breaking newsΕλλάδα

Σεισμικές έρευνες σχεδιάζει η Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου

  • (Πηγή: Twitter)

Να στείλει το μήνυμα ότι είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί η Τουρκία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα, όμως, με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής, η Άγκυρα φέρεται να σχεδιάζει έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ ζήτησε από το Αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού να διεξάγει σεισμικές έρευνες μετά τις 15 Αυγούστου, από τα νότια της Ρόδου μέχρι πέρα από το Καστελόριζο.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, την ίδια περίοδο λήγει και η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέι» στη Θάλασσα του Μαρμαρά και ουσιαστικά ανοίγει παράθυρο αξιοποίησής του στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως άλλωστε έχει ήδη προαναγγελθεί.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί στενά η Αθήνα, η οποία, μέσω όλων των υφιστάμενων διαύλων έχει κοινοποιήσει προς την τουρκική πλευρά τις «κόκκινες» γραμμές της.

Η ελληνική διπλωματία φέρεται να εκτιμά ότι τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει εντολή για να αναπτυχθεί και το τέταρτο τουρκικό πλοίο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να ολοκληρώσει αυτό τον ιδιότυπο θαλάσσιο στραγγαλισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Back to top button