breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σοκαριστικά στοιχεία! Το 70% κολλάει ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και πεθαίνει άμεσα στο νοσοκομείο

Σοκαριστικά στοιχεία! Το 70% κολλάει ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και πεθαίνει άμεσα στο νοσοκομείο

Τρομακτικά είναι τα συμpεράσματα έρευνας του ΕΟΔΥ για τα Ελληνικά Νοσοκομεία, όπου το 70% των εισερχομένων ασθενών μολύνεται από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, μέσα μάλιστα σε 48 ώρες από την εισαγωγή!

70% ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ

Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση του ΕΟΔΥ (31-8-2023), μια λοίμωξη που εμφανίζεται σε νοσηλευόμενο, θεωρείται νοσοκομειακής προέλευσης όταν τα συμπτώματα της λοίμωξης εμφανίζονται τουλάχιστον 48 ώρες μετά την εισαγωγή.

Ετσι λοιπόν, πάνω στο παραπάνω ζητούμενο, ερευνήθηκαν 50 νοσοκομεία από όλη την Ελλάδα και συνολικά 9.707 νοσηλευόμενοι!

Από το σύνολο των 1.408 καταγεγραμμένων λοιμώξεων, το 69,6% εμφανίστηκε 48 ώρες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο! Και άρα πρόκειται για ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, με το “καλημέρα” των εισερχόμενων ασθενών!
+19,3% ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΜΟΝΑΔΕΣ “ΥΓΕΙΑΣ”

Στο υπόλοιπο 28,6% των περιπτώσεων, ο ασθενής παρουσίαζε τη λοίμωξη κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Όμως και από αυτές τις ήδη εκδηλωμένες λοιμώξεις κατά την εισαγωγή, είχαν πιθανή προέλευση το ίδιο νοσοκομείο (επανεισαγωγή ασθενούς) στο 7,5% των περιπτώσεων, άλλο νοσοκομείο στο 8,9%, μονάδες χρονίως πασχόντων στο 2,9% και μη καθορισμένης προέλευσης στο 9,2%. Για το 1,8% των λοιμώξεων η προέλευση δε μπορούσε να καθοριστεί.

Δηλαδή από τα παραπάνω συμπεραίνουμε, ότι από τους ασθενείς με λοίμωξη κατά την εισαγωγή, το 19,3% προερχόταν από λοίμωξη σε Νοσοκομεία και γενικά Μονάδες “Υγείας”… Πρόκειται για ασθενείς που βγήκαν από τα Νοσοκομεία, με την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στην “τσέπη”, η οποία και εκδηλώθηκε αφού είχαν βγει την πρώτη φορά…
ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 90% ΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ

Άρα το συνολικό ποσοστό των ασθενών που κολλούν και εκδηλώνουν ενδονοσοκομειακή λοίμωξη είτε κατά την διάρκει της νοσηλείας τους, είτε αφού βγουν, είναι 69,6 +19,3= 88,9%! Πραγματικά τρομακτικό και τραγικό!
ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΚΟΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ

Ο υψηλότερος επιπολασμός νοσοκομειακών λοιμώξεων καταγράφηκε στους ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας, όπου 45,7% των νοσηλευόμενων εμφάνιζε τουλάχιστον μία λοίμωξη.

Δηλαδή στις ΜΕΘ οι μισοί σχεδόν ασθενείς κολλούν ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και, όπως είδαμε πρόσφατα, πολλοί από αυτούς καταλήγουν λόγω ακριβώς της ενδονοσοκομειακής λοίμωξης και όχι λόγω της βασικής ασθένειας ή βλάβης…
ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ – ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ

Ακολουθούν οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε κλινικές του παθολογικού τομέα (μεταξύ αυτών εσωτερική παθολογία, καρδιολογία, ογκολογία κ.α.) με επιπολασμό 13,5% και σε κλινικές του χειρουργικού τομέα (γενική χειρουργική, ΩΡΛ κ.α.) με επιπολασμό 8,2%.

Αντίθετα, οι λοιμώξεις αυτές καταγράφηκαν λιγότερο συχνά στους νοσηλευόμενους παιδιατρικών κλινικών (3%), μαιευτικής – γυναικολογίας (1,4%) και ψυχιατρικής (1,2%).
ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ Η ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ

Back to top button