breaking newsΆποψη

Τα 12 Syriza Fake News και το Μεγάλο Ψέμα για το μεταναστευτικό και την εθνική προσπάθεια στον Έβρο

 

Σοφία Βούλτεψη

Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της πολιτικής του πορείας βρέθηκε ο Αλ. Τσίπρας πριν από δέκα μέρες, όταν η Τουρκία έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα με εμπροσθοφυλακή τους μετανάστες.

 

Μπροστά του απλώνονταν δυο δρόμοι: Είτε να προχωρήσει σε αναστολή αντιπολίτευσης και να συνταχθεί με την εθνική προσπάθεια, είτε να συνεχίσει με τα ψέματα και τη διαστροφή της πραγματικότητας. Διάλεξε τον δεύτερο. Τον ολισθηρό κατήφορο των fake news.

Με περιτύλιγμα τη δήλωση (στο Μέγκα) ότι «από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η μαζική απόπειρα εισροής στη χώρα, κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε και η σημερινή. Εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής» (προσθέτοντας ότι και η δική του κυβέρνηση είχε κλείσει τον Έβρο), ο κ. Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα επιδίδονται στην κατασκευή fake news και στην επιβολή τους με την προπαγανδιστική πρακτική της επανάληψης.

Παλιά και νέα ψέματα αναμιγνύονται και τελικά αποδεικνύεται πως προχώρησε στην «ειλικρινή» δήλωση έντρομος μπροστά στα θηριώδη ποσοστά στήριξης της κυβέρνησης και της εθνικής προσπάθειας, αλλά και για να μπορεί να σπέρνει την παραπληροφόρηση καλυμμένος πίσω από μία δήλωση.

Γι’ αυτό ακόμη και τώρα, μετά από δέκα μέρες πολιορκίας, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «κινήσεις εντυπωσιασμού για το ακροδεξιό ακροατήριο» – ταυτίζοντας ουσιαστικά το σύνολο του ελληνικού λαού με τους ακραίους.

Το Μεγάλο Ψέμα και η υποκρισία

Έχουμε να κάνουμε με την απόλυτη υποκρισία. Με το γνωστό «ναι μεν, αλλά». Και εδώ βρίσκεται ο κίνδυνος:

Η δήλωση Τσίπρα περί ανάγκης φύλαξης των συνόρων αποτελεί το προστατευτικό πάπλωμα για όσα επιθετικά ακούγονται και θα συνεχίσουν να ακούγονται και για όλα τα συριζαϊκά fake news – παλιά και νέα.

Θυμίζω ότι στις 5 Μαρτίου, κατά την ομιλία του στην Κ.Ο του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας επανήλθε με περισσότερο πομπώδη τρόπο: «Η φύλαξη των συνόρων μας είναι αυτονόητο καθήκον για κάθε κυβέρνηση. Δεν υπάρχει πατρίδα χωρίς σύνορα».

Δηλαδή ο Τσίπρας είπε κάτι το πολύ δυνατό – ένα μεγάλο ψέμα για την ακρίβεια, αφού όλοι ξέρουμε πως πάντα ήθελε ανοιχτά σύνορα και με επιστολές του στην ΕΕ δήλωνε πως «κανένας φράχτης και καμιά δύναμη Frontex δεν μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο» – για να μπορεί από εδώ και πέρα να λέει ό,τι θέλει.

Και όλοι θα θυμούνται το μεγάλο ψέμα. Γιατί ως γνωστόν στην προπαγάνδα το μεγάλο ψέμα γίνεται ευκολότερα πιστευτό. Και ακολουθούν τα μικρά και πιο δηλητηριώδη.

Ιδού μερικά από αυτά:

Ήθελαν «νόμιμο δρόμο μετανάστευσης»

Το ψέμα: Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει πως η κυβέρνηση κάνει το αυτονόητο, δηλαδή φυλάσσει τα σύνορα. Και πως ο ίδιος πιστεύει πως τα σύνορα πρέπει να είναι κλειστά και αυτό έπραξε.

-Η αλήθεια: Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ήθελε και επιδίωκε να δημιουργηθεί ένας «νόμιμος δρόμος για την μετανάστευση. Τον Φεβρουάριο του 2017, ο κ. Μουζάλας έλαβε μέρος στην διάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας, από 16 χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, στην Βιέννη.

Στο «Τελικό Κείμενο» αποσαφηνιζόταν ο τρόπος φύλαξης των συνόρων στη στεριά και στη θάλασσα. Αλλά, όπως ενημερωθήκαμε με δελτίο Τύπου, «η πάγια θέση του κ. Μουζάλα και της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη δημιουργίας ενός νόμιμου δρόμου για τη μετανάστευση ήταν το σημείο στο οποίο υπήρξαν αντιδράσεις και δεν συμπεριλήφθηκε στο «Τελικό Κείμενο». Η μη αναφορά της πάγιας ελληνική θέσης για την ανάγκη δημιουργίας ενός νόμιμου δρόμου για τη μετανάστευση ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Έλληνας Υπουργός δεν υπέγραψε το «Τελικό Κείμενο» της Διάσκεψης»!

-Το ψέμα: Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Γιόχανσον.

Η αλήθεια: Η Επίτροπος ρωτήθηκε αν έχουν υποβληθεί αιτήματα για τους μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφος της Τουρκίας και πολιορκούν την Ελλάδα. Προφανώς τέτοιο αίτημα δεν έχει υποβληθεί και αν επρόκειτο να υποβληθεί αυτό έπρεπε να γίνει από την πλευρά της Τουρκίας. Αντίθετα, αιτήματα μετεγκατάστασης για μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν ήδη υποβληθεί και έχουν δημοσιοποιηθεί, ενώ ήδη τέσσερις χώρες έχουν αποδεχθεί μετεγκαταστάσεις.

-Το ψέμα: Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι ο Ερντογάν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες στον Έβρο μετά τα επεισόδια με τα ΜΑΤ στα νησιά.

Η αλήθεια: Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, για να προβάλει την δήθεν «ανικανότητα» της κυβέρνησης, δηλώνει πως οι σημερινές εξελίξεις είχαν προαναγγελθεί από καιρό. Και επομένως – το λέει ο ίδιος – ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν με τα πρόσφατα γεγονότα στα νησιά.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει υπόψη του ο Τσίπρας (μάλλον… τίποτε), αλλά η πρώτη δήλωση περί ακύρωσης της Κοινής Δήλωσης ανάγεται στην 31η Ιουλίου 2016, όταν, μετά τη απόπειρα πραξικοπήματος πάγωσαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η διαδικασία κατάργησης της βίζας σε Τούρκους υπηκόους. «Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου», είχε πει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αλλά ο κ. Τσίπρας (μαζί με την «φίλη του», όπως την αποκάλεσε και τις προάλλες, κ. Μέρκελ) εθελοτυφλούσαν.

«Τι άλλο να κάνουμε; Πόλεμο

-Το ψέμα: Η μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα και η αποσυμφόρηση των νησιών υπονομεύεται από την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τα κριτήρια της «ευαλωτότητας». Όπως λένε – και κατά την πρόσφατη επίσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά – ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσε τα κριτήρια της ευαλωτότητας για να… υπερπηδήσει τον γεωγραφικό περιορισμό που επέβαλε η ερμηνεία της κοινής δήλωσης Ευρώπης-Τουρκίας. Επιπλέον, επικαλούνται κάποιο «πρωτόκολλο ευαλωτότητας».

Η αλήθεια:

 Πρώτον, δεν πρόκειται για ερμηνεία, αλλά για το ίδιο το κείμενο της Συμφωνίας, που λέει σαφώς ότι «όλοι οι παράτυποι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία». Δηλαδή, η συμφωνία ήθελε να αποκλείσει όσους βρίσκονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και επομένως είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί από πού μπήκαν.

Όλοι όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο πρέπει να αποδείξουν ότι έστω και ένας από αυτούς που μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα επεστράφη στην Τουρκία. Επομένως, δεν υπερπηδούσαν τίποτε! Δεύτερον, το κριτήριο της ευαλωτότητας δεν υπάρχει πουθενά στην Κοινή Δήλωση. Προβλέπεται από τον περίφημο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ 4375 Απριλίου 2016, που καταστρατήγησε την Κοινή Δήλωση και όλες τις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμφωνίες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, ανοίγοντας εντελώς τα σύνορα.

Ο ίδιος ο κ. Μουζάλας είχε στις 8 Δεκεμβρίου 2016 δώσει στην δημοσιότητα επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ΕΕ, ζητώντας επανεξέταση και υλοποίηση της ελληνικής πρότασης για μεταφορά ειδικού πληθυσμού μεταναστών από τα νησιά σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφερόταν ότι ο κ. Μουζάλας «έχει κάνει σειρά συναντήσεων με έντεκα Υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης και θεσμικούς φορείς της Ε.Ε., καθώς και με αρμόδιους θεσμικούς φορείς της Τουρκίας ώστε να υιοθετηθεί το συγκεκριμένο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης».

Και στις 24 Φεβρουαρίου 2017, ο κ. Μουζάλας είχε καταθέσει στη Βουλή τις επιστολές που έχει αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση, τόσο στον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο όσο και στους 17 υπουργούς Εσωτερικών με τους οποίους συνεργάζεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και στις αρμόδιες τουρκικές αρχές, με τις οποίες ζητούσε, να δοθεί λόγω των ειδικών συνθηκών, η δυνατότητα, μέχρι να δημιουργηθούν τα κέντρα προ-αναχώρησης, να μεταφερθούν μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα. «Είναι μια προσπάθεια που την κάνουμε από τον Αύγουστο. Τι άλλο να κάνουμε; Πόλεμο:», είχε χαρακτηριστικά πει στη Βουλή ο κ. Μουζάλας. Πώς… «υπερπηδούσαν», λοιπόν;

Τα ίδια είχε πει ο κ. Μουζάλας στις 2 Νοεμβρίου 2017, κατά την συζήτηση με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Είχε πει μάλιστα τότε στους δημάρχους των νησιών: «Θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί σας αλλά η ουσία είναι, ότι 27 κράτη – μέλη δίνουν άλλη νομική ερμηνεία, οι νομικοί της Κομισιόν δίνουν άλλη νομική ερμηνεία και οι Τούρκοι δίνουν άλλη νομική ερμηνεία.

Έχω κοινοποιήσει στη Βουλή επιστολές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δηλαδή, της Κυβέρνησης, οι οποίες επιδιώκουν μια άλλη ερμηνεία και συνεχίζουμε να παλεύουμε μια άλλη ερμηνεία. Αυτή τη στιγμή, όμως, από τη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας μέχρι και σήμερα η ερμηνεία είναι αυτή και ο Τίμερμανς μαζί με άλλα πράγματα που είπε κακά για την Κυβέρνηση, είπε πολύ καθαρά αυτό το πράγμα. Επομένως, δεν μπορείς να πας ένα Συμβούλιο Αρχηγών και να πεις «ναι, αλλά ο Μουζάλας και ο Βουρνούς λένε το αντίθετο», γιατί δεν έχει νόημα».

Δεν τους ανάγκασαν για τίποτα

-Το ψέμα: Είπε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς τους αναγκάσαμε να βρούνε λύση μέσα από μια δύσκολη συμφωνία, την Ευρωτουρκική Συμφωνία. Αυτό έγινε, σας θυμίζω, μετά από σειρά Συνόδων Κορυφής, οι οποίες, πολλές εξ αυτών, ήταν έκτακτες Σύνοδοι Κορυφής».

-Η αλήθεια: Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έγινε με την Ελλάδα θεατή. Απλώς ο κ. Τσίπρας κλήθηκε μετά να βάλει την υπογραφή του μαζί με τους υπόλοιπους. Και βέβαια, δεν επρόκειτο για λύση, αλλά για επώδυνο συμβιβασμό με την Τουρκία, αφού σε αντάλλαγμα της μείωσης των ροών η Άγκυρα έλαβε επιτάχυνση ενταξιακών διαπραγματεύσεων και απελευθέρωση της βίζας. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: Όλα πάγωσαν μετά τις διώξεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, και η «συμφωνία» βρέθηκε αμέσως στον αέρα, με τον εκβιασμό Ελλάδας και ΕΕ να συνεχίζεται επί χρόνια, καθώς η Τουρκία ανοιγόκλεινε την στρόφιγγα. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των Συνόδων Κορυφής που διαφημίζει ο κ. Τσίπρας – οι οποίες μόνο για το μεταναστευτικό έφτασαν αισίως επί των ημερών του τις 23. Με αυτά τα αποτελέσματα!

-Το ψέμα: Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «οι σκληροί της Ευρώπης μας έκλειναν τα σύνορα το 2015»

-Η αλήθεια: Τα σύνορα έκλεισαν τον Φεβρουάριο του 2016, αφού – με δική του ευθύνη – είχαν περάσει στην Ευρώπη 1 εκ. άνθρωποι. Και αυτό έγινε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (το είχε πει ξεκάθαρα ο Τουσκ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, παρόντος του Τσίπρα ο οποίος δεν απάντησε). Επομένως, τα βόρεια σύνορά μας έκλεισαν και με την υπογραφή Τσίπρα. Η δε εντολή εκτελέστηκε από τους Σκοπιανούς, που πυροβολούσαν προς την πλευρά της Ελλάδας. Από τους Σκοπιανούς, οι οποίοι έλαβαν την ανταμοιβή τους με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή ο κ. Τσίπρας όχι μόνο έλαβε μέρος στον αυτοεγκλωβισμό της χώρας του, αλλά και έγινε δωρητής των Σκοπιανών.

Fake news για τα γεγονότα στη Συρία

-Το ψέμα: Το πρόβλημα έχει γεωστρατηγικά αίτια και δεν οφείλεται στο άνοιγμα των συνόρων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια: Προφανώς τα αίτια είναι γεωστρατηγικά. Αλλά γεωστρατηγικά ήταν και τα προηγούμενα χρόνια. Ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε το 2011 και οι πιο φονικές χρονιές του ήταν το 2013 και το 2014. Ήδη από το 2013 στην Συρία υπήρχαν 200.000 νεκροί, είχε πραγματοποιηθεί η επίθεση με χημικά, οι μάχες μαίνονταν παντού, στην Τουρκία είχαν συγκεντρωθεί 1 εκ. πρόσφυγες.

-Το ψέμα: Τα πράγματα άλλαξαν στη Συρία το 2015, είχαμε σφαγές, οι τζιχαντιστές άρχισαν να αποκεφαλίζουν κόσμο, επικρατούσε καθεστώς τρομοκρατίας. Αυτό, λένε, άλλαξε το 2015 και είχαμε αυτές τις πρωτοφανείς ροές.

Η αλήθεια: Οι μάχες στο Χαλέπι, οι βομβαρδισμοί στη Δαμασκό και στη Λαττάκεια, η πολιορκία της Χομς, η σφαγή στη Χάμα, η πτώση του Κομπάνι στα χέρια των τζιχαντιστών, οι αποκεφαλισμοί, οι μαζικές έξοδοι από τις πόλεις της Συρίας, συνέβησαν κυρίως το 2013 και ως το φθινόπωρο του 2014. Ήδη τον Ιούνιο του 2014 μετρούσαμε 1.500 αποκεφαλισμούς από τον ISIS. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του προσπαθούν να δικαιολογηθούν κατασκευάζοντας fake news και μεταφέροντας γεγονότα του 2013 και του 2014 στο 2015. Αντίθετα, από το φθινόπωρο του 2014 ξεκίνησαν οι συμμαχικοί στοχευμένοι βομβαρδισμοί που εξόντωσαν τον ISIS, άλλαξαν τα δεδομένα και οδήγησαν στην απελευθέρωση του Κομπάνι.

Στο τζιπ με το «μαντρόσκυλο»!

-Το ψέμα: Στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπορίσοφ «μαντρόσκυλο» που φυλάει τα χερσαία σύνορα.

Η αλήθεια: Ο κ. Τσίπρας δεν είχε την ίδια γνώμη όταν συναντιόταν με τον Μπορίσοφ. Στις 22 Μαΐου 2019, κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία, οι σχέσεις τους ήταν τόσο ειδυλλιακές, που εδώ στην Ελλάδα μας διαφήμιζαν ότι ο Μπορίσοφ πήγε βόλτα τον Τσίπρα με το τζιπ του και ότι έφαγαν μαζί… ψωμί με μέλι!

-Το ψέμα: Η ρητορική κατά του Όρμπαν συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Η αλήθεια: Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 την Ουγγαρία, συναντήθηκε με τον Όρμπαν, ξεναγήθηκε από αυτόν στα εκθέματα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και επισήμως μας ανακοινώθηκε ότι «οι δύο ηγέτες συζήτησαν με σεβασμό ο ένας στις απόψεις του άλλου».

Οι καλύβες που έγιναν βίλες!

-Το ψέμα: Λένε (Βαρεμένος) ότι στον Έβρο αυτοί που υπερασπίζονται τα σύνορά μας το κάνουν επειδή έχουν χτίσει… βίλες στον υδροβιότοπο.

Η αλήθεια: Στην περιοχή δεν υπάρχουν, αλλά και είναι αδύνατον να υπάρξουν βίλες. Πρόκειται για καλύβες από τσίγκο που τις γνωρίζουν όσοι έχουν πάει έστω και μια φορά στην περιοχή, με σκοπό να εξυπηρετούνται οι ανάγκες φύλαξης των συνόρων.

-Το ψέμα: Λένε ότι οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε Λέσβο και Σάμο είναι η απόδειξη για τα «νοσηρά φαινόμενα παρακράτους και παρααστυνομίας» που είχαν καταγγείλει (Ραγκούσης).

Η αλήθεια: Οι δικογραφίες αφορούν εκείνους που είχαν παρεμποδίσει την μεταφορά μεταναστών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και εκείνους που είχαν παρεμποδίσει την εκτέλεση εργασιών στη νέα υπό κατασκευή δομή διοικητικής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή Ζερβού της Σάμου. Δηλαδή αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε έναντι των ΜΑΤ, ζητώντας «αποσυμφόρηση» και όχι δημιουργία νεών δομών.

Αυτά και περιμένουμε τα… επόμενα!

Πηγή: Liberal.gr
Back to top button