breaking newsΔιεθνή

«Ψυχραίνουν» οι σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας – Ρώσος ΥΠΑΜ: «Δύσκολη η συνεργασία με την Τουρκία στη Συρία» – Άγριες μάχες SAA-ΤΕΔ στη Ρας αλ Αϊν

 

Ένταση φαίνεται πως επικρατεί ξανά μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών στη Βόρεια Συρία.

Καθώς οι Τούρκοι δηλώνουν συνεχώς έτοιμοι να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις κατά των κουρδικών πληθυσμών, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δηλώνει πως η συνεργασία με την Τουρκία δεν είναι καθόλου εύκολη.

Η Μόσχα επιδιώκει να κερδίσει γεωπολιτική επιρροή στην περιοχή με τη διαχρονική τακτική «διαίρει και βασίλευε», απομακρύνοντας σταδιακά την Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι αιμοδιψείς Τούρκοι και η μανία τους κατά των Κούρδων μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για την υλοποίηση των ρωσικών σχεδίων, καθώς συνεργάζονται με μια απρόβλεπτη – και σε πολλές περιπτώσεις εγκληματική – δυνάμη.

Η εφαρμογή του ρωσοτουρκικού μνημονίου για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη βόρεια Συρία δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η κυριαρχία της Συρίας και να επιτευχθεί ειρήνη, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Το μνημόνιο, το οποίο υπογράφουν οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, υλοποιείται «όχι χωρίς δυσκολία», αλλά βλέπουμε ότι αυτός είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και να διατηρήσουμε την κυριαρχία της Συρίας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Ο υπουργός επεσήμανε την ετοιμότητα της Ρωσίας να μοιραστεί την εμπειρία της στην καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και της ιατρικής βοήθειας.

Μάχες μεταξύ δυνάμεων του Άσαντ και Τούρκων

Μάχες μεταξύ του συριακού στρατού και τουρκικών δυνάμεων ξέσπασαν στην βορειοανατολική Συρία στην περιοχή του Ρας αλ Άιν που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο επίκεντρο της τουρκικής εισβολής.

Την εμπλοκή επιβεβαιώνει και η πλευρά των υποστηρίζομενων από την Τουρκία δυνάμεων στην περιοχή, σημειώνοντας ωστόσο ότι αντίστοιχες αψιμαχίες με τον κυβερνητικό στρατό του Μπασάρ Αλ Άσαντ σημειώνονταν και τις προηγούμενες ημέρες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την στιγμή που στην Γενεύη με πρωτοβουλία της Ρωσίας ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία, αλλά και ενώ η τουρκική ηγεσία αμφισβητεί εκ νέου την ρωσική πλευρά η οποία υποστηρίζει ότι οι κουρδικές δυνάμεις έχουν αποτραβηχτεί εκτός της ζώνης ασφαλείας των 30 χιλιομέτρων όπως ορίζει η ρωσοτουρκική συμφωνία που επετεύχθη προ ημερών στο Σότσι.

Η Μόσχα έχει μπει «σφήνα» στη σύγκρουση δύο συμμάχων της, της Τουρκίας και του Μπασάρ αλ Άσαντ, και είναι σχεδόν βέβαιο πως αν χρειαστεί να επιλέξει ανάμεσα στους δύο, θα τείνει στον πιο σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο, που φυσικά είναι η Δαμασκός.

Το χρονικό της «εκεχειρίας»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μαραθώνιων συνομιλιών στο Σότσι ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και οι συριακές δυνάμεις θα διευκόλυναν την απομάκρυνση Κούρδων μαχητών από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας εντός 150 ωρών.

Μετά την απόσυρση, οι Ρώσοι και οι Τούρκοι αξιωματικοί θα περιπολούν τα σύνορα για να αποτρέψουν τυχόν συγκρούσεις στην περιοχή. Η συμφωνία σταθεροποίησε την ανησυχητική κατάσταση στην περιοχή μετά από τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Η επιχείρηση στόχευε σε δυνάμεις του ISIS (αν και δεν έγινε καμία επίθεση σε θέση τζιχαντιστών) και σε Κούρδους μαχητές, καθώς οι τουρκικές αρχές θεωρούν ότι είναι συνδεδεμένες με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση στη χώρα.

Την Τρίτη, η Μόσχα ενημέρωσε την Άγκυρα ότι η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ρωσίας – Τουρκίας έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

 

 

pentapostagma

Related Articles