breaking newsΔιεθνή

Κινεζικά αντίποινα μετά το επενδυτικό «μπλόκο» Μπάιντεν στην τεχνολογία

Ενώ η αγορά ως επί το πλείστον αποποιήθηκε την κίνηση του προέδρου Joe Biden να απαγορεύσει ορισμένες αμερικανικές τεχνολογικές επενδύσεις στην Κίνα, οι Αμερικανοί επενδυτές δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι το Πεκίνο θα προβεί σε αντίποινα ή θα αποσυρθεί από την αγορά αμερικανικής τεχνολογίας.

Με στόχο να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια και να αποτρέψει τα αμερικανικά κεφάλαια και την τεχνογνωσία από το να βοηθήσουν τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας, ο Biden εξέδωσε αυτή την εβδομάδα εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει ορισμένες νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα σε ευαίσθητες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των τσιπ υπολογιστών, ενώ ρυθμίζει άλλες.

Φοβούνται αντίποινα από την Κίνα

Όπως σημειώνει το Reuters, oι Αμερικανοί επενδυτές δεν θορυβήθηκαν από την αρχική είδηση, λέγοντας ότι οι περιορισμοί, σε πρώτη ανάγνωση, ήταν πιο περιορισμένοι από ό,τι ανέμεναν και είναι απίθανο να επεκταθούν σε παθητικές επενδύσεις σε δημόσιες κινεζικές μετοχές. Αλλά αρκετοί διαχειριστές χαρτοφυλακίου δήλωσαν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν αν η Κίνα θα αντεπιτεθεί, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.

“Πολλά εξαρτώνται από το πώς θα αποφασίσει η Κίνα να αντιδράσει σε αυτό. Ο πολύ σημαντικός τεχνολογικός πόλεμος μεταξύ των χωρών είναι ένα μεγάλο αρνητικό στοιχείο και η κυβέρνηση φάνηκε να προσπαθεί να κάνει αυτή την ανακοίνωση χωρίς να προκαλέσει πολλά κύματα με την Κίνα”, δήλωσε ο Rick Meckler, εταίρος της Cherry Lane Investments στο Νιου Τζέρσεϊ.

Το iShares MSCI China Exchange Traded Fund, ένα από τα μεγαλύτερα ETFs των εισηγμένων στις ΗΠΑ εταιρειών με έδρα την Κίνα, έκλεισε με άνοδο 0,7% την Πέμπτη, ενώ η υπόλοιπη Wall Street με οριακές μεταβολές. Σε απάντηση στο εκτελεστικό διάταγμα του Biden, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι “ανησυχεί σοβαρά” και επιφυλάχθηκε να λάβει αντίμετρα.

Το εκτελεστικό διάταγμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που θα απαγορεύει ορισμένες νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα σε ευαίσθητες τεχνολογίες όπως τα τσιπ υπολογιστών και θα απαιτεί κυβερνητική κοινοποίηση σε άλλους τεχνολογικούς τομείς.

Το πολυαναμενόμενο διάταγμα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να απαγορεύσει ή να περιορίσει τις αμερικανικές επενδύσεις σε κινεζικές οντότητες σε τρεις τομείς: ημιαγωγοί και μικροηλεκτρονική, κβαντικές τεχνολογίες πληροφοριών και ορισμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι περιορισμοί θα ισχύουν για “στενά υποσύνολα” των τριών τομέων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Η πρόταση είναι ανοικτή για δημόσιες παρεμβάσεις.

primenews

Back to top button