breaking newsΕλλάδα

Η Ελλάδα όμηρος της Τουρκίας, της ΕΕ αλλά & των δικών της λαθών στο μεταναστευτικό

 

Επεισόδια στη Μόρια ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών από τη μια μεριά και αστυνομικών δυνάμεων από την άλλη, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς εντός του καταυλισμού.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

 

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η Ελλάδα καθώς οι μεταναστευτικές ροές κυρίως από την Τουρκία είναι και πάλι, μετά από χρόνια ανεξέλεγκτες καθώς είναι προφανές ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει χαλαρώσει τους ελέγχους του προκειμένου να πετύχει, με αυτόν τον ιδιότυπο εκβιασμό, την επίτευξη των στόχων του.

 

Η Ελλάδα λεκτικά έχει τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ουσιαστικά βρίσκεται σε ομηρία λόγω της διελκυστίνδας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας με τρόπαιο τα περίπου 3 δισ. Ευρώ που ζητά εδώ και τώρα η Τουρκία.

Μετά την έκρηξη του 2015 και τη συμφωνία που επετεύχθη τότε η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό και η Ελλάδα μπορούσε κουτσά στραβά να αντιμετωπίσει τις ελεγχόμενες ροές. Αυτό όμως σε ένα βαθμό αποκοίμισε τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θεώρησε για κάποιο άγνωστο λόγο ότι είχε λύσει τα προβλήματά της.

Με τον τρόπο αυτό δεν ελήφθησαν οι αποφάσεις που ήταν απαραίτητες τόσο για τον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων όσο και για την πλήρη ενεργοποίηση της συμφωνίας επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία.

Παράλληλα, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες η ελληνική αλλά και η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία δημιούργησε χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν να εξεταστούν οι αιτήσεις για το άσυλο και έτσι βρίσκονται και αυτοί από τη δική τους πλευρά εγκλωβισμένοι περιμένοντας καρτερικά την τελική απόφαση των αρχών.

Παράλληλα, η Μόρια, εξακολουθεί να αποτελεί τη ντροπή του σύγχρονου πολιτισμού καθώς επί σχεδόν τέσσερα χρόνια δεν έχει καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει στοιχειωδώς ανεκτές υποδομές και κυρίως τα σπάσει τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους ίδιους τους πρόσφυγες. Από την αρχή του φετινού καλοκαιριού, όταν έγινε φανερό ότι θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2015 δυστυχώς και οι δύο κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν μερίμνησαν για συντονισμένες κινήσεις και αντιδράσεις.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γίνει καμία απαραίτητη προετοιμασία παρά αποσπασματικές ρυθμίσεις ψευτοδιαχείρισης του προβλήματος στη λογική της διασποράς των μεταναστών. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας με την ανάληψη της εξουσίας, τον Ιούλιο, ναι μεν λεκτικά και σημειολογικά επισημάνθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης αλλά σε πρακτικό επίπεδο, μόλις σήμερα 30 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Να σημειωθεί δε ότι μόνο μετά τη χθεσινή πυρκαγιά στη Μόρια και την εξέγερση που σημειώθηκε το θέμα αναβαθμίστηκε στην ατζέντα της συνεδρίασης από τρίτο σε πρώτο. Έτσι, μετά από πολλούς μήνες ουσιαστικής εμβαλωματικής πολιτικής η Ελλάδα πρέπει να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για:

Τον τρόπο φύλαξης των συνόρων της στον Έβρο και στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου και του Λιβυκού Πελάγους. Την άσκηση πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για ουσιαστικότερη βοήθεια τόσο στο επίπεδο της αποτροπής όσο και της διαχείρισης όσων περνούν σύνορά μας. Την ενεργοποίηση της συνθήκης επαναπροωθήσεων στην Τουρκίας

Την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και κυρίως της Λέσβου με μεταφορά και μοίρασμα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε συνεννόηση με τις περιφέρειες.

Την ουσιαστική λειτουργία των επιτροπών παροχής ασύλου προκειμένου να ξεκαθαριστεί πόσοι και κυρίως ποιοι από τους χιλιάδες αιτούντες δικαιούνται άσυλο και άρα στοιχειώδη νομιμοποίηση. Το τι θα κάνει με τους χιλιάδες μετανάστες που παραμένουν στη χώρα χωρίς χαρτιά, χωρίς προοπτική και χωρίς σχέδιο.

Πηγή: Η Ελλάδα όμηρος της Τουρκίας, της ΕΕ αλλά & των δικών της λαθών στο μεταναστευτικό https://hellasjournal.com/2019/09/i-ellada-omiros-tis-toyrkias-tis-ee-alla-amp-ton-dikon-tis-lathon-sto-metanasteytiko/

Back to top button