breaking newsΔιεθνή

Εκλογές στη Φινλανδία: Νέος πρόεδρος ο συντηρητικός Αλεξάντερ Στουμπ

Ο συντηρητικός Αλεξάντερ Στουμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα (11/2) στη Φινλανδία, παραδέχθηκε ο αντίπαλός του Πέκα Χααβίστο, σε μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από εντάσεις με τη γειτονική Ρωσία, μετά την ένταξη της βορειοευρωπαϊκής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο Στουμπ λαμβάνει το 51,7% των ψήφων, μετά την καταμέτρηση του 96% των ψηφοδελτίων.

Ο νέος αρχηγός του κράτους της Φινλανδίας θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της, συμπεριλαμβανομένης της στάσης του πρόσφατα εγκεκριμένου μέλους του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, με την οποία μοιράζεται μακρά σύνορα.

Σε τηλεοπτικά του σχόλια ο Στομπ αποκάλεσε τη νίκη του «τη μεγαλύτερη τιμή» της ζωής του. «Το συναίσθημα είναι ήρεμο, ταπεινό, αλλά φυσικά ταυτόχρονα είμαι εξαιρετικά χαρούμενος και ευγνώμων που οι Φινλανδοί με τόσο μεγάλα νούμερα με ψήφισαν και που καταφέρνω να υπηρετήσω ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας», είπε.

Ο Stubb είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο στις 28 Ιανουαρίου με 27,2% των ψήφων έναντι του Haavisto με 25,8%.  Ο Χααβίστο συνεχάρη τον Στουμπ ως «13ο πρόεδρο της Φινλανδίας».

“Πιστεύω ότι η Φινλανδία έχει τώρα έναν καλό πρόεδρο για τη δημοκρατία. Ο Αλεξάντερ Στουμπ είναι ένα έμπειρο, ικανό άτομο για τη δουλειά. Όχι άλλες φλυαρίες”, είπε.

Η ψηφοφορία σηματοδοτεί μια  νέα εποχή στη Φινλανδία, η οποία για δεκαετίες εκλέγει προέδρους που προωθεί διπλωματία, ιδιαίτερα με τη γειτονική Ρωσία, και επέλεξε να μην συμμετάσχει σε στρατιωτικές συμμαχίες ώστε να καταπραΰνει τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ.

Αλλά οι Φινλανδοί άλλαξαν γνώμη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, σε μια ταχεία αναστροφή που οδήγησε στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ τον  Απρίλιο του περασμένου έτους.

Τώρα κάτω από την ομπρέλα της δυτικής συμμαχίας, ο Stubb θα αντικαταστήσει τον Sauli Niinisto, ο οποίος συνταξιοδοτείται μετά από δύο εξαετείς θητείες κατά τις οποίες κέρδισε το παρατσούκλι “ο Ψιθυριστής του Πούτιν” εξαιτίας των στενών σχέσεων που είχε με τον Ρώσο ηγέτη.

Ο Stubb θα έχει κεντρικό ρόλο στον καθορισμό των πολιτικών του ΝΑΤΟ της Φινλανδίας, ενώ θα αναλάβει την ηγεσία της συνολικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και ενεργώντας ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων.

“Θερμά συγχαρητήρια στον Alexander Stubb. Η Φινλανδία είναι ο στενός μας φίλος και συνεργάτης”, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson σε ανάρτησή του στο X.

PrimeNews.

Back to top button