breaking newsΕλλάδα

Δέσμευση λογαριασμών σε ΜΚΟ που ασχολείται με ασυνόδευτα προσφυγόπουλα: Τα χρήματα (πάνω από 200.000 ευρώ) πήγαιναν στο λογαριασμό του διαχειριστή

Η Αρχή κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, υπό τον Χαρ. Βουρλιώτη, προχώρησε σε έρευνα μετά από πληροφορίες που διέθετε και ήδη αφενός δέσμευσε λογαριασμούς και αφετέρου έστειλε δικογραφία στον εισαγγελέα.

Μια ακόμα περίπτωση, πιθανής, κατάχρησης της ιδιαίτερης εμπιστοσύνης που εμπεριέχει η ανάληψη της φροντίδας ανήλικων παιδιών που βρίσκονται ασυνόδευτα στο δρόμο της προσφυγιάς, αναδεικνύει η Αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος.

Πρόκειται για γνωστή ΜΚΟ, που δραστηριοποιείται κυρίως στον Έβρο με έμβλημα τις δράσεις υπέρ των ανήλικων προσφυγόπουλων, εξ’ ου και η σχετική επωνυμία της, η οποία ελέγχθηκε ενδελεχώς από την Αρχή υπό τον επικεφαλής της, επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη.

Δέσμευση λογαριασμών σε ΜΚΟ

Με απόφαση του η Αρχή προχώρησε στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τόσο της ΜΚΟ, όσο και της ιδρυτή και διαχειριστή της, ενώ έστειλε και σχετικό πόρισμα για τυχόν διάπραξη του αδικήματος της “υπεξαίρεσης χρημάτων” σε βάρος της ΜΚΟ, από τον διαχειριστή της, στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Πάνω από 200.000 ευρώ

Η εν λόγω ΜΚΟ έχει έδρα την Αθήνα αλλά δραστηριοποιείται κυρίως στον Έβρο, αναλαμβάνει τη φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων τα οποία εν συνεχεία κατευθύνονται κυρίως προς τη Γερμανία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξ ου και η ιδιωτική χρηματοδότηση που λάμβανε η ΜΚΟ ήταν κυρίως απο τη Γερμανία. Όπως προέκυψε όμως τα φιλοξενούμενα παιδιά ήταν πολύ λίγα (2-3) και σίγουρα αναντίστοιχα της χρηματοδότησης που λάμβανε η ΜΚΟ.

Αυτό όμως που προκάλεσε την παρέμβαση ήταν το γεγονός ότι σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής τα χρήματα περνούσαν απο το ταμείο της ΜΚΟ και κατέληγαν σε λογαριασμό του διαχειριστή της στην Βουλγαρία.

Εν ολίγοις οι ελεγκτές της Αρχής θεωρούν πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως τα χρήματα της ιδιωτικής χρηματοδότησης , δεν κατέληγαν στους σκοπούς της ΜΚΟ αλλά στο λογαριασμό του διαχειριστή της και μάλιστα στο εξωτερικό.

Το πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται σε “υπεξαίρεση” από ταμεία της ΜΚΟ, ενώ ήδη με εντολή του κ. Βουρλιώτη δεσμεύθηκαν τόσο οι λογαριασμοί της ΜΚΟ όσο και του διαχειριστή της, αφού εκεί, φέρεται να είχαν καταλήξει πάνω από 200.000 ευρώ.

Το πόρισμα ήδη έχει αποσταλεί για τα περαιτέρω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών που θα αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες.

primenews.

Back to top button