breaking newsΔιεθνή

Rishi Sunak: Πιο πλούσιος κι από τον βασιλιά Κάρολο – Η «προϋπηρεσία» στην Goldman Sachs

Rishi Sunak, ρισι σουνακ

Ποιος πραγματικά είναι ο Rishi Sunak που είναι ένα βήμα πριν γίνει πρωθυπουργός στη Βρετανία; Αν ο Ρίσι Σουνάκ γίνει πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, που οι ένοικοι στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα είναι πλουσιότεροι από τον μονάρχη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Και μάλιστα σε μια εποχή που εκατομμύρια Βρετανοί είναι αντιμέτωποι με την ακρίβεια και την κρίση κόστους ζωής, επισημαίνει ο Guardian.

Ο Σουνάκ και η σύζυγός του, Ακσάτα Μέρτι, έχουν συνολική περιουσία περίπου 730 εκατομμυρίων λιρών – περίπου διπλάσιο από τον εκτιμώμενο πλούτο των 300-350 εκατομμυρίων στερλινών του βασιλιά Καρόλου Γ΄ και της Καμίλα.

Σουνάκ: Στους πιο πλούσιους στη Βρετανία

Ο Σουνάκ, ο οποίος έγινε ο πρώτος πολιτικός πρώτης γραμμής που συμπεριλήφθηκε ποτέ στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του Ηνωμένου Βασιλείου των Sunday Times, θα ανταγωνιστεί τον Βασιλιά όσον αφορά τον αριθμό των επίσημων κατοικιών.

Ο Σουνάκ, που διεκδικεί να γίνει ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός, κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε όλο τον κόσμο και αξίας άνω των 15 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Σουνάκ, η σύζυγός του και οι δύο κόρες του, Κρίσνα και Ανούσκα, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας στο σπίτι τους που έχει πέντε υπνοδωμάτια στο Κένσινγκτον, στο δυτικό Λονδίνο, το οποίο εκτιμάται από κτηματομεσίτες ότι αξίζει περισσότερο από 7 εκατομμύρια λίρες.

Τα Σαββατοκύριακα αποσύρονται σε ένα αρχοντικό στο γραφικό χωριό Kirby Sigston στην εκλογική του περιφέρεια στο Ρίτσμοντ στο Βόρειο Γιορκσάιρ. Το σπίτι, το οποίο το ζευγάρι αγόρασε για 1,5 εκατομμύρια λίρες πριν εκλεγεί βουλευτής το 2015, αξίζει τώρα πάνω από 2 εκατομμύρια λίρες και έχει μετατραπεί σε ένα καταφύγιο ευεξίας με εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο, στούντιο γιόγκα αξίας 400.000 λιρών, υδρομασάζ και γήπεδο τένις.

Επίδειξη πλούτου

Με το αυξημένο κόστος ενέργειας θα μπορούσε να κοστίσει πάνω από 14.000 λίρες ετησίως για τη θέρμανση της πισίνας 12 μέτρων επί 5 μέτρων – σχεδόν έξι φορές τον λογαριασμό ενέργειας της μέσης οικογένειας στη Βρετανία.

Αυτή η περιουσία –και η αδεξιότητα του Σουνάκ να την επιδεικνύει– κάνει μερικούς να ρωτούν αν όντας πολύ πλούσιος μπορεί να καταλάβει τους καθημερινούς αγώνες των πολιτών.

Ο πλούτος του Σουνάκ – το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από τη σύζυγό του, η οποία είναι κόρη Ινδού δισεκατομμυριούχου – ήταν συχνά αντικείμενο ο συζήτησης κατά την τελευταία εκστρατεία για την ηγεσία και είναι πιθανό να γίνει ξανά την επόμενη εβδομάδα. Τα Prada των 450 λιρών και η κούπα καφέ των 180 λιρών στάθηκαν αφορμή για κριτική ότι ο πρώην φοιτητής του κολεγίου του Winchester δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

Σε ένα podcast με την Telegraph αυτό το καλοκαίρι, ο Sunak, ο οποίος δούλεψε βγάζοντας τα χρήματά του στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και στα hedge funds TCI και Theleme Partners, είπε ότι δεν φοβόταν να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την περιουσία του.

Ωστόσο, έχει επανειλημμένα αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με πόσα ακριβώς χρήματα διαθέτει ή πού επενδύονται. Και υπήρξαν αποκαλύψεις ότι η σύζυγός του, Μέρτι, κατάφερε να αποφύγει το φόρο του Ηνωμένου Βασιλείου για τα ετήσια μερίσματα των 11,6 εκατομμυρίων λιρών που εισπράττει από την εταιρεία λογισμικού του πατέρα της, την Infosys.

Ο Sunak λέει ότι δεν πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι νοιάζονται που φορούσε ένα κοστούμι Henry Herbert αξίας 3.500 λιρών ή παπούτσια Prada ενώ περιόδευε σε ένα εργοτάξιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Οι αξίες είναι αυτές που είναι σημαντικές, αυτό που φοράω είναι άσχετο με όλα αυτά».

Εκτός από την έπαυλη του Yorkshire και το Kensington mews house, οι Sunaks διαθέτουν ένα διαμέρισμα στην Old Brompton Road στο δυτικό Λονδίνο για την οικογένεια που την επισκέπτεται, και ένα ρετιρέ στην παραλία της Santa Monica αξίας 5,5 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο ο κατασκευαστής του ακινήτου περιγράφει ότι έχει «εκπληκτική θέα στα βουνά της Σάντα Μόνικα» και όπου «ξυπνάς από τον ήχο των κυμάτων που σκάνε στην ακτή».

Από Ινδούς γονείς μετανάστες

Ο «πρωθυπουργός εν αναμονή», κατά τα βρετανικά ΜΜΕ, είναι πασίγνωστος στη χώρα αλλά ελάχιστα εκτός αυτής.

Ο 42χρονος κ. Σούνακ γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον της νότιας Αγγλίας από γονείς ινδικής καταγωγής που όμως είχαν μεταναστεύσει στη Βρετανία από την ανατολική Αφρική.

Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας έφτασαν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πήγε αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μούρτι, πατέρας της οποίας είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Nαραγιάνα Μούρτι, ιδρυτής του κολοσσού Infosys.

Ο κ. Σουνάκ ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στη Βρετανία όταν, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι πρόδωσε τον κ. Τζόνσον, που τον είχε αναδείξει, όταν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών στις αρχές Ιουλίου. Αυτό οδήγησε στη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια στην πτώση του Τζόνσον.

Από

Militaire News

Back to top button