breaking newsΔιεθνή

Ημέρα Ανεξαρτησίας της φρίκης

Έξι νεκροί και 24 τραυματίες από πυροβολισμούς κατά την παρέλαση για την 4η Ιουλίου, στο Ιλινόις

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 24 τραυματίστηκαν σε έναν ακόμα μαζικό πυροβολισμό που εκδηλώθηκε σήμερα, ανήμερα της παρέλασης της 4ης Ιουλίου για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, στο πλούσιο προάστιο Χάιλαντ Παρκ του Σικάγο τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η αστυνομία είπε ότι εξακολουθεί να αναζητά τον ένοπλο και περιέγραψε τη δοκιμασία ως «περιστατικό με ενεργό σκοπευτή».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ένοπλος πυροβολούσε από ταράτσα με τυφέκιο AR-15, το όπλο που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές από τις πολύνεκρες επιθέσεις των τελευταίων ετών. Με βάση την περιγραφή που έδωσαν οι αρχές, ο ύποπτος είναι λευκός, ηλικίας 18-20 ετών και θεωρείται «ένοπλος και επικίνδυνος».

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο WGN TV ότι είδε τον ένοπλο να στέκεται στο πεζοδρόμιο καθώς οι πυροβολισμοί ξέσπασαν λίγο μετά τις 10 το πρωί τοπική ώρα, λέγοντας ότι «είχε πολύ στρατιωτικό στυλ, ήταν μεθοδικός στον τρόπο του και ήταν σκυμμένος καθώς πυροβολούσε».

Άλλοι μάρτυρες είπαν στους Chicago Sun Times ότι μέτρησαν τουλάχιστον 20 πυροβολισμούς.

«Άκουσα 20 με 25 πυροβολισμούς, οι οποίοι ήταν διαδοχικοί. Επομένως, δεν θα μπορούσε να ήταν απλώς ένα πιστόλι ή ένα κυνηγετικό όπλο», είπε ο Μάιλς Ζαρέμσκι, ο οποίος μένει σε αυτή την περιοχή.

Πλάνα από τη σημείο της επίθεσης, έδειξαν εκατοντάδες παρελαύνοντες —ορισμένοι εμφανώς αιμόφυρτοι— να τρέχουν φοβισμένοι καθώς οι πυροβολισμοί πραγματοποιήθηκαν περίπου 10 λεπτά μετά την έναρξη της παρέλασης.

Καρέκλες, καροτσάκια για μωρά και κουβέρτες ήταν μεταξύ των αντικειμένων που έμειναν πίσω καθώς οι άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή.

Μάρτυρες περιέγραψαν ότι είδαν πολλά ματωμένα σώματα καλυμμένα με κουβέρτες στο έδαφος αμέσως μετά την παύση των πυροβολισμών.

Οι παρελάσεις είπαν να διαλυθούν.
Η παρέλαση της 4ης Ιουλίου στο Highland Park διακόπηκε μετά από πυροβολισμούς το πρωί της Δευτέρας.
Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Λέικ είπε ότι οι αστυνομικοί τους βοηθούσαν την αστυνομία του Χάιλαντ Παρκ με πυροβολισμούς στην περιοχή.
Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Λέικ είπε ότι αστυνομικοί και από άλλες περιοχές βοηθάνε τους αστυνομικούς του Χάιλαντ Παρκ για τον εντοπισμό του δράστη.
Ένας χρήστης του TikTok που προφανώς στην παρέλαση του Highland Park δημοσίευσε βίντεο με ανθρώπους να τραπούν σε φυγή, με πυροβολισμούς στο βάθος.
Ένας χρήστης του TikTok ο οποίος βρισκόταν στην παρέλαση, δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ανθρώπους να τρέπονται σε σε φυγή, ενώ από βάθος ακούγονται πυροβολισμοί.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόις, Πρίτζκερ, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ίδιος και το επιτελείο του «παρακολουθούν στενά» την κατάσταση

 

Οι πυροσβέστες και οι τραυματιοφορείς που βρίσκονταν στο σημείο ανέφεραν μέσω του ασυρμάτου τους ότι περίπου εννέα άτομα είχαν πυροβοληθεί. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά πολλά ασθενοφόρα εθεάθησαν να μεταφέρουν θύματα στο νοσοκομείο.

Μια παραγωγός του τηλεοπτικού καναλιού CBS-2, που βρισκόταν στο σημείο, η Ελίσα Κάουφμαν, είπε ότι «όλοι έτρεχαν, κρύβονταν και ούρλιαζαν»«Οι άνθρωποι φώναζαν ότι υπάρχει ένας σκοπευτής», είπε μια κάτοικος του Χάιλαντ Παρκ, η Ντέμπι Γκλίκμαν, στο πρακτορείο Associated Press. «Έτσι αρχίσαμε να τρέχουμε. Απλώς τρέξαμε. Έγινε χάος εκεί πέρα». Η Γκλίκμαν είπε πάντως ότι δεν άκουσε κανέναν θόρυβο, ούτε είδε κάποιον τραυματισμένο.

Οι αρχές του Highland Park επιβεβαίωσαν στο Facebook ότι η αστυνομία ανταποκρίθηκε σε ένα «περιστατικό» στην περιοχή και ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, ενώ ζητήθηκε από τους πολίτες να μην πλησιάζουν στο σημείο.

Ο Μπραντ Σνάιντερ, ο οποίος εκπροσωπεί την Πολιτεία του Ιλινόι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, βρισκόταν στην πόλη αυτή, στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν, όταν ακούστηκαν τα πυρά. «Τα μέλη της προεκλογικής ομάδας μου και εγώ μόλις είχαμε συναντηθεί, για την αρχή της παρέλασης, όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί», έγραψε στο Twitter.

primenews

Back to top button