breaking newsΔιεθνή

Εμμονή της Ευρώπης σε σκληρούς κανόνες και δημοσιονομικές θηλιές

Δημοσιονομική θηλιά σχεδιάζει το Eurogroup

Στο τραπέζι του χθεσινού Eurogroup βρέθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι που θέλει να επιβάλει η Ευρώπη για τις χώρες που έχουν υψηλά επίπεδα χρέους και ελλείμματα λόγω της πανδημίας.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητήθηκε η επαναφορά των δημοσιονομικών στόχων όταν το επιστρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Υπενθυμίζεται ότι για το 2021 υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και το 2022.

Με τις περισσότερες χώρες να ζουν σε καθεστώς lockdown, διαφαίνεται η εμμονή της Ευρώπης σε σκληρούς κανόνες και δημοσιονομικές θηλιές, από τη στιγμή που η περίφημη Συνθήκη του Μάαστριχτ θεωρείται παρωχημένη εδώ και χρόνια.

Τα δύο στοιχεία της αναθεώρησης

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως λέγεται επίσημα, προβλέπει ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να έχει χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ της και έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση κάθε κράτος-μέλος που το ύψος του χρέους του είναι πάνω από το όριο του 60% να καλείται να το περιορίζει σε ετήσια βάση κατά 1/20, ώσπου να φτάσει στο όριο που προβλέπει το πρόγραμμα. Παράλληλα, αναζητούνται λύσεις για τις χώρες που θα συνεχίσουν να έχουν υψηλά ελλείμματα και μετά το πέρας της πανδημίας.

Στόχοι… Μνημονίων

Μπορεί η λέξη «μνημόνιο» να μην έχει ακουστεί από τα χείλη των Ευρωπαίων, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθούν ιδιαίτερα αυστηροί όροι για την εκπλήρωση των στόχων που θα θέσει το Eurogroup στις ευάλωτες χώρες. Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθεί και η Ελλάδα, η οποία δεν κατάφερε να συνέλθει από τη δεκαετή κρίση και το τριπλό Μνημόνιο που της επέβαλαν οι δανειστές.

Στον Προϋπολογισμό προβλέπεται το χρέος να φτάσει στο 199,6% του ΑΕΠ, ωστόσο η επέκταση του lockdown αναμένεται να οδηγήσει το χρέος πάνω από το ψυχολογικό όριο του 200%. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να μειωθεί κατά 10%, μια εξέλιξη που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη, από τη στιγμή που οι φετινές προβλέψεις για την ανάπτυξη κινούνται προς το δυσμενές σενάριο.

Να σημειωθεί ότι το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη φέτος της τάξης του 4,8% και το δυσμενές σενάριο 3,3%. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν σε έκθεσή της για τις χειμερινές προβλέψεις τοποθετεί την ελληνική ανάπτυξη στο 3,5%.

Παράλληλα, για το 2021 το πρωτογενές έλλειμμα -με βάση το θετικό σενάριο- αναμένεται να αγγίξει το 3,88% ή τα 6,67 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 βρέθηκε πάνω από τα 11 δις. Ήδη όμως το πρωτογενές έλλειμμα κατά τον μήνα Ιανουάριο είναι σχεδόν στο 1,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: newsbreak.gr

Back to top button