breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Έρχονται νέα διαβατήρια και ταυτότητες για τους Κύπριους

Σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νέα αναβαθμισμένα διαβατήρια, ταυτότητες και κάρτες αδειών παραμονής σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να εκδίδονται από τον Απρίλιο του 2020, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης Μάκης Πολυδώρου.
 
Την αναβάθμιση έχει αναλάβει η γερμανική εταιρεία Veridos. Η Σύμβαση έχει υπογραφεί την περασμένη Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Πολυδώρου, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης είχε μια Σύμβαση με την Veridos, η οποία είχε υπογραφεί από το 2009 που προέβλεπε την εγκατάσταση του λογισμικού και άλλων δομών για την έκδοση διαβατηρίων, ταυτοτήτων, καρτών αδειών παραμονής και άλλων επισήμων εγγράφων.
 
Η Σύμβαση αυτή ανανεώθηκε τώρα γιατί υπάρχουν νέες προδιαγραφές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλους διεθνείς οργανισμούς έτσι ώστε να προσαρμόζονται τα έγγραφα, τα οποία εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Ο κ. Πολυδώρου είπε ότι η αναθεωρημένη Σύμβαση, προνοεί την διασφάλιση της δυνατότητας μας να εκδίδουμε διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες παραμονής σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
«Μας αναβαθμίζουν τον εξοπλισμό και το λογισμικό του συστήματος μας και αγοράζουμε τις πρώτες ύλες. Θα έχουμε αναβαθμισμένα έγγραφα σε ότι αφορά τις τεχνικές τους προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα στις νέες ταυτότητες που θα εκδοθούν θα εναρμονιστούμε με κάποιες απαιτήσεις που υπάρχουν. Η πιο σημαντική είναι ότι θα παρουσιάζεται η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αναγνωριστικό της Κύπρου CY στην μέση της ταυτότητας. Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εκδίδουν ταυτότητες, που θα παρουσιάζουν πάνω και την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το αναγνωριστικό τους. Στις άδειες διαμονής για υπηκόους τρίτων χωρών για παράδειγμα θα εφαρμόζουμε τον ενιαίο τύπο που προκύπτει από Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.
 
Το σημαντικό, συνέχισε, είναι ότι διασφαλίζεται η ικανότητα της Δημοκρατίας να εκδίδει έγγραφα για τα επόμενα τρία ως πέντε χρόνια σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
«Υπολογίζεται το σύστημα να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2020», κατέληξε ο κ. Πολυδώρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Back to top button