breaking newsΔιεθνή

Ρωσία: Δύο νεκροί γιατροί και ένας στην εντατική μετά από μυστηριώδη «ατυχήματα»

Και οι τρεις έπεσαν από τα παράθυρα νοσοκομείων – Ομως υπάρχουν έντονες υποψίες ότι δεν πρόκειται για τυχαία περιστατικά.

.Δύο Ρώσοι γιατροί πέθαναν και ένας παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε σοβαρή κατάσταση μετά από πτώση από τα παράθυρα των νοσοκομείων, υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Τα τραγικά περιστατικά συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα και απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της χώρας, με ρεπορτάζ στα ρωσικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι και οι τρεις είχαν υποστεί πίεση από τους προϊσταμένους τους για τις συνθήκες εργασίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, υγειονομικοί υπάλληλοι σε όλη τη Ρωσία έχουν διαμαρτυρηθεί για τις ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού και τις αμφισβητήσιμες διαδικασίες ελέγχου των λοιμώξεων, λέγοντας ότι δεκάδες νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε εστίες του ιού, καθώς εκατοντάδες γιατροί και νοσηλευτές έχουν μολυνθεί.

Πολλοί δήλωσαν ότι απειλήθηκαν με απόλυση ή ακόμη και δίωξη για τη δημοσιοποίηση των παραπόνων τους.

Ο Δρ Αλεξάντερ Σουλέποφ, γιατρός ασθενοφόρου έπεσε από το παράθυρο του νοσοκομείου νωρίς το Σάββατο, ενώ νοσηλευόταν καθώς είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να σπάσει πολλά πλευρά και να υποστεί κάταγμα στο κρανίο.

Την ημέρα της εισαγωγής του στο νοσοκομείο ο συνάδελφός του Αλεξάντερ Κοσιάκιν δημοσίευσε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ίδιο και τον Σουλέποφ να διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού. Στο βίντεο, ο Σουλέποφ ακούγεται να λέει ότι τον ανάγκασαν να τελειώσει τη βάρδιά του στο ασθενοφόρο, παρόλο που είχε διαγνωστεί με COVID-19.

Πέντε ημέρες αργότερα, τοπικοί αξιωματούχοι υγείας κοινοποίησαν ένα άλλο βίντεο του Σουλέποφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο περιέργως ανασκεύαζε τα όσα είχε πει, υποστηρίζοντας ότι ήταν απλά «συναισθηματικά φορτισμένος».

Πέντε ημέρες αργότερα, ο Σουλέποφ έπεσε από ένα διώροφο κτήριο νοσοκομείου. Η αιτία του ατυχήματος παραμένει άγνωστη. Ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι απλώς προσπαθούσε να καπνίσει στο περβάζι του παραθύρου, ενώ άλλα ανέφεραν ότι ο Σουλέποφ υπέστη μεγάλη πίεση για τη δημόσια καταγγελία που είχε κάνει νωρίτερα.

Στις 25 Απριλίου, ωστόσο, μια άλλη γιατρός έπεσε από παράθυρο νοσοκομείο στη Σιβηρία. Η Δρ Γιέλενα Νεπομνιάσκαγια, επικεφαλής ενός νοσοκομείου στο Κράσνογιάρσκ, μια πόλη της δυτικής Σιβηρίας, έπεσε από το παράθυρο του γραφείου της στον πέμπτο όροφο. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, ότι η τραγωδία έλαβε χώρα αμέσως μετά από μια τηλεδιάσκεψη με περιφερειακούς αξιωματούχους υγείας.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η Νεπομνιάσκαγια διαφωνούσε για την μετατροπή ενός θαλάμου στο νοσοκομείο της για ασθενείς με κορονοϊό, λόγω σοβαρών ελλείψεων προστατευτικού εξοπλισμού και εκπαιδευμένου ιατρικού προσωπικού, αλλά απέτυχε να πείσει τους αξιωματούχους. Αξιωματούχοι υγείας του Κρασνογιάρσκ αρνήθηκαν ότι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη. Την Παρασκευή, η Νεπομνιάσκαγια άφησε την τελευταία της πνοή στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Μόλις μια ημέρα πριν από την πτώση της, στις 24 Απριλίου, μια άλλη γιατρός υπέστη θανατηφόρους τραυματισμούς, αφού έπεσε από παράθυρο σε νοσοκομείο της Μόσχας. Η Δρ. Ναταλία Λεμπέντεβα διοικούσε σταθμό ασθενοφόρων, που είχε αντιμετωπίσει πολλά κρούμσατα κορονοϊού έως τα τέλη Απριλίου. Εισήχθη σε νοσοκομείο στη νοτιοανατολική Μόσχα με συμπτώματα COVID-19.

Η Λεμπέντεβα πέθανε αμέσως μετά την πτώση της, με αξιωματούχους υγείας να επιμένουν ότι ήταν απλώς ένα τραγικό ατύχημα. Ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, ισχυρίζονται πως η εκλιπούσα κατηγορήθηκε ότι δεν προστατεύει το προσωπικό της από τον ιό και αυτοκτόνησε εξαιτίας αυτού.

Η Ρωσία καταγράφει πάνω από 166.000 κρούσμστα και 1.530 θανάτους από κορονοϊό, αλλά αξιωματούχοι υγείας στη Δύση χαρακτηρίζουν τα νούμερα αυτά πολύ χαμηλά σε σχέση με την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των Ρώσων εργαζομένων στον τομέα της υγείας που έχουν πεθάνει ενώ όταν εργάζονταν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας ενώ το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας δεν απάντησε σε πολλά αιτήματα για σχολιασμό από το Associated Press.

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα Ρώσων γιατρών συνέταξε έναν ηλεκτρονικό κατάλογο μνήμης γιατρών, νοσοκόμων και άλλου ιατρικού προσωπικού που πέθανε κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Η λίστα έχει 111 ονόματα.

 

huffingtonpost.

Back to top button