breaking newsΔιεθνή

Ημέρα εθνικού πένθους για τη Τσεχία μετά το μακελειό στην Πράγα – Θα τηρηθεί κι ενός λεπτού σιγή για τα θύματα

Νεκρός ο μακελάρης – Σε 14 ανέρχονται τα θύματά του

Ημέρα εθνικού πένθους είναι η σημερινή για την Τσεχία, έπειτα από το μακελειό με τους δεκάδες νεκρούς στο πανεπιστήμιο της Πράγας. Οι σημαίες στα επίσημα κτίρια κυματίζουν μεσίστιες και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι.

Σε δήλωσή του, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα είπε ότι η χώρα είχε σοκαριστεί από αυτή την «τρομερή πράξη».

«Είναι δύσκολο να βρεις λόγια για να εκφράσεις την καταδίκη από τη μια και, από την άλλη, τον πόνο και τη θλίψη που νιώθει ολόκληρη η κοινωνία μας αυτές τις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα».

Οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως για τη φρικτή μαζική δολοφονία, που έχει σοκάρει όλη την Ευρώπη, είναι ανατριχιαστικές. Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία φαίνεται να ψάχνουν τον δράστη για να τον ακινητοποιήσουν, «ορμώντας» μέσα στο κτήριο αλλά τελικά τον βρίσκουν νεκρό. Φωνάζουν σε κόσμο να φύγει και τον βοηθούν να το κάνει με ασφάλεια.

Η Τσεχία πενθεί την μεγαλύτερη ένοπλη επίθεση στην σύγχρονη ιστορία, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 15. Πρόκειται για τον 24χρονο David Kozak και τα 14 θύματά του, με τo τελευταίο που προστέθηκε στη μακάβρια λίστα να είναι άτομο που είχε τραυματιστεί και υπέκυψε στο νοσοκομείο.

Ήθελε να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορούσε
Ο μακελάρης ήθελε να δολοφονήσει όσους περισσότερους μπορούσε, σύμφωνα με όσα μαρτυρούν τα τραύματα στα θύματα του.

Η αστυνομία της Τσεχίας ανέφερε ότι ο δράστης πυροβολούσε στο κεφάλι και το στήθος, ενώ λιγότερο στόχευε στα άκρα.

Από τους τραυματίες, οι δέκα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και εκτιμάται πως δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε πως μεταξύ των τραυματιών, υπάρχουν τρεις ξένοι υπήκοοι, δύο άτομα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένας από την Ολλανδία.

Σημειώνεται, ότι ο 24χρονος άντλησε έμπνευση από τον 19χρονο Ilnaz Galyaviev που σκόρπισε τον θάνατο στο σχολείο του το 2021.

Παράλληλα, πήρε έμπνευση και από την 14χρονη Αλίνα Αφανασκίνα που στις 7 Δεκεμβρίου του 2023 άνοιξε πυρ στο σχολείο της και σκότωσε ένα συμμαθητή της, ενώ στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

PrimeNews.

Back to top button