breaking newsΚύπρος

  Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: «Αν οι Ε/κ κάνουν κάποιο βήμα θα απαντήσουμε όπως στο παρελθόν» – Τουρκικό υποβρύχιο στην Κερύνεια

Απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες ώρες μετά από τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρ.Τ. Ερντογάν.

 

Η Άγκυρα κλιμακώνει και εξαπολύει απειλές σε κάθε ευκαιρία, ενώ στην Αθήνα μιλούν για συνδιαχείρηση του Αιγαίο, πράξεις καλής γειτονίας και λοιπές εξωφρενικές ηττοπάθειες. Είναι καιρός η Τουρκία να πάρει ια ηχηρή απάντηση ώστε να καταλάβει πως οι παράνομες διεκδικήσεις της θα αποτύχουν παταγωδώς.

Σε συνέντευξη του στην Τουρκική κρατική τηλεόραση TRT δήλωσε πως: «Δεν έχει σημασία για εμάς το τι κάνουν οι Ελληνοκύπριοι».

«Στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα. Αν τολμήσουν θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση όπως στο παρελθόν», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμα πως «όλα τα βήματα μας είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το τι θα κάνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της το αποφασίζει μόνο η Τουρκία. Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτρια δύναμη, να προστατέψει τα δικαιώματα της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου’’ και του τουρκοκυπριακού λαού».

Υποβρύχιο εμφανίστηκε στην Κερύνεια

Ένα απρόσμενο θέαμα αντίκρυσαν οι κάτοικοι στα Κατεχόμενα και πιο συγκεκριμένα στην Κερύνεια, καθώς ένα υποβρύχιο εντοπίστηκε ανοιχτά στην θαλάσσια περιοχή της πόλης, με τα μέσα ενημέρωσης να έχουν κάνει αναφορά στο απίστευτο περιστατικό.

Φωτογραφίες ενός υποβρυχίου ανοιχτά της Κερύνειας έχει προκαλέσει εντυπώσεις αλλά και προβληματισμούς, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται για υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, κάτι που ενισχύει τη σημασία αλλά και τον… συμβολισμό της παρουσίας του, τη δεδομένη χρονική περίοδο στα Κατεχόμενα, με όσα εξελίσσονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα, η εφημερίδα των Κατεχομένων «Kibris Postasi» ισχυρίζεται πως το υποβρύχιο ανήκει στο Τουρκικό Ναυτικό και δραστηριοποιείται στην Μεσόγειο.

Τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο «ψευδοκράτος» έχουν κάνει viral την φωτογραφία που δείχνει το εν λόγω υποβρύχιο να πλέει ανοιχτά της Κερύνειας, ενώ αρκετοί κάτοικοι των κατεχομένων είναι ανήσυχοι.

Σύμφωνα με «αξιόπιστες πηγές» που επικαλείται η εφημερίδα, ο λόγος άφιξης του υποβρυχίου είναι για «εφοδιασμό σε τρόφιμα», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας είχε βρεθεί το υποβρύχιο «Sakarya» τον περασμένο Απρίλιο.

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Κίνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του.

Για τις έρευνες στην Κύπρο και τις τελευταίες εξελίξεις ανέφερε πως «στην ανατολική Μεσόγειο κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα. Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Όμως αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουνε. Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα. Άλλωστε και η ‘’νότια Κύπρος’’ (Κυπριακή Δημοκρατία) δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ με τη νομιμότητα».

Ο Tούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου και τόνισε πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της ‘’νότιας Κύπρου’’ η οποία εντάχθηκε στην Ε. με ύποπτο τώρα προσπαθεί να εκφοβίσει την ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’ με την δύναμη που παίρνει από την Ευρώπη.

Η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται έντιμα. Στο Μπούργκενστοκ έγινε η μεγαλύτερη αδικία. Η ‘’νότια Κύπρος’’ εντάχθηκε στην ΕΕ ενώ είπε όχι στο δημοψήφισμα ενώ η ‘’βόρεια Κύπρος’’ που είπε το ναι δεν εντάχθηκε. H EE δεν έδωσε και τα χρήματα που έπρεπε να χορηγήσει στην βόρεια Κύπρο. Εμείς πως να πιστέψουμε αυτή την ΕΕ; Αυτοί δεν είναι έντιμοι. Όλοι τους είναι σφετεριστές. Κι εδώ πάλι τα ίδια κάνουν!».

Τι είπε για τα F-35

Για τα F-35 και για τις πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ είπε «Αν ψάχνετε πελάτη και βρέθηκε ένας και έκανε κανονικά τις πληρωμές του. Πως μπορείς να μην δώσεις το προϊόν του άλλου; Aυτό είναι σφετερισμός», τόνισε ο Ερντογάν.

Τυχόν άρνηση των ΗΠΑ να παραδώσουν στην Τουρκία τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 τα οποία έχει αγοράσει θα ισοδυναμεί με «κλοπή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο Reuters ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και να την εξαιρέσει από το πρόγραμμα κατασκευής F-35, αν αγοράσει τελικά τους S-400.

«Αν έχεις έναν πελάτη και αυτός ο πελάτης είναι τακτικός στις πληρωμές του πώς μπορείς να μην του δώσεις τα προϊόντα του; Αυτό θα ονομαζόταν κλοπή», τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Κίνα σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Ο Ερντογάν εξήγησε ότι η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια για τα F-35 και της έχουν παραδοθεί τέσσερα αεροσκάφη, με Τούρκους πιλότους να πηγαίνουν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση.

«Συνάψαμε συμφωνία για την αγορά 116 F-35. Δεν είμαστε απλώς αγοραστές, συμμετέχουμε και στην παραγωγή. Παράγουμε κάποια εξαρτήματα στην Τουρκία», τόνισε.

 

Back to top button