breaking newsΔιεθνή

Ο Αμερικανικός Στρατός αναπτύσσει combat drones ”τσέπης” που θα εκτοξεύονται από πάσης φύσεως πλατφόρμα μάχης

 

Χωριανόπουλος Άγγελος

Ο αμερικανικός στρατός αναπτύσσει εντατικά μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα εκτοξευθούν από το κατάστρωμα των μαχητικών ελικοπτέρων στο πλαίσιο του Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA), ενός προγράμματος μιας νέας μηχανής αναγνώρισης και επίθεσης σύμφωνα με αμερικανικά πρακτορεία αμυντικών αναλύσεων.

Η ομάδα-σμήνος  UAV με την ένδειξη ALE (Air Launch Effects), προσφέρει υποστήριξη, αναγνώριση, διεξάγει ηλεκτρονικό πόλεμο και λειτουργεί ακόμα και ως μεταφορέας πυρομαχικών. Μπορούμε να πούμε ότι ενώ η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στοιχηματίζει σε ένα ακριβό, μη επανδρωμένο wingman, ο στρατός βλέπει το μέλλον σε ένα σμήνος εξειδικευμένων μηχανών που εκτοξεύονται μαζικά σαν πυραύλους και διεξάγουν επιχειρήσεις και στα πέντε πεδία μάχης.

Συμβάσεις αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων που υπεγράφησαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ανάπτυξη μεμονωμένων εξαρτημάτων της μελλοντικής πλατφόρμας ALE από 10 κορυφαίες εταιρείες της αεροπορικής και αμυντικής βιομηχανίας. Το νησιωτικό σύμπλεγμα της νότιας Σινικής θάλασσας το οποίο υπερασπίεζεται ο στρατός των ΗΠΑ έναντι της Κίνας (παρόμοιο με του Αιγαίου) αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την χρήση τέτοιων συστημάτων μάχης. Ο στρατός των ΗΠΑ θέλει να αναπτύξει αυτό το πρόγραμμα αερομεταφερόμενων UAV σε συνεργασία και με ξένες εταιρείες (δημόσιες και ιδιωτικές). 

Το όλο πρόγραμμα βασίζεται στην δημιουργία φθηνών και εύκολα αναλώσιμων πλατφορμών οι οποίες μπορούν να βάλουν σταθούν έναντι σύγχρονων στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ιδέας ALE, τον Μάρτιο του 2020, από το ελικόπτερο UH-60 Black Hawk, το αεροσκάφος ALTUS (Air-Launched, Tube-Integrated, Unmanned System) εκτοξεύθηκε από εκτοξευτή που έμοιαζε με αυτούς των κατευθυνόμενων πυραύλων Spike ή TOW. Τον Ιούνιο, παρόμοιες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με το male MQ-1C Gray Hawk drone που χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό. Αυτά τα μηχανήματα μπορούν να ελεγχθούν από το κατάστρωμα του AH-64E Apache.

Το σύστημα ALTUS, δοκιμασμένο στο πλαίσιο του προγράμματος ALE, ζυγίζει από 9 έως περίπου 12 κιλά (ανάλογα με τη διαμόρφωση του φορτίου), μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 4 ώρες και να ταξιδέψει έως και 440 χιλιόμετρα. 

Δημοσιεύθηκε στις 12 Αυγούστου 2020 από το Κέντρο Ανάπτυξης Δυνατοτήτων Μάχης του Στρατού των ΗΠΑ, υπεύθυνο για την ανάπτυξη και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, το ALE Request for Proposals (RFI), περιέχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις προσδοκίες του «πιστού σμήνους».

Προορίζεται κυρίως για τις μηχανές που επιλέγονται στο πρόγραμμα FARA, οι φιναλίστ των οποίων είναι bell 360 Invictus και Sikorsky Raider X. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ελικόπτερο αναγνώρισης και κρούσης που υποστηρίζει τις μηχανές AH-64E Apache Guardian. Η εφαρμογή του σε λειτουργία έχει προγραμματιστεί για τις αρχές της δεκαετίας του 2030. 

Ένα σμήνος πολλαπλών χρήσεων που προστατεύει το ελικόπτερο

Τα εφέ εκτόξευσης αέρα (ALE), όπως υποδηλώνει το όνομα, πρόκειται να εκτοξευθούν ή να εκτιναχθούν κατά την πτήση από το μητρικό μηχάνημα και να παράγουν μια ποικιλία από εφέ.

Το πεδίο των καθηκόντων είναι ευρύ και περιλαμβάνει ενεργά και παθητικά μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και προστασίας της μητρικής μηχανής, καθώς και αναγνώριση-καταστροφή της άμυνας του εχθρού. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ένα ευρύ φάσμα μηχανών, ή μάλλον “κεφαλών”, για έναν κοινό φορέα: από οπτικά, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα αναγνώρισης, μέσω συστημάτων παρεμβολής και εμπλοκής έως την κυκλοφορία πυρομαχικών.

Στόχος του ALE: Διατηρήστε το πλεονέκτημα της αεροπορίας του στρατού των ΗΠΑ έναντι του εχθρού

Η γρήγορα παραγωγή του ”σμήνους” προκύπτει άμεσα από τις αναλύσεις των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και των πιθανών ένοπλων συγκρούσεων που προκύπτουν από τις αναλύσεις των τελευταίων ετών. Ο κίνδυνος των επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού στις συνθήκες ενός σύγχρονου πεδίου μάχης με υψηλό κορεσμό με συστήματα αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου έχει αυξηθεί σημαντικά.

Μια πιο συμμετρική σύγκρουση και δράση εναντίον δυνάμεων όπως η Ρωσία ή ακόμη και η Κίνα είναι μια πολύ πιο δύσκολη πρόκληση από τη δίωξη ακόμη και των καλύτερα οπλισμένων ανταρτών. Μπροστά σε τέτοιες απειλές, ο αμερικανικός στρατός θέλει να διατηρήσει το πλεονέκτημα που παρέχουν οι τελευταίες μη επανδρωμένες τεχνολογίες.

Η προσέγγιση αυτή προκύπτει άμεσα από τη μέθοδο λειτουργίας των χερσαίων δυνάμεων και την ιδιαιτερότητα της χρήσης ελικοπτέρων.

Ο χρόνος θα δείξει αν η ALE RFI θα οδηγήσει σύντομα στην έναρξη λειτουργίας τέτοιων μηχανών. Ωστόσο, δεν αμφισβητείται ότι ο κορεσμός των όλο και πιο προηγμένων και αυτόνομων UAV στο σύγχρονο πεδίο μάχης θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Με πληροφορίες από: defence24.pl, thewarzone.zom, bulgarianmilitary

infognomonpolitics.

Back to top button