breaking newsΔιεθνή

Η Ελλάδα ανοίγει τα σχολεία στις 11/1/21. Τι κάνουν οι άλλοι: ανοίγουν κανονικά σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.Τι κάνουν οι άλλοι;

Το Βέλγιο η καρδιά της Ευρώπης παρ΄ότι είναι πρώτο αναλογικά με πληθυσμό του σε θύματα covid19 παγκοσμίως θ’ ανοίξει τα σχολεία του κανονικά μετά τις διακοπές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς.( οι Βέλγοι είναι εργασιομανείς, έχουν την παιδεία πολύ ψηλά από άποψη εκτίμησης ως θεσμό, τα σχολεία για το Βέλγιο είναι τα πνευμόνια της κοινωνίας τους)

Ιρλανδία τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά όπως και κάποια μαγαζιά ζωτικής σημασίας παρά το γ΄lockdown.

H Aυστρία αν και είναι σε γ΄lockdown από τις 18 Γενάρη θ΄ανοίξει τα σχολεία ως και τα ρεστοράν αφού ο κόσμος υποβληθεί σε τεστ αντιγόνου..(sortiraparis 28/12/20)

Στη Γαλλία θ΄ανοίξουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις 4 Ιανουαρίου σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Le Parisien.  30.12.20 Στις 20 Δεκεμβρίου ο Υπ. Παιδείας, Jean-Michel Blanquerείπε ότι η επιστροφή στις τάξεις θα γίνει στις 4 Ιανουαρίου. 

Επικαλέστηκε ότι “μελέτες έδειξαν ότι σε ένα σχολικό περιβάλλον, καταφέραμε να μολύνουμε τον εαυτό μας λιγότερο από ό, τι έξω από το σχολικό περιβάλλον “, μιλώντας στο Europe 1. Πρόσθεσε ότι  λιγότερα από 0,2% σχολείων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας“έκλεισαν από την αρχή της χρονιάς με βάση τα πρωτόκολα.. Δηλ. Γερμανία, Γαλλία οι μαθητές δεν έχουν χάσει 1 ώρα μάθημα ως τώρα και κάποιοι στην Ελλάδα που τα έκλεισε για 1 χρόνο σχεδόν αν προστεθεί και η μισή χρονιά του 20 και ήταν μια από μόνο από τις 27 χώρες στον κόσμο που έκλεισαν ολοσχερώς τα σχολεία τους συζητούν την παράταση του λουκέτου;; Απίστευτο….

Αν και σύμφωνα με μελέτη Comcor του Institut Pasteur,οι κίνδυνοι μετάδοσης ιού είναι μεγαλύτεροι σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, γυμνάσια λύκεια παρά σε δημοτικά και πανεπιστήμια.

Στη Γερμανία αν και έκανε εθνικό ρεκόρ κρουσμάτων παρ΄ότι δεν έκλεισε καθόλου τα σχολεία της όλη την τρέχουσα περίοδο παρά 2 μέρες πριν τις διακοπές πολλοί υπουργοί της ζητούν ν’ανοίξουν κανονικά.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

….Η Γερμανία έκλεισε τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς μόλις την Τετάρτη 16 Δεκέμβρη κι ως τις 10 Γενάρη. Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το τι θα κάνει μετά τις σχολικές διακοπές αλλά αν και έχει όλα τα περιθώρια να καθυστερήσει την έναρξή τους πολλοί υπουργοί ζητούν ν’ανοίξουν την ώρα τους.

Οι Γερμνανοί πάλι δίνουν μεγάλη σημασία στην οικονομία τους και θέλουν όπως λένε οι γονείς να είναι απερίσπταστοι και παραγωγικοί στη δουλειά τους κι αυτό προϋποθέτει άνοιγμα σχολείων.
Οι Γερμανοί υπουργοί παιδείας πρόκειται να συζητήσουν για το νέο άνοιγμα σχολείων μόλις λήξει το τρέχον lockdown στις 10 Ιανουαρίου αναφέρει η dw 30/12/20

Η πρόσφατη άνοδος της Γερμανίας σε κρούσματα covid19 έφθασε σ΄ημερήσιο εθνικό ρεκόρ κρουσμάτων δεν απέτρεψε ορισμένους υπουργούς να προτείνουν τα σχολεία ν’ ανοίξουν ξανά σε δύο εβδομάδες.

Η υπουργός Πολιτιστικών Υποθέσεων της Βάδης-Βυρτεμβέργης Susanne Eisenmann είπε την στο πρακτορείο ειδήσεων DPA ότι ήθελε να ανοίξει ξανά σχολεία και νηπιαγωγεία στις 11 Ιανουαρίου “ανεξάρτητα από τον αριθμό των κρουσμάτων”.

Πάντως το κρατίδιο τ΄ Αμβούργου, έχει ήδη δηλώσει ότι θα κρατήσει τα σχολεία κλειστά για περισσότερο.
Καθένα από τα 16 κρατίδια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας οργανώνει το δικό του εκπαιδευτικό σύστημα, λογοδοτώντας λίγο στην ομοσπονδιακή διοίκηση της Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ για τους κανόνες κλεισίματος του σχολείου, αν και τα τρέχοντα εθνικά μέτρα συμφωνήθηκαν σε σύνοδο κορυφής όλων των κυβερνήσεων τον Νοέμβριο.Αν και υπάρχουν εισηγήσεις από τους επικεφαλείς των κρατιδίων να συνεχιστεί το lockdown η Υπ. Υγείας φαίνεται να εξαιρεί τα σχολεία:

“Δεν βλέπω πώς στην τρέχουσα κατάσταση μπορούμε να επιστρέψουμε σε κατάσταση προ-lockdown”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Jens Spahn σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το άνοιγμα σχολείων (που ουσιαστικά στη Γερμανία έκλεισαν μόνο για διακοπές).

Οι επί μέρους κυβερνήσεις των κρατιδίων στη Γερμανία επιθυμούν να ανοίξουν σχολεία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, έτσι ώστε οι γονείς να μην χάνουν χρόνο από τη δουλειά και να επιβραδύνεται περαιτέρω η οικονομία και ο Eisenmann είπε, “τα μαθήματα στην τάξη δεν μπορούν να αντικατασταθούν.”dw.30/12/20

ΒΕΛΓΙΟ

”Επιστροφή στο σχολείο: η γαλλόφωνη υπουργός πιέζει γονείς και καθηγητές να σεβαστούν τα μέτρα της καραντίνας. Οι διακοπές σύντομα θα τελειώσουν” είναι άρθρο της lalibre 31/12/20 μεταφέροντας ειδήσεις του πρακτορείου BELGA
Σε 4 μέρες ξαναρχίζουν τα μαθήματα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και η Υπ. Παιδείας Caroline Désir (PS) επέμεινε την Πέμπτη τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού και οι μαθητές ν α τηρήσουν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Και στην φλαμανδόφωνη εκπαίδευση θ΄ανοίξουν κανονικά τα σχολεία μετά το πέρας των διακοπών. Μάλιστα λειτουργούσαν ως και χωρίς μάσκα ως τώρα γι αυτό το σοσιαλιστικό συνδικάτο το ACOD ζητάει υποχρεωτική μασκοφορία στο δημοτικό κυρίως στην 5η και 6η δημοτικού μεταφέρει σήμερα η Het Laatste Nieuws ce samedi. “Καλυτέρα αυτό παρά να κλείσουμε εκ νέου τα σχολεία “, γράφει το συνδικάτο. rtbf

Aν και φοβούνται τον βρετανικό ιό που είναι ως και πιο μεταδόσιμος κατά 70% στα παιδιά κι ενώ το Βέλγιο ουσιαστικά συνορεύει μ΄Αγγλία 1,5 ώρα από Βρυξέλλες μέσω τούνελ Μάγχης ωστόσο το πιο επιφυλακτικό συνδικάτο το ACOD το μόνο που ζήτησε ήταν μάσκες στην 5η και 6η Δημοτικού.


dimpenews.com

Back to top button