breaking newsΔιεθνή

Ισορροπία τρόμου με τον νέο πρόεδρο στην Ταϊβάν

Ούτε 24 ώρες δεν πρόλαβαν να συμπληρωθούν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις προεδρικές εκλογές που έγιναν στις 13/1 στην Ταϊβάν και οι οποίες οδήγησαν το κόμμα DDP σε τρίτη συνεχόμενη κυβερνητική θητεία και τον ηγέτη του, Lai Tseng – In που η Κίνα θεωρεί επικίνδυνο και αυτονομιστή στην προεδρία της χώρας, και άρχισαν οι εντάσεις ανάμεσα σε Κίνα, ΗΠΑ και τους συμμάχους των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Παράθυρο για αναγνώριση της Ταϊβάν άνοιξε η Ιαπωνία

Οι τόνοι ανέβηκαν με αφορμή τις συγχαρητήριες ανακοινώσεις προς τον Lai Tsing -Te για την εκλογή του στην προεδρία της Ταϊiβάν από τις χώρες συμμάχους των ΗΠΑ στην ζώνη του Ειρηνικού.

«Η Νότια Κορέα ελπίζει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν», μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, χαιρετίζοντας την εκλογή του Lai Tsing Te στην προεδρία της Ταϊβάν.

«Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας με την Ταϊβάν σε διάφορους τομείς», μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο τη δήλωση του μη κατονομαζόμενου αξιωματούχου.

Η Ιαπωνία ωστόσο, με ανακοίνωση της υπουργού Εξωτερικών της Υοκο Kamikawa έκανε ένα βήμα παραπέρα, καθώς όχι μόνο συνεχάρη τον Lai για την νίκη του, αποκαλώντας την Ταϊβάν, «εξαιρετικά κρίσιμο εταίρο και σημαντικό φίλο» αλλά και εξέπεμψε μήνυμα προσέγγισης προς την Ταϊβάν.

«Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα εργαστεί προς την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και των ανταλλαγών ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν», ανέφερε η Kamikawa στη δήλωσή της.

Η Ιαπωνία δεν έχει μέχρι σήμερα επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, επειδή έχει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, αλλά με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση εξέπεμψε το μήνυμα ότι θα ήταν έτοιμη να κάνει βήματα προς την αναγνώριση την Ταϊβάν, υπό τη νέα πολιτική ηγεσία της.

Χαιρετίζει την εκλογή Lai ο Blinken

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken συνεχάρη τον Lai για τη νίκη του και τον λαό της Ταϊβάν για την «επίδειξη της δύναμης του ισχυρού δημοκρατικού συστήματος και της εκλογικής διαδικασίας».

Οι ΗΠΑ θέλουν ειρήνη και σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, καθώς και σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι «απαλλαγμένες από εξαναγκασμό και πίεση», πρόσθεσε.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον Δρ. Lai και τους ηγέτες της Ταϊβάν όλων των μερών για να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες και να προωθήσουμε τη μακροχρόνια ανεπίσημη σχέση μας, σύμφωνα με την πολιτική των ΗΠΑ για την Κίνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η Ταϊβάν θα συνεχίσει να λειτουργεί ως παράδειγμα για όλους όσους αγωνίζονται για ελευθερία, δημοκρατία και ευημερία».

Προσεκτικές Γαλλία και Γερμανία, χαιρετίζουν και ζητούν σεβασμό του στάτους κβο

Η Γαλλία χαιρέτισε τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ταϊβάν και εξέφρασε συγχαρητήρια στους ψηφοφόρους και στους υποψηφίους που συμμετείχαν σε αυτήν την δημοκρατική άσκηση, ζητώντας παράλληλα σε ανακοίνωσή της τον «σεβασμό του στάτους κβο».

«Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας σε όλους τους ψηφοφόρους και τους υποψηφίους που συμμετείχαν σε αυτήν την δημοκρατική άσκηση, όπως και σε αυτούς που εξελέγησαν», αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χωρίς να κατονομάζει τον Lai Tsing Te, νικητή των προεδρικών εκλογών.

«Υπογραμμίζουμε και πάλι τον κρίσιμο χαρακτήρα της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν, ζητούμε τον σεβασμό του στάτους κβο από όλες τις πλευρές και ελπίζουμε σε επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο όχθες του στενού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η Ταϊβάν είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ευρώπης και της Γαλλίας, ιδίως στον τεχνολογικό, πολιτιστικό, επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα, και ελπίζουμε ότι μετά τις εκλογές αυτές, οι δεσμοί με τη νήσο θα συνεχίσουν να ενισχύονται, σε σεβασμό της πολιτικής μας της μίας Κίνας», καταλήγει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Σε ανάλογους τόνους και η Γερμανία επέμεινε στη διατήρηση του στάτους κβο στην Ταϊβάν μετά την νίκη του Lai Λαι Λάι στις εκλογές και στο ότι οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να γίνει μόνον «με ειρηνικό και συντονισμένο τρόπο» με την Κίνα.

«Χαιρετίζουμε όλους τους ψηφοφόρους και υποψηφίους που μετείχαν στις εκλογές αυτές, όπως και αυτούς που εξελέγησαν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να κατονομάζει τον Lai Tsing Te.

«Η Γερμανία καταβάλλει προσπάθειες για τη διατήρηση του στάτους κβο και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Το στάτους κβο δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνον με ειρηνικό και συντονισμένο τρόπο», πρόσθεσε.

«Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να ξαναρχίσουν τον διάλογο», σημείωσε επίσης το Βερολίνο, βεβαιώνοντας ότι θέλει να αναπτύξει τις σχέσεις του με την Ταϊβάν «στο πλαίσιο της πολιτικής της μίας Κίνας».

Κίνα: Καταδικάζει και αντιτάσσεται σθεναρά στα μηνύματα ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Στις ανακοινώσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έσπευσε να απαντήσει η Κίνα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η οποία «καταδίκασε έντονα» την δήλωση Blinken για τις εκλογές στην Ταϊβάν.

Η δήλωση των ΗΠΑ στέλνει ένα βαθιά εσφαλμένο μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», υπογράμμισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το καταδικάζουμε έντονα και αντιτιθέμεθα σε αυτό σθεναρά», πρόσθεσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχάρη τον Λάι Τσινγκ-τε για την νίκη του στις εκλογές.

Τα σχόλια του Blinken παραβιάζουν την δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα διατηρούν μόνον πολιτιστικούς, οικονομικούς και άλλους ανεπίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν και η Κίνα έχει ήδη προβεί σε επίσημες δηλώσεις στην αμερικανική πλευρά για αυτά, σημειώνει επίσης το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Σε ανάλογους τόνους απάντησε η κινέζικη πρεσβεία στην Ιαπωνία, χαρακτηρίζοντας τα σχόλια της ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας ως «σοβαρή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

Η κινεζική πρεσβεία σημείωσε επίσης ότι «αντιτίθεται σθεναρά» στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας και ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να απέχει από το να στέλνει οποιαδήποτε «λάθος μηνύματα» σε δυνάμεις «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», διατύπωση που χρησιμοποιείται από το Πεκίνο για να αναφερθεί στον Lai και το πολιτικό του κόμμα, το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP).

«Εκφράζουμε έντονη δυσαρέσκεια και σθεναρή αντίθεση σε αυτό, και έχουμε υποβάλει επίσημες δηλώσεις στην ιαπωνική πλευρά», αναφέρει η πρεσβεία.

Η απάντηση της Ταϊβάν

Απαντώντας η Ταϊβάν κάλεσε την ηγεσία της Κίνας «να σεβαστεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών» που κέρδισε ο Lai Tseng In ο οποίος υποσχέθηκε να προστατεύσει τη νήσο από «τις απειλές και τους εκφοβισμούς» του Πεκίνου.

«Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρχές του Πεκίνου να σεβαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών, να αποδεχθούν την πραγματικότητα και να σταματήσουν να καταπιέζουν την Ταϊβάν», αναφέρει η ανακοίνωση του ταϊβανέζικου υπουργείου.

Biden: Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν- Στο νησί Αμερικανοί αξιωματούχοι

Μέσα σε αυτό το κλίμα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Πάντως εντός των επόμενων ωρών φτάνουν στην Ταϊβάν Αμερικανοί αξιωματούχοι, για συνομιλίες σχετικά με τις εκλογές. Στην ανεπίσημη αντιπροσωπεία μετέχουν ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Steven Handley και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ James Steinberg.

O Lai Tsing Te αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Μαΐου.

Περιορισμένη η ισχύ του Lai – Η Βουλή ελέγχεται από την αντιπολίτευση

Υπενθυμίζεται ότι ο Lai είχε χαρακτηρισθεί «επικίνδυνος αυτονομιστής» από την Κίνα πριν εκλογές επειδή το κόμμα του DDP διακηρύσσει ότι το νησί είναι ντε φάκτο ανεξάρτητο.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο κομμάτι της κινέζικης επικράτειας, είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να κάνουν «τη σωστή επιλογή», με τον στρατό της να υπόσχεται να «συντρίψει» οποιαδήποτε διάθεση για «ανεξαρτησία».

Ο Lai πάντως έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει το στάτους κβο στις σχέσεις στο Στενό της Ταϊβάν αλλά και ότι είναι «αποφασισμένος να προστατεύσει την Ταϊβάν από τις απειλές και τους εκφοβισμούς της Κίνας».

Από την άλλη μεριά, ανεξαρτήτως των προθέσεών του, ο Lai δεν θα έχει την απαιτούμενη ισχύ να επιβάλλει την ατζέντα του κατά της Κίνας, διότι παρά τη νίκη του κόμματός του DPP στις εκλογές με άνετη διαφορά, έχει χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου από το οποίο θα πρέπει να πάρει έγκριση για αλλαγές στη νομοθεσία ή για αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Αντίθετα, οι βουλευτές των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν συνεργαστούν έχουν νομοθετική πλειοψηφία και θα μπορούσαν να πιέσουν για μια προσέγγιση με την Κίνα.

Τόσο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, το Kuomintang (KMT) όσο και το μικρό Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν (TPP) έκαναν εκστρατεία με ατζέντα την επανέναρξη του συμφώνου εμπορικών υπηρεσιών με την Κίνα που η Ταιβάν ανέστειλε πριν από 10 χρόνια.

PrimeNews.

Back to top button