breaking newsκοινωνία

Εφιαλτικές εκτιμήσεις: Έρχονται αυξήσεις-«φωτιά» σε τιμές καυσίμων & στα σούπερ μάρκετ – Η επίθεση στην Aramco αλλάζει τα δεδομένα

 

Άκρως ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις πιθανές επιπτώσεις της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία, την οποία περιγράφουν ως την «11η Σεπτεμβρίου της ενέργειας».

 

Μάλιστα δεν λείπουν οι εκτιμήσεις για εκτόξευση του πετρελαίου στα 100 δολ. το βαρέλι, εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει τις αγορές, με τους αναλυτές να εκφράζουν αμφιβολίες εάν είναι σε θέση να αντέξουν ένα νέο σοκ.

Παράλληλα, εκφράζονται ανησυχίες ότι η άνοδος στις τιμές θα επιταχύνει την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Goldman Sachs: Επεισόδιο «Lehman» η επίθεση στην Aramco

Το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2019 σημειώθηκε επεισόδιο Lehman Brothers με επίκεντρο το πετρέλαιο και την Aramco, τη μεγαλύτερη εταιρία πετρελαίου στον κόσμο η οποία δέχθηκε βομβιστικές επιθέσεις αναφέρει η Goldman Sachs.

Ακριβώς 11 χρόνια από τότε που οι traders πραγματοποίησαν συνάντηση έκτακτης ανάγκης ενεργοποιώντας τα CDS με αφορμή την χρεοκοπία της Lehman στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, οι μεγάλες τράπεζες προετοιμάζονται για παρόμοιο χάος με επίκεντρο την αγορά του αργού πετρελαίου.

Το Σαββάτο 14 Σεπτεμβρίου 2019 το σημαντικότερο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία (και στον κόσμο) δέχθηκε επίθεση και η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε έλλειμμα παραγωγής εκατομμυρίων βαρελιών εξέλιξη που θα εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης.

Με βάση την Saxo Bank οι τιμές του Brent, θα αυξηθεί κατ 5-10 δολάρια άμεσα. Ωστόσο όπως τονίζει είναι πάρα πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε την ακριβή μακροοικονομική επίδραση, από την επίθεση που δέχθηκε η Aramco είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται πετρελαϊκό σοκ. Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να αυξηθούν πολύ περισσότερο εάν η επιστροφή στη συνήθη παραγωγή διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

 

ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ! 

Τον κίνδυνο της ραγδαίας αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, κίνησης, της βενζίνης, του φυσικού αερίου, αλλά και προϊόντων που κανείς βρίσκει στα ράφια του σούπερ μάρκετ, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον Περσικό Κόλπο και την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου, επισημαίνει μιλώντας στο newsit.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Γιώργος Ασμάτογλου.

«Αυξήσεις θα έχουμε ούτως ή άλλως», αναφέρει ο κ. Ασμάτογλου, επισημαίνοντας την ανάγκη να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ώστε να διατηρηθούν κατά το δυνατόν οι τιμές σε χαμηλό ύψος. «Αν το βαρέλι υπερβεί τα 70 δολάρια το βαρέλι (σήμερα είναι στα 67 δολάρια), αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές», λέει σημειώνοντας ότι «επειδή τα υγρά καύσιμα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αγαθών, θα δούμε και αυξήσεις σε πολλά προϊόντα που βρίσκουμε στο ράφι του σούπερ μάρκετ».

Ακόμη και στα 2 ευρώ η βενζίνη

Μιλώντας πρακτικά και δεδομένης της αύξησης της τιμής του βαρελιού, ο κ. Γιώργος Ασμάτογλου εκτιμά ότι η επιβάρυνση του καταναλωτή θα είναι μεγάλη. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινούσε όπως εκτιμούσαμε περίπου στο 1 ευρώ για τα μεγάλα αστικά κέντρα και θα έφτανε στο 1,20 ευρώ για τη νησιωτική Ελλάδα.

Αν έχουμε αυτές τις αυξήσεις, η τιμή μπορεί να φτάσει για τα αστικά κέντρα στο 1,20 ευρώ, για την ηπειρωτική Ελλάδα στο 1,30 ευρώ και για τα νησιά ακόμη και στο 1,40 ευρώ».

Back to top button