ο Τριντό είπε ότι οι καναδικές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν μια «αξιόπιστη» σχέση μεταξύ του θανάτου του και του ινδικού κράτους. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ως «παράλογους» και πολιτικά υποκινούμενους. «Είμαστε μια δημοκρατική πολιτεία με ισχυρή δέσμευση για το κράτος δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Το περιστατικό είναι η τελευταία κλιμάκωση στην ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο εθνών.

Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος δήλωσε «βαθιά ανήσυχος» για τους ισχυρισμούς του κ. Τριντό. «Παραμένουμε σε τακτική επαφή με τους Καναδούς εταίρους μας. Είναι κρίσιμο να προχωρήσει η έρευνα του Καναδά και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον.

Ο Τριντό δήλωσε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα ότι είχε θέσει το θέμα της δολοφονίας του Νιτζάρ στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G20 στο Δελχί. «Οποιαδήποτε ανάμειξη ξένης κυβέρνησης στη δολοφονία ενός Καναδού πολίτη σε καναδικό έδαφος αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας μας», είπε στους νομοθέτες. «Είναι αντίθετο με τους θεμελιώδεις κανόνες με τους οποίους συμπεριφέρονται οι ελεύθερες, ανοιχτές και δημοκρατικές κοινωνίες».

Η Ινδία είχε προηγουμένως αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη με τη δολοφονία. Την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε ότι «απέρριψε πλήρως» τους ισχυρισμούς του κ. Τριντό. «Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για ανάμειξη της Ινδίας σε οποιαδήποτε πράξη βίας στον Καναδά είναι παράλογοι και έχουν κίνητρα», ανέφερε το υπουργείο.

«Παρόμοιοι ισχυρισμοί έγιναν από τον Καναδό πρωθυπουργό στον πρωθυπουργό μας και απορρίφθηκαν πλήρως». Η δήλωση προσέθεσε ότι ο Καναδάς παρέχει εδώ και καιρό καταφύγιο σε «τρομοκράτες και εξτρεμιστές Khalistani» που απειλούν την ασφάλεια της Ινδίας.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση του Καναδά να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά νομικά μέτρα εναντίον όλων των αντι-ινδικών στοιχείων που δρουν από το έδαφός τους», ανέφερε το υπουργείο. Τη Δευτέρα, η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί είπε στους δημοσιογράφους ότι ένας Ινδός διπλωμάτης, ο Πάβαν Κουμάρ Ράι, απελάθηκε για την υπόθεση.

Σήμερα η Ινδία ανακοίνωσε πως διέταξε έναν υψηλόβαθμο καναδό διπλωμάτη να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, μερικές ώρες μετά την απέλαση από την Οτάβα του ινδού διπλωμάτη

Η απόφαση του Νέου Δελχί αντανακλά «την αυξανόμενη ανησυχία για την ανάμιξη καναδών διπλωματών στις εσωτερικές υποθέσεις μας και για την εμπλοκή τους σε αντιινδικές δραστηριότητες», εξήγησε σε ανακοίνωσή του το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο καναδός πρεσβευτής στο Νέο Δελχί εκλήθη και του γνωστοποιήθηκε η απόφαση για την απέλαση, ανέφερε σε δήλωσή του το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ο διπλωμάτης κλήθηκε να εγκαταλείψει την Ινδία μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες».

Ο Νιτζάρ δραστηριοποιούνταν για τη δημιουργία ενός κράτους των σιχ γνωστού με την ονομασία Χαλιστάν και καταζητούνταν από τις ινδικές αρχές ως ύποπτος για πράξεις τρομοκρατίας και για συνωμοσία για διάπραξη φόνου. Ο ίδιος αρνούνταν αυτές τις κατηγορίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό των Σιχ του Καναδά, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των καναδών σιχ.

Μετά το φόνο αυτό και τις διαδηλώσεις που τον ακολούθησαν στον Καναδά, η ένταση έχει αυξηθεί ανάμεσα στην Οτάβα και το Νέο Δελχί. Η ινδική κυβέρνηση κατηγορεί την κυβέρνηση Τριντό ότι κλείνει τα μάτια στις δραστηριότητες ριζοσπαστών εθνικιστών σιχ που προωθούν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους των σιχ στη βόρεια Ινδία.

Η Οτάβα ανέστειλε πρόσφατα τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την Ινδία και η υπουργός Εμπορίου ματαίωσε την περασμένη εβδομάδα επίσκεψή της στη χώρα που ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο. Η καναδική κυβέρνηση κάλεσε χθες, Δευτέρα, την ινδική κυβέρνηση να «συνεργαστεί για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση».

Ινδία-Καναδάς

Back to top button