breaking newsΔιεθνή

Θέμα ωρών το «κλείσιμο» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το σχέδιο των 45 ημερών του Μακάρθι – Διχασμένο το Κογκρέσο για τις δαπάνες

 

Το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ φαινόταν σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί σε διαδικασία «κλεισίματος» (government shutdown) την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας ακολουθούσαν εντελώς διαφορετικές πορείες όσον αφορά τη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών.

Η Γερουσία με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών σχεδίασε ακόμη μια διαδικαστική ψηφοφορία για ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως τις 17 Νοεμβρίου, το οποίο έχει προχωρήσει με ευρεία δικομματική υποστήριξη, ο οποίο η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους έχει απορρίψει μέχρι στιγμής.

Ρεπουμπλικάνοι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων μπλόκαραν την Παρασκευή (29/9) το νομοσχέδιο του κόμματός τους, γνωστό ως «συνεχιζόμενο ψήφισμα» ή continuing resolution – CR.

Αυτό το νομοσχέδιο περιελάμβανε πολλαπλές προσθήκες τις οποίες επέβαλαν ο Ρεπουμπλικανοί στις οποίες οι Δημοκρατικοί αντιτάχθηκαν και δεν είχαν καμία πιθανότητα να κερδίσουν την υποστήριξη της Γερουσίας που θα χρειαζόταν για να γίνει νόμος.

Οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που ελέγχουν τη Βουλή με διαφορά 221-212 έχουν ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στα πρόθυρα της τέταρτης μερικής παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέσα σε μια δεκαετία, καθώς η Βουλή δεν μπόρεσε να εγκρίνει νομοθεσία που θα κρατούσε την κυβέρνηση ανοιχτή μετά την 1η Οκτωβρίου, την έναρξη του οικονομικού έτους.

Εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα παραμείνουν χωρις αμοιβή, εάν τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα δεν στείλουν ένα νομοσχέδιο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες στον Δημοκρατικό Πρόεδρο Joe Boden για να υπογράψει νόμο έως τις 12:01 π.μ. (0401 GMT) της Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2023.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν ήδη καταρτίσει λεπτομερή σχέδια που διευκρινίζουν ποιες υπηρεσίες πρέπει συνεχίσουν τη λειτουργία τους, όπως έλεγχος αεροδρομίου και περιπολίες στα σύνορα, και ποιες πρέπει να κλείσουν, όπως επιστημονική έρευνα και διατροφική βοήθεια σε 7 εκατομμύρια φτωχές μητέρες. Οι περισσότεροι από τους 4 εκατομμύρια και πλέον υπαλλήλους της κυβέρνησης δεν θα πληθωρωθπύν , είτε εργάζονταν είτε όχι.

Το σχέδιο McCarthy

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλακανών Kevin McCarthy ανακοίνωσε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, προσπαθώντας να προωθήσει ένα νομοσχέδιο χρηματοδότησης 45 ημερών από τη Βουλή με τη βοήθεια των Δημοκρατικών – μια κίνηση που θα μπορούσε να κρατήσει την κυβέρνηση ανοιχτή, αλλά σίγουρα θα τον οδηγήσει σε εσωκομματική αμφισβήτηση.

Η Βουλή προετοιμαζόταν για μια γρήγορη ψηφοφορία το Σάββατο (30/9) για το σχέδιο, αλλά οι Δημοκρατικοί… πάτησαν φρένο, αναζητώντας χρόνο για να μπορέσουν να διαβάσουν το νομοσχέδιο των 71 σελίδων. Σε όλο το Καπιτώλιο, η Γερουσία άνοιγε μια σπάνια συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου και ήλπιζε να προωθήσει το δικό της σχέδιο αναστολής.

«Θα κάνουμε τη δουλειά μας», είπε ο McCarthy μετά την πρωινή συνάντηση. «Θα είμαστε ενήλικες στο δωμάτιο. Και θα κρατήσουμε την κυβέρνηση ανοιχτή». Με βάση το σχέδιο, η ομοσπονδιακές δαπάνες θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα του 2023 για 45 ημέρες και θα παράσχει χρήματα για την ανακούφιση των ΗΠΑ από καταστροφές — αλλά δεν περιλαμβάνεται η βοήθεια στη Ουκρανία.

Ο McCarthy, θα αναγκαστεί να βασιστεί στους Δημοκρατικούς επειδή η σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλακανοί έχουν δηλώσει ότι θα αντιταχθούν σε οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο μέτρο. Ο McCarthyπροέβλεψε μια διαδικασία ψηφοφορίας που θα απαιτούσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων, περίπου 290 ψήφους στη Βουλή των 435 μελών για ψήφιση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 221-212, θέσεις. Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλακανοί σχεδόν βέβαιο ότι θα καταθέσουν γρήγορα μια πρόταση για να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τον McCarthy από την θέση του εαν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπήρχαν αρκετές ψήφοι για να το πετύχουν.

Αν κάποιος θέλει να απομακρυνθεί επειδή θέλω να είμαι ο ενήλικας στο δωμάτιο, προχωρήστε και προσπαθήστε», είπε ο McCarthy σχετικά με την απειλή να τον εκδιώξουν. «Αλλά νομίζω ότι αυτή η χώρα είναι πολύ σημαντική».

Η γρήγορη αλλαγή έρχεται μετά την κατάρρευση την Παρασκευή του προηγούμενου σχεδίου του ΜακΚάρθι να περάσει ένα νομοσχέδιο μόνο για Ρεπουμπλικάνους με απότομες περικοπές δαπανών έως και 30% στις περισσότερες κυβερνητικές υπηρεσίες που ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί απέρριψαν ως υπερβολικά ακραίες.

«Οι επιλογές μας ξεφεύγουν κάθε λεπτό», είπε ένας ανώτερος Ρεπουμπλικανός, ο βουλευτής Mario Diaz-Balart από τη Φλόριντα. «Το Κογκρέσο έχει μόνο μία επιλογή για να αποφύγει το κλείσιμο», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Mitch McConnell του Κεντάκι επανέλαβε το ίδιο, προειδοποιώντας τους δικούς του σκληροπυρηνικούς συναδέλφους του ότι δεν υπάρχει τίποτα να κερδίσει με το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Σωρεύει περιττές δυσκολίες στον αμερικανικό λαό, καθώς και στους γενναίους άνδρες και γυναίκες που μας κρατούν ασφαλείς», είπε ο McConnell.

Η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ύστερα από μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του κόμματος το Σάββατο 30/9 δήλωσαν ότι αναμένουν να ψηφίσουν μέτρα που θα διασφάλιζαν ότι τα μέλη του στρατού, της ασφάλειας των συνόρων και της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας θα πληρωθούν κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας. Αυτά θα τεθούν σε ισχύ μόνο εάν η Γερουσία το εγκρίνει και ο Boden το υπογράψει.

«Θα ψηφίσουμε για να διατηρήσουμε τα στρατεύματά μας πληρωμένα και πλήρως λειτουργικά», δήλωσε ο γερουσιαστής Darrell Issa. Ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι ένα κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης άξιζε τον κόπο για να επιτύχουν τους στόχους τους.

«Φοβάμαι ότι η πλειονότητα είναι πρόθυμη να κάνει τα πάντα για να αποφύγει την ταλαιπωρία μίας παύσης λειτουργίας της κυβέρνησης», είπε ο βουλευτής Bob Good στους δημοσιογράφους. «Αν δεν έχουμε την προθυμία να πούμε «όχι» και την αποφασιστικότητα να πούμε «όχι», η Γερουσία και ο Λευκός Οίκος δεν θα δεχτούν καμία περικοπή δαπανών».

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία πριν από την Κυριακή (1/10), οι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν άδειες, περισσότερα από 2 εκατομμύρια εν ενεργεία και εφεδρικά στρατιωτικά στρατεύματα θα εργάζονται χωρίς αμοιβή και τα προγράμματα και οι υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται οι Αμερικανοί από ακτή σε ακτή θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν διακοπές λειτουργίας

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση οδεύει κατευθείαν σε ένα κλείσιμο που δημιουργεί σοβαρή αβεβαιότητα για τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους σε πολιτείες σε όλη την Αμερική και τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτούς – από στρατεύματα μέχρι πράκτορες συνοριακού ελέγχου έως υπαλλήλους γραφείου, επιστήμονες και άλλους.

Οικογένειες που βασίζονται στο Head Start για παιδιά, τα επιδόματα διατροφής και αμέτρητα άλλα προγράμματα, μεγάλα και μικρά, αντιμετωπίζουν πιθανές διακοπές ή οριστικό κλείσιμο.

Στα αεροδρόμια, οι αξιωματικοί της Διοίκησης Ασφάλειας Μεταφορών και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αναμένεται να εργάζονται χωρίς αμοιβή, αλλά οι ταξιδιώτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις στην ενημέρωση των διαβατηρίων των ΗΠΑ ή άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων τους.

Ο τρόμος για το χρέος

Η αντιπαράθεση έρχεται λίγους μήνες αφότου το Κογκρέσο έφερε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο χείλος της χρεοκοπίας όσον αφορά το όριο στο ομοσπονδιακό χρέος, της 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πολιτικό και οικονομικό δράμα που εκτυλίσσεται έχει εγείρει ανησυχίες στη Wall Street, όπου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να βλάψει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Το Κογκρέσο συνήθως εγκρίνει νομοσχέδια δαπανών για να αγοράσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτεί τη λεπτομερή νομοθεσία που ορίζει τη χρηματοδότηση για ομοσπονδιακά προγράμματα.

Φέτος, μια ομάδα Ρεπουμπλικανών έχει μπλοκάρει τη διαδικασία στη Βουλή, καθώς πίεσε να ενταθούν οι περιορισμοί στη μετανάστευση και να μειωθούν οι δαπάνες κάτω από τα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί στο ανώτατο όριο του χρέους την περασμένη άνοιξη.

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, 21 Ρεπουμπλικάνοι ενώθηκαν με τους Δημοκρατικούς για μην κυρωθεί η νομοθεσία που αντικατόπτριζε αυτά τα αιτήματα, ψηφίζοντας ότι η Βουλή θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ψήφιση λεπτομερών λογαριασμών δαπανών για ολόκληρο το οικονομικό έτος, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε κλείσιμο βραχυπρόθεσμα.

Αυτό εξόργισε άλλους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν δώσει την ευκαιρία να προωθήσουν συντηρητικές πολιτικές.

«Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση με τα 21 άτομα που επέλεξαν να καταψηφίσουν αυτό που ήταν ένα πολύ καλό σχέδιο», δήλωσε την Παρασκευή 29/9 η εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Αμφισβήτηση McCarthy

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy δήλωσε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 ότι η Βουλή μπορεί να προσπαθήσει να βασιστεί στους Δημοκρατικούς για να βοηθήσει στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση στα σημερινά επίπεδα, παρόλο που αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αμφισβήτηση της ηγεσίας του από τους σκληροπυρηνικούς.

Η Γερουσία πρόκειται να διεξαγάγει διαδικαστική ψηφοφορία στη 1:00 μ.μ. (1700 GMT) για παράταση της κυβερνητικής χρηματοδότησης έως τις 17 Νοεμβρίου.

Απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, αλλά σύμφωνα με τη δυνατότητα που παρέχουν οι κανονισμοί ότι η τελική ψήφιση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι την Τρίτη 5/10.

Ακόμα κι αν αυτό περάσει, τα δύο νομοθετικά σώματιοα θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους πριν στείλουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο στο γραφείο του Biden. Α υτό θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα εμπόδιο, καθώς ο McCarthy δήλβσε ότι αντιτίθεται στη βοήθεια 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο της Γερουσίας.

PrimeNews.

Back to top button