breaking newsΚύπρος

Ερευνα SigmaLive: Προφίλ μεταναστών στην Κύπρο με ύποπτη δράση & επαφές (ΦΩΤΟ)

Μια δειγματοληπτική διαδικτυακή έρευνα σχετικά με την παρουσία ορισμένων Σύριων μεταναστών στην Κύπρο, πραγματοποίησε η ομάδα του «SigmaLive».
Αφορμή υπήρξαν και τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε ο Οργανισμός IMR/University of Nicosia™ για λογαριασμό της «Σημερινής» όπου διαφαίνεται μια μεγάλη καχυποψία αλλά και αυξημένο αίσθημα ανασφάλειας εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των ερωτηθέντων για τους μετανάστες.
 

Τα στοιχεία που συνέλεξε το «SigmaLive» προέρχονται από διαδικτυακές πηγές.

Ο λόγος που εγείρουν ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι μέσα από ορισμένα προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται συμπάθειες ή/και σχέσεις με τον Eλεύθερο Συριακό Στρατό (Free Syrian Army), ισλαμιστικές οργανώσεις όπως η ISIS και άλλες, τα κατεχόμενα και την Τουρκία, καθώς και άλλες δραστηριότητες οι οποίες μπορεί να χαρακτηριστούν ως ύποπτες.

Τα πιο κάτω στοιχεία δεν είναι εξαντλητικά αλλά ενδεικτικά των δραστηριοτήτων, των σχέσεων και της γεωγραφικής διασποράς των Σύριων αιτούντων άσυλο στην Κύπρο. 

Αρχική αιτία για την έρευνα αποτέλεσε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter από ελλαδικό (κατά τα φαινόμενα) λογαριασμό, ο οποίος παρακολουθεί τακτικά και προβάλλει δραστηριότητες μεταναστών/προσφύγων στην Ελλάδα, μέσα από εικόνες από τα προφίλ τους στα ΜΚΔ (μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Ο λογαριασμός «Σταυροφόρος» ανάρτησε στις 24 Ιουνίου 2020 βίντεο (συνολικής διάρκειας 1:13 λεπτών) που εικονίζει μια αυτοκινητοπομπή που φαίνεται να είναι στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας, παρά τον Ζυγιστικό Σταθμό Λατσιών. Ακούγεται τραγούδι στα αραβικά και μπροστά τους, ένα πράσινο αυτοκίνητο σαλούν στο οποίο ο συνοδηγός ανεμίζει σημαία του FSA. 

Το αρχικό βίντεο αναρτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2019 και ο «@Stavroforos_» κράτησε εικόνα μαζί με την μετάφραση που λέει «από το νησί της Κύπρου (η επανάστασή μας δεν θα πεθάνει, πρώτα ο Θεός)».

Το «SigmaLive» μετά από έρευνα εντόπισε το προφίλ του Σύριου μετανάστη που ανέβασε το βίντεο, ωστόσο μερικές μέρες μετά για αδιευκρίνιστους λόγους το κατέβασε από τον λογαριασμό του. 

Το «SigmaLive» επέκτεινε την έρευνά του και παρουσιάζει μερικές από τις πιο ενδεικτικές πληροφορίες. Όπως παρατηρήσαμε, πολλοί Σύριοι μετανάστες ή πρόσφυγες ποζάρουν ή διαφημίζουν φωτογραφίες με σημαίες και οπλισμό του FSA, είτε οι ίδιοι είτε άλλοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάποια από τα ονόματα φαίνεται να είναι τουρκικά, κάτι που προκαλεί ανησυχία λόγω και της εμπλοκής Τουρκομάνων παραστρατιωτικών στην περιοχή του Idlib και αλλού στη Συρία. Υπενθυμίζεται πως στην υπόθεση κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού τον Νοέμβριο του 2015 στη Συρία εμπλέκονταν και Τουρκομάνοι που στηρίζονταν από την Τουρκία. Πρόσφατα δημοσιεύματα θέλουν τον νέο αρχηγό της ISIS να είναι Τουρκομάνος

Υπάρχει διασπορά των Σύριων μεταναστών με τα ύποπτα προφίλ σε όλη την Κύπρο και παρατηρούνται επαφές και σχέσεις με Τούρκους σε κατεχόμενα και Τουρκία, καθώς και παρουσία στην τελευταία πριν την περίοδο άφιξής τους στην Κύπρο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως για όλες τις πιο κάτω πληροφορίες που παρουσιάζουμε περιληπτικά, έχουν ενημερωθεί και οι αρμόδιες αρχές του κυπριακού κράτους. 

Προφίλ Σύριων μεταναστών/προσφύγων στην Κύπρο

Ένας που δηλώνει πως ζει Λευκωσία και κατάγεται από την Λάρνακα έχει φωτογραφίες με στρατιώτες κάτω από σημαία της Τουρκίας. Στα σχόλια του γράφουν «Ο θεός να σε βοηθήσει».

 

Άλλο προφίλ δείχνει κάποιον που διαμένει στην Λεμεσό και έχει αναρτήσει φωτογραφίες από την Συρία. Στα αγαπημένα του περιλαμβάνονται σελίδες συνεργασίας της Τουρκίας με τη συριακή αντιπολίτευση στοι Μαντζίμπ. 

 
 

Άλλος δηλώνει ότι διαμένει Μουτταγιάκα στην Λεμεσό και προβάλλει φωτογραφίες με σημαίες του FSA, της Τουρκίας και μιας άλλης ισλαμικής οργάνωσης. 

Οι φωτογραφίες αρέσει πολύ σε άλλο πρόσωπο, με μεγάλη επιρροή, ο οποίος επίσης διαμένει Λεμεσό και κατάγεται από το Idlib της Συρίας και μέχρι και τον Απρίλιο του 2018 βρισκόταν στην Τουρκία. 

Άλλο άτομο που διαμένει στη Λεμεσό, επίσης με καταγωγή το Idlib, ακολουθεί ιστοσελίδες όπου προβάλλονται σημαίες του FSA και της Τουρκίας, καθώς και ομάδα με τον προκλητικό τίτλο «Arabs in South Cyprus» («Άραβες στην Νότια Κύπρο»). Η αναφορά σε «νότια Κύπρο» είναι χαρακτηριστικό της γνωστής διχοτομικής φρασεολογίας των κατεχομένων. 

Ένας άλλος λογαριασμός Σύριου προβάλλει φωτογραφίες μαρτύρων ή/και μαχητών του FSA. Ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού δηλώνει ως καταγωγή τη Λεμεσό και έχει επίσης φωτογραφίες με ένστολους, με οπλισμό και με σημαίες του FSA. Μέσα στις φωτογραφίες εντοπίζεται παιδάκι με στρατιωτική στολή και σημαία FSA.


Γνωστός του πιο πάνω, διαμένει επίσης στην Λεμεσό και έχει καταγωγή το Ιdlib και επίσης προβάλλει φωτογραφίες με ένοπλους χωρίς στολή και διακριτικά, κάτι που παραπέμπει σε ατάκτους. 


Άτομα που σχετίζονται με τους πιο πάνω ποζάρουν με στρατιωτικές στολές και ισλαμικές μαντήλες και δηλώνουν τόπο διαμονής και καταγωγής την Κωνσταντινούπολη. 

Ανησυχητική είναι η περίπτωση ατόμου με καταγωγή το Idlib και τόπο διαμονής τη Λεμεσό. Στις φωτογραφίες του διακρίνεται παρουσία  σε χώρο με τεράστιες τουρκικές σημαίες τον Ιούλιο του 2018. 

Σε ανάρτησή του τον περασμένο Ιούλιο εμφανίζεται βρέφος με μπαντάνα που φέρει έμβλημα της τζιχαντιστικής ISIS. Την φωτογραφία εγκρίνουν δύο άτομα που διαμένουν επίσης στην Κύπρο και συγκεκριμένα σε Πάφο και Λεμεσό. 

Ένα άλλο προφίλ Σύριου μετανάστη ακολουθεί ιστοσελίδες όπου φιγουράρουν οι σημαίες της Τουρκίας, του τουρκοκυπριακού κατοχικού καθεστώτος και του FSA. 

Άλλο άτομο δηλώνει τόπο διαμονής την Πάφο και καταγωγή το Ιντλίμπ και έχει φωτογραφίες τον Απρίλιο του 2017 μπροστά από κτήριο σε άγνωστη τοποθεσία, ίσως τέμενος, με τουρκική σημαία. Φίλος του που κατάγεται από τη Δαμασκό και ζει στην Κωνσταντινούπολη, προβάλλει φωτογραφιες με τον Τούρκο αστυνομικό Mevlüt Mert Altıntaş που δολοφόνησε τον Ρώσο πρέσβη Andrei Karlov τον Δεκέμβριο του 2016. 


 

Πιο κάτω ο ίδιος έχει φωτογραφία ενός ένοπλου, με στρατιωτικά ρούχα και εξάρτυση, με τον υψωμένο τον δείκτη.

Πρόκειται για ένα άτομο που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Συριακό εμφύλιο πόλεμο και ήταν διάσημος ποδοσφαιριστής (τερματοφύλακας). Ο ίδιος κατηγορήθηκε και δέχτηκε επίθεση  από την  ισλαμιστική οργάνωση Al-Nusra για το ότι  εντάχθηκε στην ISIS. Ο ίδιος, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς αλλά παραδέχτηκε ότι είχε σκεφτεί να ενταχθεί στην ISIS, καθώς άρχισε να βλέπει την τζιχαντιστική ομάδα ως τη μόνη δύναμη ικανή να πολεμήσει τη συριακή κυβέρνηση.  

Πάντως δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο αναφέρουν πως η ISIS είχε υιοθετήσει μια τέτοια χειρονομία

Προφίλ με καταγωγή από Συρία και διαμονή σε χωριό της επαρχίας Λεμεσού επίσης παρουσιάζει φωτογραφίες ενόπλων με τον χαιρετισμό με υψωμένο τον δείκτη. 


Άλλο άτομο που δηλώνει ότι διαμένει Πάφο έχει φωτογραφία από το 2013 που αναφέρει ότι «Η Τουρκία είναι ο παράδεισος του Θεού στη γη». Το 2014 πήγε από Κωνσταντινούπολη στην Αττάλεια.

Ένας άλλος που δεν έχει σχεδόν καθόλου στοιχεία στο προφίλ αλλά διαμένει Κύπρο αφού παρακολουθεί όλες τις τα εξελίξεις και έχει φωτογραφίες από  ένστολους με οπλισμό.

Πάντως η «Free Syrian Community of Cyprus» χρονολογείται τουλάχιστον από το 2013. Διακρίνονται πολλές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις της συριακής αντιπολίτευσης κατά του Assad, με σημαίες του FSA. 

Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι στα συνθήματα γράφουν, «ΌΧΙ στο ISIS, ΟΧΙ στον Άσσαντ, ΟΧΙ στο Ιράν», αλλά δεν αναφέρουν την Τουρκία.

Συμπεράσματα 

Η ανησυχία με βάση τα ευρήματα της έρευνας του «SigmaLive» εδράζεται στο γεγονός πως ο FSA λειτούργησε ως πλατφόρμα κάτω από την οποία συντάχθηκε μια πληθώρα παραστρατιωτικών σχηματισμών που στρέφονται κατά της κυβέρνησης Μπασάρ αλ-Άσσαντ, συμπεριλαμβανομένων τζιχαντιστικών και τουρκομανικών και διαφόρων ομάδων διαφόρων ιδεολογικών αποχρώσεων. 

Το «SigmaLive» δεν είναι σε θέση να κρίνει κατά πόσο άτομα που εικονίζονται είναι τρομοκράτες ή όχι. Ωστόσο, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, οι φωτογραφίες που δημοσιεύουν κατά καιρούς δείχνουν πως είτε στο παρελθόν είχαν οι ίδιοι συμμετάσχει σε ένοπλες δραστηριότητες κατά του καθεστώτος Άσσαντ, ή είναι συμπαθούντες με τέτοιες ομάδες. Παρατηρείται επίσης μια συμπάθεια ή έστω σχέση ή τουλάχιστον ενδιαφέρον για τουρκικά θέματα ή θέματα ψευδοκράτους. 

sigmalive

Back to top button