breaking newsΚύπρος

Κύπρος: Νέα τουρκική πρόκληση στα Βαρώσια – Τα σχέδια για νέους εποικισμούς

Αθροίζοντας επετείους κατάληψης της πόλης της Αμμοχώστου, ο φετινός Δεκαπενταύγουστος, 49ος από την είσοδο του τουρκικού στρατού στο εγκαταλειμμένο από το στρατό και τους κατοίκους του, Βαρώσι το 1974, σηματοδοτεί νέες εξελίξεις εις βάρος των Ελληνοκυπρίων κατοίκων του

Με τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων να εξαγγέλλονται και να τροχιοδρομούνται από το 2020, και με τις συνομιλίες για το Κυπριακό στον πάγο για σχεδόν έξι χρόνια, η φετινή μαύρη επέτειος της δεύτερης φάσης της Τουρκικής Εισβολής στις 14 Αυγούστου του 1974, συνοδεύθηκε από την ανακοίνωση σχεδιασμών για ανάπτυξης μαρίνας ελλιμενισμού πολυτελών σκαφών στην ακτή της πόλης.

Ήδη οι «αρχές» των Τουρκοκυπρίων επίταξαν δημόσια γη που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην είσοδο της περίκλειστης πόλης και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα.

Διαβήματα από τη Λευκωσία

Η επικείμενη κατασκευή μαρίνας στην πόλη των Βαρωσίων είναι η τελευταία προσθήκη στο τουρκικό πλάνο για μετατροπή της πόλης σε τουριστικό θέρετρο. Έχουν ήδη ανακοινωθεί προθέσεις για ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στην περίκλειστη πόλη ενώ παράλληλά υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πωλήσεις ξενοδοχείων από Ελληνοκύπριους σε τουρκικά κεφάλαια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε άλλη μια ανακοίνωση καταδίκης, κάνοντας λόγο για την δημιουργία πρόσθετων τετελεσμένων και δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια θετικού κλίματος. Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση προχωρά σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται στην Κύπρο για αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης στην βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

Back to top button