breaking newsΚύπρος

Ανησυχία στη Ρωσία για το «East Med Act»: «Οι ΗΠΑ υπονομεύουν τις ρωσοκυπριακές σχέσεις» – Κλιμακώνεται η σύγκρουση Μόσχας-Ουάσινγκτον

 

Κλιμακώνεται η σύγκρουση Μόσχας-Ουάσινγκτον για την επιρροή στην Α.Μεσόγειο καθώς μετά από την έγκριση του East Med Act και λόγω των αντιρωσικών όρων που θέτει, αναμένεται να πυροδοτηθούν εξελίξεις.

Ήδη η Μόσχα, στην πρώτη της τοποθέτηση μετά την έγκριση του νομοσχεδίου Μενέντεζ-Ρούμπιο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Λευκωσίας και υπονόμευση των ρωσοκυπριακών σχέσεων και συνεργασίες.

Με την Τουρκία να προκαλεί συνεχώς στην κυπριακή ΑΟΖ και να προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με τις ΗΠΑ, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

Το τοπίο και οι συμμαχίες θα ξεκαθαρίσουν στο άμεσο μέλλον και τότε Αθήνα και Λευκωσία θα κληθούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το γεωπολιτικό μέλλον της περιοχής. Για αυτό και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα πολλών επιλογών σε έναν διπολικό κόσμο, όπου οι μεγάλες δυνάμεις στοχεύουν στον έλεγχο μικρότερων στρατηγικών χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Για υπονόμευση των ρωσο-κυπριακών σχέσεων κάνει λόγο το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών στην πρώτη του τοποθέτηση αναφορικά με το νομοσχέδιο Ρούμπιο-Μενέντεζ το οποίο προσφάτως πέρασε από την ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας. Την ίδια ώρα από τη Μόσχα όπου πραγματοποιεί επαφές και είχε συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο Άντρος Κυπριανού εκπέμπει SOS.

Πρόκειται για την πρώτη τοποθέτηση της Ρωσίας για την επιχειρούμενη τροποποίηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπως προσεγγίζεται στο νομοσχέδιο για  «την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου».

«Στόχος η ρήξη στη ρωσοκυπριακή συνεργασία»

Η ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για τεχνητά διλήμματα τα οποία τίθενται με τη λογική, «όποιος θέλει να είναι είτε με τη Μόσχα, είτε με την Ουάσιγκτον», καθώς επίσης και για κατάφορη παραβίαση όλων των κανόνων.

Αναφέρεται πως το υπό συζήτηση αυτή την περίοδο στην αμερικανική Γερουσία νομοσχέδιο, δημιουργεί σειρά ερωτημάτων σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στη συνεργασία της Ρωσίας με τη Λευκωσία.

Προστίθεται πως το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε στο πλαίσιο ανάπτυξης της κυπρο – αμερικανικής συνεργασίας περιέχει πρόνοια που στοχεύει άμεσα στο να υπάρξει ρήξη στη ρωσο – κυπριακή συνεργασία, εννοώντας την τροπολογία που εγκρίθηκε περί ανάγκης τερματισμού της παροχής διευκολύνσεων και υπηρεσιών σε ρωσικά πλοία.

Η Ρωσία πάντα υποστηρίζει την αρχή της μη ανάμιξης στις σχέσεις μεταξύ άλλων χωρών. Θεωρούμε ότι και στο δικό μας μακροχρόνιο διάλογο με την Κύπρο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αναμιγνύεται, τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Καταλήγει αναφέροντας πως σε περίπτωση έγκρισης του εγγράφου αυτού πρόθεση είναι να λάβουμε σοβαρά υπόψη στη δική μας γραμμή εξωτερικής πολιτικής τις επιπτώσεις του.

Έντονη ανησυχία στη Μόσχα για τα «πλοκάμια» των ΗΠΑ

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha πρωινή ενημέρωση, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως εισέπραξε ανησυχίες για το που οδηγείται η σχέση της Κύπρου με τη Ρωσία, υπό την έννοια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από την Κύπρο να διατυπώσει μια στάση έναντι της Ρωσίας.

«Δεν τους ενοχλούν οι σχέσεις που αναπτύσσει η Κύπρος με άλλες χώρες αλλά το γεγονός ότι με εκείνους που αναπτύσσει ή επιχειρεί να αναπτύξει η Κύπρος σχέσεις θέτουν όρους και ένας από αυτούς είναι ο τερματισμός των σχέσεων με τη Ρωσία. Τους ανησυχεί η στρατιωτικοποίηση της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, τους ανησυχεί ότι το ΝΑΤΟ επιχειρεί να ενισχύσει την παρουσία του ότι οι ΗΠΑ απαιτούν η Κύπρος να ενταχθεί στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Back to top button