breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κύπρος-Ακάμας: «Η χειρότερη πυρκαγιά φέτος»-Στο σημείο όλο το βράδυ επίγειες δυνάμεις

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας θα παραμείνουν οι επίγειες δυνάμεις στον Ακάμα για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή, αλλά και για επιτήρηση, ανέφερε στο SigmaLive ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου. 

Η πυρκαγιά που μαίνεται στο κρατικό δάσος του Ακάμα, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο γύρω στις 15:40 το απόγευμα, αφού κατέκαψε περίπου 100 εκτάρια. 

Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, επανέλαβε τα περί εμπρησμού. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για εμπρηστές, οι οποίοι επιθυμούν με τις πυρκαγιές να ασκήσουν πίεση σε σχέση με τους σχεδιασμούς του κράτους στον Ακάμα.

Κάθε φορά που έχουμε μια σύσκεψη – υπάρχει προγραμματισμένη σύσκεψη την Πέμπτη 14/11 – για τον Ακάμα, έχουμε τέτοια φαινόμενα, τόνισε. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν και επτά πτητικά μέσα τα οποία ωστόσο αποσύρθηκαν λόγω σκότους. 

Όπως ανέφερε, η πυρκαγιά ξέσπασε σε δύσβατο έδαφος, ενώ τη χαρακτήρισε ως την χειρότερη για φέτος στον πιο ευαίσθητο οικολογικά περιβάλλον. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρωινές του δηλώσεις στο Sigmalive, έκανε λόγο για «κόλαση»!

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΙΓΜΑ στην Πάφο, Μάριο Ιγνατίου, οι καπνοί από τις φωτιές ήταν ορατές στην πόλη. Σε δηλώσεις του στο “Μεσημέρι και Κάτι” του ΣΙΓΜΑ ο κ. Αλεξάνδρου, δήλωσε ότι έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο “Ίκαρος” και στην περιοχή συνδράμουν πέντε εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, το Σχέδιο “Ίκαρος” αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων, αφού συνδράμουν το ένα αεροπλάνο του Τμήματος Δασών και 4 εκμισθωμένα ελικόπτερα της Δημοκρατίας, καθώς και το συντονιστικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς. Παράλληλα , ο κ. Αλεξάνδρου επανέλαβε ότι δεν μιλάμε για μια πυρκαγιά αλλά για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού μέσα στο κρατικό δάσος. Την ίδια ώρα όμως είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι παρά το μέγεθος της πύρινης κόλασης θα καταστεί εφικτό να περιοριστεί. 

Δείτε βίντεο από τις ρίψεις νερού: 

Ενδεικτική είναι η φωτογραφία με τους πυκνούς καπνούς να σκεπάζουν τον ουρανό κρύβοντας τον ήλιο: 

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με ανακοίνωση του εκφράζει τη θλίψη του για τις πυρκαγιές που τέθηκαν κακόβουλα σε περιοχές εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Σίγουρος ότι οι ανεξέλεγκτες εστίες φωτιάς που μαίνονται στο Δάσος Ακάμα ξέσπασαν από κακόβουλη ενέργεια, είναι εξάλλου ο κοινοτάρχης Νέου Χωρίου, Ανδρέας Χριστοδούλου ο οποίος επίσης μίλησε στο Sigmalive.

Πρόκειται για άλλη μια μέρα διαδοχικών πυρκαγιών στην Πάφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ολίγου τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά που μαινόταν στη Λάρα και αυτή την ώρα μαίνονται διάφορες εστίες πυρκαγιάς στο Δάσος. Στην περιοχή σπεύδουν και εναέρια μέσα τα οποία επιχειρούσαν νωρίτερα στη Λάρα. 

Η πρώτη πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στις 07:20 το πρωί στην τοποθεσία «Πέλλης» της κοινότητας Ίνειας, στην περιοχή του Ακάμα, που έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και  κατέκαψε 2 εκτάρια με άγρια βλάστηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή (10/11) είχαν ξεσπάσει 15 πυρκαγιές στην Πάφο ενώ μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (11/11) ξέσπασαν άλλες οκτώ, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής να απευθύνει μέσω του Sigmalive, έκκληση προς το κοινό όπως αποφεύγει ανθρώπινες δραστηριότητες που δύναται να τις προκαλέσουν.

Related Articles

Back to top button