breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ποιοι καίνε τον Ακάμα κύριε Υπουργέ;

Κάποιοι θεωρούν ότι καταστρέφοντας τους φυσικούς οικοτόπους καθώς και την άγρια χλωρίδα και πανίδα μίας περιοχής, με εμπρησμούς και κακόβουλες πυρκαγιές, θα υλοποιήσουν τον στόχο τους:

Να αρθεί το καθεστώς προστασίας, να επεκταθούν τα όρια ανάπτυξης, να τροποποιηθούν οι πολεοδομικές ζώνες και να επιτραπεί η δόμηση στην περιοχή. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι άλληΠοιοι καίνε τον Ακάμα κύριε Υπουργέ;

. Αν υποβαθμιστεί, αλλοιωθεί και καταστραφεί μια προστατευόμενη περιοχή, για οποιονδήποτε λόγο, τότε το καθεστώς προστασίας πρέπει να γίνει ακόμη αυστηρότερο, καθότι η πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει την περιβαλλοντική ζημιά, να επαναφέρει την περιοχή στην προτέρα της κατάσταση και να διαφυλάξει τη βιοποικιλότητα (οικότοπους, χλωρίδα, πανίδα). Ειδικά εάν πρόκειται για κρατική δασική γη σε κύριο κρατικό δάσος και Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ). 

Την τελευταία τριετία, η πύρινη λαίλαπα δεκάδων εμπρησμών έχει αποτεφρώσει μεγάλα τμήματα κρατικής δασικής γης στην Χερσόνησο Ακάμα. Μόνο η κακόβουλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη, έκαψε 70 εκτάρια κρατικής δασικής γης αποτελούμενης από άγρια πεύκα, θάμνους και χαμηλή άγρια βλάστηση. Καταστράφηκε μια έκταση αντίστοιχη με 95 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Μια καταστροφή πίσω από την οποία κρύβονται καθαρά οικονομικά και αναπτυξιακά συμφέροντα.  Ιδιαίτερα για τις πυρκαγιές της περασμένης Τετάρτης, η επιλογή της ημέρας δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού οι εμπρηστές κρύφθηκαν μέσα στους χιλιάδες κυνηγούς που επιλέγουν την συγκεκριμένη περιοχή για την εξόρμησή τους. Δυστυχώς, οι φωτιές εξαπλώθηκαν πολύ εύκολα λόγω της ξηρασίας που επικρατεί, αφού αντίθετα με άλλες περιοχές της Κύπρου όπου είχαμε βροχές τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, στην Χερσόνησο Ακάμα δεν έβρεξε.

Τα τελευταία 3 χρόνια συντελείται μια μεγάλης κλίμακας οικολογική καταστροφή στην Χερσόνησο Ακάμα, καθώς οι κακόβουλες πυρκαγιές και οι εμπρησμοί έχουν… σπάσει ρεκόρ.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Νοεμβρίου 2019, καταγράφονται από το Τμήμα Δασών, τουλάχιστον, 80 κακόβουλες δασικές πυρκαγιές εντός και πλησίον του ΕΔΠ Ακάμα. Ωστόσο, μέσα σ’ ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με τόσες δεκάδες κακόβουλες πυρκαγιές, δεν στοιχειοθετήθηκε καμία ποινική δίωξη και δεν υπήρξε καμία καταδικαστική απόφαση εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.

Συνεπώς, στην καλύτερη περίπτωση, το αρμόδιο Υπουργείο δεν μπορεί να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία λόγω αδυναμίας. Στην χειρότερη περίπτωση, το αρμόδιο Υπουργείο δεν θέλει να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία λόγω απουσίας βούλησης.

Την ίδια στιγμή, το αρμόδιο Υπουργείο εκφράζει τη λύπη και τη θλίψη του για την εξαιρετικά ανησυχητική κλιμάκωση της πρόκλησης κακόβουλων πυρκαγιών στην Χερσόνησο Ακάμα. Πρόκειται για το ίδιο Υπουργείο που βλέπει τους εμπρηστές να δρουν ανενόχλητοι, χωρίς να καταφέρνει να τους εντοπίσει και να τους κατηγορήσει.

Πρόκειται για το ίδιο Υπουργείο που ανέχεται παράνομες κατασκευές, αυθαίρετες επεμβάσεις και επιβλαβείς δραστηριότητες για χρόνια, οι οποίες περιλαμβάνουν από μη αδειοδοτημένα εστιατόρια, αναψυκτήρια, περίπτερα και κτηνοτροφικά υποστατικά, μέχρι παράνομες επεκτάσεις λατομείων, εκβραχισμούς παραλιών και παροχή υπηρεσιών και διευκολύνσεων λουομένων.

Πρόκειται για το ίδιο Υπουργείο που γνωρίζει ποια συμφέροντα επηρεάζονται από τη μη εφαρμογή των διαταγμάτων προστασίας (π.χ. Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας – Τοξεύτρας και Διατηρητέας Περιοχής Ειδικού Ενδιαφέροντος, Χαρακτήρα και Φυσικής Καλλονής Λουτρά της Αφροδίτης – Φοντάνα Αμορόζα), καθώς και των εγκριμένων και δημοσιευμένων Διαχειριστικών Σχεδίων για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 ΤΚΣ και ΖΕΠ Χερσόνησος Ακάμα.

Πρόκειται για το ίδιο Υπουργείο που αναφέρεται συνεχώς στο «Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα», αγνοώντας ότι, με βάση τον περί Δασών Νόμο, το δασικό διαχειριστικό σχέδιο πρέπει να υιοθετεί και να ενσωματώνει τις πρόνοιες των ήδη εγκριμένων Διαχειριστικών Σχεδίων των Περιοχών του Δικτύου Natura 2000 ΤΚΣ και ΖΕΠ Χερσόνησος Ακάμα.

Πρόκειται για το ίδιο Υπουργείο που μία ολόκληρη δεκαετία μετά την κήρυξη των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στην Χερσόνησο Ακάμα δεν έχει προβεί ακόμη στην έκδοση των νομικά απαιτούμενων Διαταγμάτων Διαχείρισης και Προστασίας της Φύσης και της Άγριας Ζωής.

«Οι εμπρηστές του Ακάμα έχουν όνομα», όπως έγραψα σ’ αυτήν τη στήλη τον Ιούλιο 2019. Κάποιοι βάζουν φωτιές ανενόχλητοι και κάποιοι άλλοι υποδαυλίζουν πυρκαγιές με εμπρηστικές δηλώσεις, προσφεύγοντας σ’ ένα ανήθικο «κυνήγι πράσινων μαγισσών».

Αναφέρονται σε «ακραίους περιβαλλοντιστές με ακραίες θέσεις», ενώ δημιουργούν εντυπώσεις και προσδοκίες για δικαιώματα ανάπτυξης, κατασκηνωτικούς χώρους, δρόμους, αναψυκτήρια, καταστήματα σουβενίρ ακόμα και… τελεφερίκ, μέσα από την εφαρμογή του «Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα».

Αναμένουμε από το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία, να διώξει τους παρανομούντες, να τερματίσει το «κυνήγι πράσινων μαγισσών» και, κυρίως, να εφαρμόσει και να ενισχύσει το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της Χερσονήσου Ακάμα.

anikolaou@phileleftheros.com

Back to top button