breaking newsΕλλάδα

Προκαλούν οι Τούρκοι: Νέο μέτωπο στη Θράκη με τους μουφτήδες

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αποκαλεί τη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης ως «τουρκική»

Σφοδρές επικρίσεις από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προκαλεί η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που ρυθμίζει μεταξύ άλλων υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Την ώρα που στην Ανατολική Μεσόγειο το θερμόμετρο «χτυπάει» κόκκινο το Τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης και ανοίγει νέο μέτωπο στη Θράκη. 

Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, αναφέρει: «Κατ’ αρχάς η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης, μη αναγνωρίζοντας τους εκλεγμένους από την ‘τουρκική’ μειονότητα Μουφτήδες. Αυτή τη φορά αντί να διορθώσει αυτές τις λανθασμένες πρακτικές, η Ελλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις , θέτοντας την υπηρεσία του Μουφτή και την εργασία των μειονοτικών Μουφτήδων, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος κυβερνητικού οργάνου.

Το εν λόγω Διάταγμα που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με το διοικητικό πλαίσιο, τη δομή και τις δικαιοδοσίες του Μουφτή, συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λοζάνης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Το Διάταγμα, προσχέδιο του οποίου υπάρχει από τον Αύγουστο του 2018 προκαλώντας δικαίως την ισχυρή αντίδραση της Μειονότητας, ακυρώνει τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα, που εγγυώνται από τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Το Διάταγμα που ξεκάθαρα στοχεύει στην καταστροφή της θεσμικής αυτονομίας των Μουφτήδων μετατρέποντάς τους σε ένα κανονικό κυβερνητικό όργανο, δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα στην Ελλάδα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί μάλιστα την Ελλάδα ότι δεν έχει προβεί σε μία ουσιώδη επαφή με τους εκπροσώπους της Μειονότητας ούτε έλαβε υπόψη τις απόψεις τους.

Αντιθέτως, σημειώνει, «για τη σύνταξη του διατάγματος εμπιστεύτηκε συγκεκριμένους κύκλους που είναι γνωστό ότι αποτελούν πηγή προβλημάτων και καταπιεστικών πρακτικών έναντι της Τουρκικής Μειονότητας».

«Αυτό αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η νοοτροπία της Ελλάδας έναντι της μειονότητας απέχει πόρρω από αυτή των καλών προθέσεων. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους Μουφτήδες και να αποφύγει το λάθος τοποθέτησης παρανόμως διορισμένων».

Αναμένουμε επίσης από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που απαγορεύτηκαν από τις τουρκικές αρχές επειδή έφεραν τη λέξη «τουρκικός/ή» στις ονομασίες τους.

Να διαβεβαιώσει τη Μειονότητα για τον πλήρη έλεγχο των βακουφικών περιουσιών, να αποκαταστήσει τα μέλη της μειονότητας που έχουν αποστερηθεί της υπηκοότητας και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για έναρξη μειονοτικών νηπιαγωγείων και σχολείων στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Οι εξελίξεις αυτές επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το αρνητική αρχείο παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων της Τουρκικής μειονότητας εκ μέρους της Ελλάδας και το γεγονός ότι λαμβάνουν χώρα εντός χώρας της ΕΕ συνιστά επιπλέον πηγή ανησυχίας» .

Στην ανακοίνωσή του, τέλος, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ καλεί τους διεθνείς οργανισμούς να παρακολουθήσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, και διαβεβαιώνει ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δίκαια συμφέροντα και τα αιτήματα της Τουρκικής μειονότητας.

Πηγή

Back to top button