NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

Παγκόσμια ετοιμότητα πολέμου λόγω Ταϊβάν

Ένα διχασμένο κοινοβούλιο που πιθανότατα θα μετριάσει την πολιτική του ατζέντα, θα αντιμετωπίσει ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν Lai Ching-te, με το Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν να θεωρείται πλέον πλειοψηφών, με οκτώ έδρες, αφού κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα των 113 εδρών.

Η προεδρική αναμέτρηση του Σαββάτου ήταν μια τριμερής κούρσα μεταξύ των υποψηφίων από το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα ή DPP — το οποίο η Κίνα περιγράφει ως «σοβαρή απειλή», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το φιλο-κινεζικό Kuomintang, και το μικρότερο Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν ή TPP.

Το Kuomintang, ή KMT, κέρδισε 52 έδρες στο νομοθετικό σώμα – μία περισσότερες από το DPP – και ο μαχητικός Han Kuo-yu θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η επιλογή του κόμματος για Πρόεδρος, κατά την επιστροφή του στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν.

Εάν το KMT σχηματίσει συνασπισμό με το TPP, χωρίς να ορίζει τον Han επικεφαλής – μετά την ανάκληση ως δήμαρχος Kaoshiung και την ήττα στις προεδρικές εκλογές του 2020 ως υποψήφιος του KMT – μπορεί να μετριαστεί από τον υποψήφιο εταίρο του συνασπισμού.

Ενώ ο Lai κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Σαββάτου με το 40% της λαϊκής ψήφου, το DPP του έχασε 10 έδρες στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν από τις προηγούμενες 61 έδρες, χάνοντας την πλειοψηφία του.

Μετεκλογικές ισορροπίες

Σε μια μετεκλογική συνέντευξη Τύπου, ο Lai δεσμεύτηκε να παραμείνει ανοιχτόμυαλος στη διακυβέρνησή του, ενώ δεσμεύτηκε να σφυρηλατήσει τη συναίνεση σε ένα διχασμένο νομοθετικό σώμα.

«Επειδή το KMT δεν κέρδισε την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα, θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη του TPP για να οικοδομήσει έναν συνασπισμό της πλειοψηφίας, και εάν το KMT είναι πολύ αδιάλλακτο και προσπαθήσει να αντιταχθεί σε όλα όσα θέλει να κάνει η διοίκηση Lai», δήλωσε η Sara Newland, επίκουρη καθηγήτρια κυβέρνησης στο Smith College και μελετήτρια τοπικής πολιτικής στην Κίνα και την Ταϊβάν.

«Οι θέσεις πολιτικής του TPP δεν είναι πολύ σταθερές, επομένως θα μπορούσαν να συνεργαστούν εξίσου εύκολα με το DPP όσο και το KMT σε πολλά θέματα», πρόσθεσε.

«Και δεδομένης της κριτικής τους για την αναποτελεσματικότητα των μεγάλων κομμάτων, δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον του TPP να είναι μέρος ενός συνασπισμού που αναστέλλει τη νομοθετική διαδικασία – αυτό θα φαινόταν απλώς πραγματικά υποκριτικό».

Περισσότερη αυτοσυγκράτηση απέναντι στην Κίνα

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει τον Lai να υιοθετήσει μια πιο συγκρατημένη πολιτική για την Κίνα – ιδιαίτερα από τη στιγμή που η KMT και η TPP έχουν υποστηρίξει μια πιο συμβιβαστική στάση – ακόμη και όταν το Πεκίνο είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση της Ταϊβάν όταν ο Lai ορκιστεί επίσημα ως πρόεδρος τον Μάιο. Το νέο κοινοβούλιο θα αναλάβει καθήκοντα τον επόμενο μήνα.

«Ο Lai απέφυγε από προκλητική ρητορική υπέρ της ανεξαρτησίας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας και η βασική μας υπόθεση είναι ότι η κυβέρνησή του θα δείξει συνέχεια με την Tsai, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το αίσθημα κατά της ηπειρωτικής χώρας αποφεύγοντας προφανείς προκλήσεις», δήλωσε ο Gabriel Wildau, διευθύνων σύμβουλος της Teneo, επικεντρώνοντας τον πολιτικό κίνδυνο στην Κίνα.

«Το Πεκίνο θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα σήματα από την ομιλία των εγκαινίων του Lai», πρόσθεσε. «Εκτός από στρατιωτικές ασκήσεις, το Πεκίνο μπορεί επίσης να επιβάλει νέους δασμούς ή να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες της Ταϊβάν που είναι πολιτικοί δωρητές στο DPP».

Το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα τον Lai ως «επίμονο εργάτη για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και επικίνδυνο αυτονομιστή, πλαισιώνοντας τις εκλογές ως επιλογή μεταξύ «ειρήνης και πολέμου, ευημερίας και παρακμής». Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με την απερχόμενη Πρόεδρο Tsai Ing-wen από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2016.

Η Tsai δεν στάθηκε στις εκλογές αυτές επειδή έχει υπηρετήσει τις δύο προεδρικές θητείες το μέγιστο. Η δημοκρατία είναι συμβιβασμός. Ο Lai θα αναγκαστεί να καταλήξει πρώτα σε συναίνεση πριν μπορέσει να εξασφαλίσει τις επιδιώξεις του. Μπορεί επίσης να τον περιορίσει να είναι πιο μετριοπαθής.

Ο ρόλος της Κίνας

Η Κίνα δεν παραιτήθηκε ποτέ από την αξίωσή της επί της Ταϊβάν – η οποία αυτοδιοικείται από τότε που το κινεζικό εθνικιστικό κόμμα, ή Kuomintang, κατέφυγε στο νησί μετά την ήττα του στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο το 1949.

Το DPP δεν έχει αποδεχθεί τη λεγόμενη «Συναίνεση του 1992» και αμφισβητεί τη σιωπηρή συμφωνία για «μία Κίνα» μεταξύ της τότε κυβέρνησης του KMT και αξιωματούχων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, την οποία το Πεκίνο θεωρεί τη βάση για εμπλοκή στα Στενά.

Ο Lai δήλωσε το Σάββατο ότι δεσμεύεται για την ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν και είναι ανοιχτός στην επανέναρξη των συνομιλιών με βάση την «ισότητα και αξιοπρέπεια» – αν και κατέστησε σαφές ότι είναι επίσης «αποφασισμένος να προστατεύσει την Ταϊβάν από απειλές και εκφοβισμούς από την Κίνα».

Συναίνεση ή αδιέξοδο;

Σε μια μετεκλογική συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, ο Lai δεσμεύτηκε να οικοδομήσει «ένα νέο πολιτικό περιβάλλον επικοινωνίας, διαβούλευσης, συμμετοχής και συνεργασίας» στο νέο νομοθετικό σώμα.

«Οι δηλώσεις του Lai για την οικοδόμηση συναίνεσης είναι πιθανό όχι μόνο επειδή κέρδισε μόνο το 40% των ψήφων και θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες για τις σχέσεις με την Κίνα, αλλά και πρακτικές», δήλωσε ο Timothy S. Rich, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Western Kentucky. .

Η ανάδειξη του Ko Wen-je ως προεδρικού υποψηφίου του Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν έχει διχάσει το συνηθισμένο δίπολο DPP και KMT.

Οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των νέων της Ταϊβάν, οι οποίοι λένε ότι το κυβερνών DPP δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τα επείγοντα καθημερινά οικονομικά τους ζητήματα.

«Αναμένω (η διάσπαση του νομοθετικού σώματος) θα σημαίνει ότι η διοίκηση του Lai θα δυσκολευτεί να περάσει μεγάλο μέρος της ατζέντας του εκτός εάν είτε συντονιστεί με το TPP είτε απλώς επικεντρωθεί στους λίγους τομείς όπου μπορεί να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση.

Το TPP βρίσκεται σε εξαιρετική στρατηγική θέση για να κάνει ή να καταρρίψει τις νομοθετικές ελπίδες του Lai», πρόσθεσε ο Rich.

PrimeNews.

Back to top button