breaking newsΚύπρος

Κύπρος-Το μαύρο βαν, οι κατασκοπίες και η επιφάνεια των πραγμάτων

Όλα για τις εντυπώσεις. Για το θόρυβο. Δεν έχουν βάθος οι ενέργειές μας. Από τη μια στιγμή στην άλλη

 

ξεχάσαμε τα διαβατήρια, τον Μαλαισιανό μαφιόζο, τον Αρχιεπίσκοπο και πέσαμε με τα μούτρα στο μαύρο βαν της κατασκοπείας.

Σε λίγες μέρες θα το βάλουμε κι αυτό στην άκρη για να πάμε στο επόμενο. Χωρίς να λύσουμε το προηγούμενο. Έτσι στοιβάζονται τα προβλήματα το ένα πάνω στο άλλο και στο τέλος έχουμε ένα βουνό που είναι αδύνατο να διαβούμε.

Ανακαλύψαμε τώρα τις παρακολουθήσεις. Όχι μόνοι μας. Έγραψε κάτι το Forbes και βόλεψε να γίνει το νέο μας πανηγύρι. Χρόνια τώρα είναι εδώ και γυροφέρνει το μαύρο βαν. Αλλά, τώρα ξαφνικά το θεωρήσαμε σοβαρό ζήτημα και το διερευνά με σοβαρότητα η Αστυνομία. Δεν το ξέρουμε άραγε ότι στην Κύπρο λειτουργούν οι πιο ισχυροί σταθμοί κατασκοπείας από Βρετανούς και Αμερικανούς και παρακολουθούν τα πάντα;

Στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή. Και λειτουργούν με άδειες του κράτους. Κάποιοι πληρώνουν και ενοίκια στη Δημοκρατία για να στήνουν τις κατασκοπείες τους. Ουδέποτε εξετάστηκε ποιους παρακολουθούν. Ουδέποτε εξετάστηκε  αν, εκτός από τη Μέση Ανατολή, παρακολουθούν και την Κύπρο. Μέχρι και το περιβόητο Έσελον έχουν στημένο εδώ.

Το πιο ισχυρό κατασκοπευτικό εργαλείο, που δεν αφήνει ούτε κινητά, ούτε τίποτε που συνδέεται με δορυφόρο και διαδίκτυα να περάσει απαρατήρητο. Στο Ακρωτήρι, στην Επισκοπή, στο Τρόοδος, στο Κάβο Γκρέκο, στον Αρχάγγελο…

Λειτουργούν καμιά δεκαριά ισχυροί σταθμοί παρακολουθήσεων διάσπαρτοι σε όλη την Κύπρο. Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι μας παρακολουθούν; Τα κινητά, τα email, τα κομπιούτερ… Τα πάντα καταγράφουν.

Οι αρχηγοί των κομμάτων το ξέρουν. Αλλά αυτό είναι πολύ μεγάλο και δεν τους βολεύει να το αναδείξουν. Ενώ ένα μαύρο βαν κι ένας πρώην πράκτορας της Μοσάντ κάνουν εντύπωση. Καθηλώνουν το φιλοθέαμον κοινό. Για όσο χρειάζεται να κρατήσει ο θόρυβος για κομματικά οφέλη. Όχι για το καλό του τόπου, για το καλό του κόμματος.

Πόσες ιστορίες παρακολουθήσεων ήρθαν στο φως κατά καιρούς και τις βάλαμε στο συρτάρι; Έγραψε κάμποσες χτες ο Μιχάλης Χατζηστυλιανού στον Φιλελεύθερο. Για τον υπάλληλο της ΣΥΤΑ που υπέκλεπτε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και συνελήφθη.

Για τις φωτογραφίες και τα βίντεο πολιτικών συγκεντρώσεων που βρέθηκαν τυχαία στο σπίτι λοχία της ΚΥΠ. Για τις καταγγελίες που έκανε ο Άνδρος Κυπριανού το 2017 ότι τον παρακολουθούσε η ΚΥΠ με αφορμή την αποκάλυψη για συνάντηση που είχε με τον Άιντα σε ιδιωτικό διαμέρισμα. Και πάντα να ακολουθούν δηλώσεις για τις σαφείς οδηγίες, που δίνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις προς την ΚΥΠ να ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν την ασφάλεια του κράτους.

Και προσωπικά οι Πρόεδροι βεβαίως – βεβαίως, οι οποίοι εμφανίζονται κατά κανόνα ευαίσθητοι σε παρακολουθήσεις. Τι γίνεται, όμως, με όλα αυτά που βγαίνουν κατά καιρούς στη φόρα; Τίποτε. Λίγος θόρυβος και μετά ξανά από την αρχή.

Είναι γενικότερο το πρόβλημα της επιφανειακής διαχείρισης όλων των δημόσιων ζητημάτων. Για παράδειγμα πόσα χρόνια να συζητά η Βουλή τα νομοσχέδια για τις παρακολουθήσεις του υποκόσμου. Χωρίς να βρίσκει τι πρέπει να αποφασίσει για να υπάρχει και αποτέλεσμα αλλά και ασφάλεια από την όποια κατάχρηση. Πόσο χρόνο χρειάζεται για να εγκρίνουν νομοσχέδια για την αύξηση προστίμων στις τροχαίες παραβιάσεις, που όπως λένε όλοι οι εμπειρογνώμονες επείγουν και θα σώσουν ζωές;

Πόση μελέτη πρέπει να γίνει από τους βουλευτές και τα κόμματα μετά από τη μελέτη που ήδη έκαναν οι εμπειρογνώμονες; Πόσο χρόνο χρειάζεται για να ψηφίσουν τα νομοσχέδια, που απαγορεύουν στα κτηνά να έχουν τα σκυλάκια τους στις ταράτσες, εκτεθειμένα στον καυτό ήλιο και στις βροχές, ή δεμένα με αλυσίδες; Δεν αντιλαμβάνονται με την πρώτη ότι όσο το καθυστερούν τόσο περισσότερα ζώα επιβιώνουν σε απαράδεκτες συνθήκες; Είναι τόσο απλό.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το βαν της κατασκοπείας; Δεν έχουν. Αλλά, όλα έχουν σχέση με το απόλυτα επιβεβαιωμένο πλέον γεγονός ότι αυτό που μας απασχολεί, την κοινωνία, τις Αρχές, τα κόμματα, την κυβέρνηση, είναι η επιφάνεια των πραγμάτων. Η βιτρίνα. Τις ουσιαστικές παρεμβάσεις για να αλλάξουν τα κακώς έχοντα τις βλέπουμε μόνο όταν φτάσουμε στο απροχώρητο.

aristosm@phileleftheros.com

Back to top button