breaking newsΔιεθνή

Αργεντινή: Στα όρια της κοινωνικής κατάρρευσης

Μπαράζ παραιτήσεων, δελτία στα τρόφιμα, πυροβολισμοί στους δρόμους και λεηλασίες

Ομάδες διαδηλωτών πραγματοποίησαν μεγαλειώδη πορεία στην πλατεία Plaza de Mayo στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες στις 28 Ιουλίου 2022, απαιτώντας περισσότερες κοινωνικές παροχές και ένα βασικό παγκόσμιο εισόδημα από την κεντροαριστερή κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και έχουν επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν ένα ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα 100.000 πέσος, ή 758 δολάρια ΗΠΑ. Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται στα όρια της κοινωνικής κατάρρευσης.

Reflection in Argentina after deadly looting | Features | Al Jazeera

Συνεχείς οι αντικαταστάσεις κυβερνητικών στελεχών

Περισσότερες διοικητικές ανατροπές σημειώθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες φέρεται να απομάκρυνε τη νεοδιορισθείσα υπουργό Οικονομίας της χώρας, Σιλβίνα Μπατάκις, στις 27 Ιουλίου μετά από λίγες μόνο εβδομάδες στην εξουσία.

H Μπατάκις αντικατέστησε τον Μάρτιν Γκουζμάν, ο οποίος παραιτήθηκε από την ίδια θέση στις 2 Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής του Κογκρέσου, Σέρχιο Μάσα, έλαβε γρήγορα τη θέση μετά την απομάκρυνση της Μπατάκις από τον Φερναντες. Ο Mάσα είναι σήμερα υπουργός Οικονομίας, Γεωργίας και Παραγωγικής Ανάπτυξης.

One dead in looting after Argentine police shun work | The Straits Times

«Θα αφιερώσω όλη μου την ενέργειά μου στην επίλυση προβλημάτων, καταλαβαίνοντας ότι είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορώ να δώσω στη χώρα», είπε ο Mάσα σε ανάρτησή του στο Twitter. Επίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Χούλιαν Ντομίνγκεζ, παραιτήθηκε στις 29 Ιουλίου. Και αυτό έγινε μετά την παραίτηση του προεδρικού συμβούλου και γραμματέα στρατηγικών υποθέσεων, Γκουστάβο Μπελίζ, στις 28 Ιουλίου.

Έτσι, σε λιγότερο από 30 ημέρες, τέσσερα υψηλού επιπέδου μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής είτε παραιτήθηκαν είτε απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Χάνει τα ερείσματα ο Φερνάντες

Η παραίτηση του Μπελίζ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την πολιτικά διχασμένη διοίκηση. Ήταν ένας από τους πιο κοντινούς αξιωματούχους στον Φερνάντες και ανέλαβε διαφορετικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης του οικονομικού και κοινωνικού συμβουλίου. Από τότε που ο Fernandez ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2020, 17 μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν παραιτηθεί.

Σε αναζήτηση για τα βασικά οι Αργεντίνοι

Εν τω μεταξύ, πολλοί Αργεντίνοι αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά για επιβίωση λόγω του ραγδαίου πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε το 60% τον Ιούλιο. Συχνές είναι οι λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για τη διάσωση των υπαλλήλων. Όπως είναι φυσικό, τέτοιες καταστάσεις έχουν και ακραίες συνέπειες, καθώς την τελευταία εβδομάδα 5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους έπειτα από πυροβολισμούς στην αργεντίνικη πρωτεύουσα.

Πέρα από τον πληθωρισμό, μεγάλο μέρος του πρόσφατου πανικού για τα εμπορεύματα προκλήθηκε από την έγκριση της κυβέρνησης για δελτία τροφίμων σε παντοπωλεία σε όλη τη χώρα.

 

Το μέτρο εισήχθη αρχικά στα τέλη Μαρτίου, δίνοντας στις αγορές τη δυνατότητα να μεριμνούν σε μερίδες τροφίμων σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι ελλείψεις. Από τότε, ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στα ύψη, αφήνοντας άδεια ράφια και μεγάλες ουρές σε ορισμένα καταστήματα για να αγοράσουν καθημερινά είδη όπως αυγά, αλεύρι και ψωμί. Τα είδη προς πώληση δεν έχουν πλέον ετικέτες τιμής αφού αλλάζουν κυριολεκτικά ανά ώρα.

Με άλλα λόγια, η τιμή μιας ντουζίνας αυγών στις 8 το πρωί δεν θα είναι απαραίτητα η ίδια το μεσημέρι. Και τα δολάρια ΗΠΑ είναι η προτιμώμενη μέθοδος πληρωμής. Οι Αργεντίνοι έχουν αυξήσει τη χρήση των δολαρίων ως προστασία για τον πληθωρισμό από την έναρξη της πανδημίας το 2020. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική για την οικονομική ύφεση της χώρας.

«Στην αρχή, η δολαριοποίηση θα είχε πολύ θετικό αντίκτυπο, μειώνοντας τον πληθωρισμό. Η Αργεντινή ουσιαστικά δεν έχει πλέον νόμισμα», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Ορλάντο Γκουτιέρεζ Μπορονάτ.

 

Συνεχείς οι υποτιμήσεις του πέσο

Η συνεχιζόμενη υποτίμηση του πέσο Αργεντινής και τα φθίνοντα αποθέματα σκληρού νομίσματος εντείνουν την κρίση του έθνους. Σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνησης να πληρώσει το εξωτερικό της χρέος και τους βαρείς φόρους που ακρωτηριάζουν τον αγροτικό τομέα, ορισμένοι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ομοιότητες μεταξύ της κρίσης της Σρι Λάνκα και της απότομης πτωτικής πορείας της Αργεντινής.

Το πέσο Αργεντινής διαπραγματεύθηκε με 106,3 ανά 1 δολάριο ΗΠΑ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αλλά έπεσε στα 131,2 μέχρι το τέλος Ιουλίου. Ο Μπορονάτ σημειώνει ότι ενώ η χρήση δολαρίων βραχυπρόθεσμα μπορεί να μειώσει μέρος της πίεσης του πληθωρισμού, πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για το μέλλον.

«Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν κίνητρα για να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα που έχει η οικονομία. Βασικά, αυτά είναι οι υψηλές και αναποτελεσματικές δημόσιες δαπάνες και το ενδημικό δημοσιονομικό έλλειμμα», εξήγησε. «Όπως είναι γνωστό, το έλλειμμα χρηματοδοτείται με νομισματική εκτύπωση γιατί η χώρα δεν έχει πλέον [διεθνή] πίστωση και η φορολογική πίεση είναι πολύ υψηλή».

Τα λόγια του Μπορονάτ απηχούν αυτό που έχουν πει για χρόνια αμέτρητοι άλλοι αναλυτές και οικονομολόγοι: η κακή διαχείριση των οικονομικών και των δαπανών έχει ανοίξει μια τρύπα από την οποία δεν μπόρεσε να βγει η πρόσφατη κυβέρνηση στη χώρα.

Προσπάθησε η Μπατάκις, αλλά δεν τα κατάφερε

Κατά τη σύντομη θητεία της στο τιμόνι ως υπουργός Οικονομίας, η Μπατάκις είπε στους επενδυτές ότι η χώρα έπρεπε να πληρώσει τα χρέη της και ανέφερε περικοπές στον προϋπολογισμό στις κρατικές δαπάνες. Οι περικοπές των επιδοτήσεων στον ενεργειακό τομέα ξεκίνησαν τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι κραυγές των διαδηλωτών που θέλουν περισσότερα κρατικά χρήματα συνεχίζουν να ακούγονται στους δρόμους. Μάλιστα, ζητούν ένα κοινωνικό σχέδιο παρόμοιο με της Κούβας…

Prime News

Back to top button