breaking newsΕλλάδα

Σε εφαρμογή το τουρκικό σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας: «Θα σας γεμίσουμε με μετανάστες, δεν μπλοφάρουμε!»

Το χαρτί του εκβιασμού με αιχμή του δόρατος τους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία παίζει η τουρκική ηγεσία.

Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, επιβεβαίωσε την προειδοποίηση Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις πύλες της για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη.

Διαμήνυσε πως όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος «δεν είναι ούτε απειλή, ούτε μπλόφα. Είναι πραγματικότητα».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι στην περίπτωση που υπάρξει ένα νέο κύμα προσφύγων λόγω των συγκρούσεων στο Ιντλίμπ της Συρίας «δεν είναι δυνατόν να μην επηρεαστεί η Ευρώπη».

«Αν ξεκινήσει μία νέα ροή προσφύγων, το να επαναπαύονται κάποιοι ή να το προσεγγίζουν την κατάσταση με το να λένε ότι –όπως και να ‘χει- η Τουρκία θα το αντιμετωπίσει κι αυτό, είναι μία τελείως λάθος προσέγγιση και λάθος επαναπαύονται. Η Τουρκία δεν είναι ο φύλακας της κάθε χώρας. Δεν είναι αποθήκη μεταναστών. Η Τουρκία δεν είναι η χώρα που θα πληρώσει το λογαριασμό για τις κρίσεις που άλλοι δημιούργησαν».

Ωμός εκβιασμός Ερντογάν σε Ελλάδα και ΕΕ

Την ίδια ώρα «συναγερμός» έχει σημάνει σε Αθήνα και Βρυξέλλες λόγω της στάσης της Τουρκίας στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού, μετά και τις νέες απειλές του Ερντογάν ότι μπορεί να αναγκαστεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

Με σκληρό τρόπο απάντησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον ωμό εκβιασμό του «σουλτάνου», την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει στα σκαριά ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης, καθώς οι ροές αυξάνονται και οι συνθήκες στις δομές φιλοξενίας γίνονται μέρα με την ημέρα όλο και πιο ασφυκτικές.

Πιστός στην πολιτική που ακολουθεί τόσα χρόνια στη διπλωματική πολιτική, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε πως έχει καταστρώσει σχέδιο δημιουργίας μίας ευρείας ουδέτερης ζώνης στα σύνορα με τη Συρία, εντός του συριακού εδάφους, ζητώντας από την ΕΕ την «αναγνώριση» της επιχείρησής του ή ακόμη και τη συνδρομή της, με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές, πίσω από τις οποίες κρύβεται ο έλεγχος των περιοχών που βρίσκονται υπό τη διοίκηση των Κούρδων.

«Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες. Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; Ή θα γίνει αυτό, η ζώνη ασφαλείας ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Ή στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και, για να πάρουμε τη στήριξη, ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, κάνοντας λόγο για τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει στη Συρία.

Ο τουρκικός στρατός έχει τεθεί ήδη σε θέση ετοιμότητας εντός του συριακού εδάφους, ενώ έχει περάσει και ψήφισμα στην τουρκική βουλή για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία. Πηγές από τη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για «τεχνητή επέκταση συνόρων», αλλά καμία επίσημη πηγή δεν επιβεβαιώνει το συγκεκριμένο σχέδιο.

 

.pentapostagma.

 

Related Articles

Αρέσει σε %d bloggers: