breaking newsΔιεθνή

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αμφιβάλει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκότωσαν τον επικεφαλής της ισλαμικής κρατικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι

“:

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση για την εκκαθάριση του ηγέτη του “Ισλαμικού Κράτους” * Αμπού Μπακ αλ Μπαγκντάντι, το οποίο φέρεται ότι διεξήχθη από αμερικανικά στρατεύματα.

Το ρωσικό τμήμα σημείωσε ότι δεν παρέσχε βοήθεια για την πτήση της αμερικανικής αεροπορίας, όπως δήλωσε ο Donald Trump. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας κατέστρεψαν τον ηγέτη του ISIS – ο αμερικανικός στρατός δήθεν έφθασε στην περιοχή όπου ο τρομοκράτης ήταν σε οκτώ ελικόπτερα και πραγματοποίησε μια επιχείρηση για να τον εξαλείψει. Ωστόσο, οι ειδικοί υπενθύμισαν ότι η Αλ Μπαγκντάιτ έχει ήδη βιώσει αρκετούς «θανάτους».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αμφιβάλει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστρεψαν τον επικεφαλής της ισλαμικής κρατικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Νωρίτερα, μια δήλωση έγινε από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump.

“Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά του αμερικανικού στρατού στην Τουρκία από τη ζώνη εξολόθρευσης Idlib της επιχείρησης για την τακτική καταστροφή του πρώην ηγέτη του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi”, δήλωσε ο Igor Konashenkov, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Τόνισαν επίσης ότι «η αύξηση του αριθμού των άμεσων συμμετεχόντων και των χωρών που φέρεται να συμμετείχαν σε αυτήν την« επιχείρηση », καθώς και οι συγκρουόμενες πληροφορίες για τις λεπτομέρειες της λειτουργίας της,” εγείρουν καλά τεκμηριωμένα ερωτήματα και αμφιβολίες για την πραγματικότητά της, και μάλιστα με επιτυχία “.

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τρούμπ ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός κατάφερε να εξαλείψει  τον αλ Μπαγκντάντι

“Οι ΗΠΑ έχουν φέρει το νούμερο ένα τρομοκράτης στη δικαιοσύνη. Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντ είναι νεκρός “, δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης.

Επίσης στο θέμα
Ο αμερικανικός στρατός στη Συρία
“Ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω”: γιατί τα αμερικανικά στρατεύματα δεν μπορούν να βγουν εντελώς από τη Συρία
Η Ουάσιγκτον προτίθεται να αφήσει μέρος των στρατευμάτων της σε οικισμούς κοντά σε πετρελαϊκά πεδία στη βορειοανατολική Συρία. Αυτό δήλωσε ο υπουργός …
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ηγέτης της IG «πέθανε σαν δειλός», ενεργοποιώντας μια ζώνη αυτοκτονίας ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από ένα υπόγειο τούνελ από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. Ο ιδιοκτήτης του Λευκού Οίκου είπε επίσης ότι κατά τη στιγμή της έκρηξης, υπήρχαν τρία παιδιά μαζί του – όλοι πέθαναν. Άλλα 11 παιδιά απελευθερώθηκαν. Επιπλέον, σύμφωνα με το Trump, ο αμερικανικός στρατός εξάλειψε επίσης αρκετούς μαχητές, χωρίς να υποστεί ζημιές.

Ο αρχηγός του κράτους δήλωσε επίσης ότι το σώμα του τρομοκράτη ήταν σοβαρά παραμορφωμένο, ωστόσο, η εξέταση επιβεβαίωσε ότι ήταν ο αλ Μπαγκντάντι

“Θέλω να ευχαριστήσω τις χώρες – τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους Συριακούς Κούρδους για την υποστήριξη που μας έδωσαν σε αυτή την πολύ επικίνδυνη αποστολή “, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τράμπ δήλωσε ότι η Ρωσία, σύμφωνα με ισχυρισμούς, παρείχε αμερικανικά ελικόπτερα στα οποία τα αμερικανικά στρατεύματα που συμμετείχαν στην επιχείρηση μετακόμισαν την ευκαιρία να περάσουν από “έδαφος ελεγχόμενο από τη Ρωσική Ομοσπονδία”. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Αμερικανό ηγέτη, δεν ενημέρωσε τη Μόσχα για τους στόχους της.

Επιπλέον, ο κ. Trump, στην ομιλία του, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να μην ενημερώσει το Κογκρέσο για την επερχόμενη επιχείρηση προκειμένου να αποφευχθεί η διαρροή μέσων που θα μπορούσαν να βλάψουν τους αμερικανικούς στρατιωτικούς.

Οι πρώτες αναφορές ότι οι ΗΠΑ εκκαθάρισαν τον αλ-Βαγδάτη εμφανίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου όταν το Trump δημοσίευσε στο Twitter την είδηση ​​ότι “κάτι πολύ μεγάλο συνέβη”. Σχεδόν αμέσως, η υπηρεσία Τύπου του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε την έκκληση του προέδρου την Κυριακή. Για το χρονικό διάστημα που έμεινε πριν από αυτό, πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενοι πηγές στο Πεντάγωνο και στο Λευκό Οίκο, ανέφεραν ότι  ο αλ Μπαγκντάντισκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ειδικής επιχείρησης στη συριακή επαρχία Idlib.

Η τουρκική αντιπροσωπεία Anadolu είπε ότι ο τρομοκράτης πέθανε κοντά στο χωριό Barisha. Σύμφωνα με δημοσιογράφους, η επιχείρηση διήρκεσε μερικές ώρες, αφορούσε οκτώ ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Τα όργανα επτά ατόμων φέρονται να βρίσκονται στο χώρο της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού και τριών γυναικών, αναφέρουν οι αναφορές. Ο οργανισμός διένειμε ένα βίντεο από τη σκηνή της έκρηξης.

”Χρειάζεστε απόδειξη΄΄

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι δεν γνώριζαν τίποτα για κάποια «βοήθεια» που η Ρωσία, σύμφωνα με το Trump, φέρεται ότι παρείχε στον αμερικανικό στρατό.

“Δεν γνωρίζουμε καμία υποτιθέμενη βοήθεια για την πτήση της αμερικανικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο της ζώνης de-escalation Idlib κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης”, ανέφερε ο Konashenkov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 26 Οκτωβρίου και τις τελευταίες ημέρες, δεν έχουν καταγραφεί αεροπορικές επιθέσεις στις ΗΠΑ στην περιοχή Idlib.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας υπενθύμισε επίσης ότι ολόκληρο το έδαφος της ζώνης απαγόρευσης κλιμάκωσης Idlib που δεν ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση  ελέγχεται από το σύριακό υποκατάστημα της Αλ Κάιντα ** – την τρομοκρατική ομάδα Jabhat al-Nusra ***.

“Αυτή η ομάδα έχει καταστρέψει πάντα χωρίς αμφιβολία το ISIS και οποιονδήποτε από τους αντιπροσώπους της επί τόπου ως οι κύριοι ανταγωνιστές για την εξουσία στη Συρία. Ως εκ τούτου, μια ήσυχη διαμονή στο έδαφος που ελέγχεται από τη Συρία Αλ Κάιντα, πρώην ηγέτη του ISIS, αξίζει τουλάχιστον κάποιες άμεσες αποδείξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλους συμμετέχοντες στην επιχείρηση “, ανέφερε ο Konashenkov.

Η στρατιωτική υπηρεσία δήλωσε επίσης ότι μετά την τελική ήττα του IS από το κρατικό στρατό της Συρίας με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στις αρχές του 2018, ο επόμενος «θάνατος» του al-Baghdadi δεν έχει πλέον επιχειρησιακή σημασία.

Με τη σειρά του, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την ανταλλαγή πληροφοριών με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την εξάλειψη του. Είναι αλήθεια ότι το τμήμα δεν έδειξε τι είδους πληροφορίες συζητούνται.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι δεν πρόκειται για την πρώτη είδηση ​​του θανάτου του al-Baghdadi. Από το 2014, όταν ο άνθρωπος αυτός δήλωσε τον χαλίφη του “κράτους” που δημιούργησε η ομάδα στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, ο θάνατός του έχει αναφερθεί αρκετές φορές. Για παράδειγμα, το 2015, ορισμένα αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αλ-Μπαγδάντι πέθανε κατά τη διάρκεια επιδρομής με αμερικανικά αεροσκάφη.

Ένας ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Μπόρις Ντόλγκογκ, σε συνέντευξη στην RT επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι για πρώτη φορά ο θάνατος του ηγέτη του ISIS επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η καταστροφή του al-Baghdadi είναι απίθανο να επηρεάσει τις δραστηριότητες του ISIS, καθώς η ομάδα έχει εκκαθαριστεί και τα υπόλοιπα κύτταρα του ύπνου δεν αποτελούν πλέον σημαντική απειλή, δήλωσε ο Dolgov. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι στο μέλλον μπορούν να ενεργοποιηθούν και πάλι.

“Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ιδεολογία του ISIS θα παραμείνει και θα συνεχίσει να βλάπτει, ανεξάρτητα από το ποιος είναι σήμερα επικεφαλής των τρομοκρατών”, δήλωσε.

Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι ο θάνατος της Αλ-Βαγδάτι δεν θα επηρεάσει την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ. Τώρα στις χώρες αυτές, η IG έχει μόνο συνωμοσιακά κύτταρα και διαφορετικές ομάδες. Η δραστηριότητά τους δεν εξαρτάται από το αν ο όμιλος έχει ένα τυπικό κεφάλι, ο Dolgov είναι σίγουρος.

Αλλά για την εγχώρια πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εκκαθάριση του ΑλΜπαγδατί, εάν έλαβε χώρα πραγματικά, θα επηρεαστεί, λένε οι ειδικοί.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν από καιρό τη δυνατότητα να εξαλείψουν τον επικεφαλής του ISIS. Αλλά ο Αμερικανός ηγέτης αποφάσισε να το κάνει τώρα εν μέσω κακών ειδήσεων για να αυξήσει την τρέχουσα βαθμολογία του », δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μπτερτερ, εμπειρογνώμονας στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Μελετών, σε συνέντευξη με την RT.

Μιλάμε για τους ισχυρισμούς κατά του Trump, οι οποίοι υποβλήθηκαν από εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος. Πιστεύουν ότι ο Αμερικανός ηγέτης, εκμεταλλευόμενος την επίσημη θέση του, προσπάθησε να επιτύχει συμβιβασμούς στον αντίπαλό του για εκλογική προεκλογική εκστρατεία Τζο Μπάιντεν από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζέλενσκι. Για το λόγο αυτό, οι Δημοκρατικοί απειλούν να προσβάλλουν τον σημερινό επικεφαλής του Λευκού Οίκου.

Η απόφαση του Trump να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τις περιοχές που ελέγχονται από την Κούρδο της Συρίας προκάλεσε επίσης αρνητική αντίδραση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η κίνηση επικρίθηκε και από τους δύο αντιπάλους του Trump στο Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς και από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους.

 Ωστόσο, η κατάργηση του al-Baghdadi δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά την πορεία της εκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.

“Οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2020, δηλαδή σε ένα χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλά θα συμβούν και πολλά θα ξεχαστούν », κατέληξε ο Bruter.

* «Ισλαμικό κράτος» (ISIS, ISIS) – ο οργανισμός αναγνωρίστηκε ως τρομοκράτης με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 29ης Δεκεμβρίου 2014.
** Αλ Κάιντα – ο οργανισμός αναγνωρίστηκε ως τρομοκράτης με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 14 Φεβρουαρίου 2003.
*** Ο “Jabhat al-Nusra” (“Jabhat Fath al-Sham”, “Front al Nusra”, “Hayat Tahrir al-Sham”) – ο οργανισμός αναγνωρίστηκε ως τρομοκράτης με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 29ης Δεκεμβρίου 2014.
https://russian.rt.com/world

Related Articles

Αρέσει σε %d bloggers: